Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009

"Μας αξίζει μια καλύτερη παιδεία"





* TONIΣΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΘΕΟΛΟΓΩΝ Ν. ΛΕΣΒΟΥ, ΕΝΩ
ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΘΗΚΕ Η ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ:


"Αξίζουμε μια καλύτερη Παιδεία..."
* Η Ένωση Θεολόγων Νομού Λέσβου διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία, το Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2009 & ώρα 7:00 μμ στο Χριστιανικό Κέντρο Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Μυτιλήνης ανοιχτή εκδήλωση με θέμα: «Όλα είναι θέμα Παιδείας» - Το μάθημα των θρησκευτικών και ομιλητές: τον κ. Ιωάννη Κογκούλη, Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ και καθηγητή Παιδαγωγικών στο Τμήμα Θεολογίας, ο οποίος μίλησε με θέμα: Το μάθημα των Θρησκευτικών: «Σημείον αντιλεγόμενο» και τον κ. Κωνσταντίνο Χολέβα, Πολιτικό Επιστήμονα – Συγγραφέα και αρχισυντάκτη του περιοδικού "ΕΚΚΛΗΣΙΑ" (επισήμου δελτίου της Εκκλησίας της Ελλάδος), ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: Μύθοι και Αλήθειες για το μάθημα των Θρησκευτικών.

Οι ομιλητές τόνισαν με έμφαση ότι ο σκοπός της Παιδείας, όπως τον ορίζει το Σύνταγμα και όπως τον διδάσκει επί αιώνες η Εκκλησία, η Φιλοσοφία και η Παιδαγωγική, είναι να διαπλάθει ολοκληρωμένες προσωπικότητες, όχι μόνον δια των γνώσεων(αν καλλιεργείς μόνον γνώσεις χωρίς ήθος τότε σε τι θα διαφέρει ο άνθρωπος από ένα ρομπότ ή από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή;), αλλά κυρίως δια της διδασκαλίας της αρετής. Μας αξίζει δηλαδή μια Παιδεία με την τρισυπόστατη διάστασή της ως εκπαίδευση, μόρφωση και ηθική καλλιέργεια.
Τόνισαν επίσης, ότι πρόκειται για διαστρέβλωση της αληθείας ότι δήθεν η Ευρωπαϊκή Ένωση τάσσεται κατά του ομολογιακού και υπέρ του θρησκειολογικού περιεχομένου του μαθήματος. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ουδέποτε ησχολήθη με το θέμα αυτό, άλλωστε τα θέματα Εκκλησίας και Παιδείας τα αφήνει να ρυθμισθούν από κάθε κράτος-μέλος.

Εξ άλλου σε μία ευνομούμενη πολιτεία το μάθημα των Θρησκευτικών εξυπηρετεί ευρύτερους παιδαγωγικούς και κοινωνικούς σκοπούς και θα έπρεπε η ίδια η Πολιτεία να το προστατεύει και να το αξιοποιεί ως μέσον ηθικοποιήσεως και κοινωνικοποιήσεως των πολιτών της. Σε μία εποχή διαφθοράς και σκανδάλων μόνο ένα μάθημα Θρησκευτικών βασισμένο στην Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη μπορεί να δώσει πρότυπα αλληλεγγύης, αυτοθυσίας, ανθρωπισμού και υπερβάσεως του ατομισμού. Η διδασκαλία του Ευαγγελίου και των Πατέρων, το μαρτύριο και η μαρτυρία των Αγίων, η εθνική και παιδευτική προσφορά του Πατροκοσμά, είναι απαραίτητα διδάγματα για να μαλακώσει η αγχωμένη ψυχή των νέων μας. Με την στήριξη του μαθήματος των Θρησκευτικών και με μία γενικότερη αναβάθμιση της Ανθρωπιστικής παιδείας (Αρχαία Γραμματεία, Ιστορία, διδασκαλία σοβαρών και όχι περιθωριακών Λογοτεχνών) θα δημιουργήσουμε μία κοινωνία με αρχές και αξίες και θα πλάσουμε νέους με δημοκρατικό ήθος, κοινωνική υπευθυνότητα και υγιή πατριωτισμό μακριά από ρατσισμούς και μισαλλοδοξίες.

Όλες, επομένως, οι κρατικές λειτουργίες και πρωτίστως η Παιδεία οφείλουν να στηρίζουν και να αναδεικνύουν την ιστορική μας συνείδηση, την διαχρονική πορεία της ελληνικής γλώσσας, την Ορθόδοξη Χριστιανική κληρονομιά και την πολιτιστική μας ταυτότητα. Είναι δε υποχρέωση κάθε δημοκρατικού πολίτη να απαιτεί με κάθε νόμιμο μέσο την πιστή τήρηση του Συντάγματος.
Επισημάνθηκε ακόμη η ανάγκη το μάθημα των θρησκευτικών να τεθεί στην ατζέντα του νέου Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και να εκδοθεί και σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας, για να διευθετηθεί οριστικά το θέμα της απαλλαγής των μαθητών από το μάθημα και να μην υπάρξει άλλη περαιτέρω παρερμηνεία και εκμετάλλευση των εγκυκλίων που ήδη έχει εκδώσει για το θέμα αυτό, το Υπουργείο.

Την εν λόγω Επιμορφωτική Ημερίδα Θεολόγων τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μυτιλήνης κ. Ιάκωβος, ο Πανοσιολογιώτατος Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Μηθύμνης κ. Νικόδημος Κουτσαμπάσης, ο εκπρόσωπος του Διοικητή της 98 ΑΔΤΕ Τ/χης κ. Μάντζιος, η εκπρόσωπος του Δημάρχου Μυτιλήνης κυρία Λένα Πετρέλλη Αντιδήμαρχος Παιδείας, ο κ. Δημήτριος Βουνάτσος, τέως Βουλευτής και τέως Νομάρχης Λέσβου, ο υποψήφιος Βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Ιωάννης Στεργιέλης, ο κ. Νικόλαος Βλουτέλλης, Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, ο κ. Αθανάσιος Φραγκόπουλος, Διευθυντής Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, ο κ. Ευστράτιος Αναγνώστου, Προϊστάμενος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β. Αιγαίου, ο κ. Ανδρέας Αργυρόπουλος, Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων Περιφέρειας Β. Αιγαίου, ιερείς της Μητροπόλεως Μυτιλήνης, καθηγητές θεολόγοι του Νομού και πλήθος κόσμου. Η συζήτηση που διεξήχθη κατά τη διάρκεια της Επιμορφωτικής Ημερίδας, υπήρξε ιδιαίτερα εποικοδομητική.

Η όλη εκδήλωση θα μεταδοθεί τηλεοπτικά από την «Τηλεόραση Μυτιλήνης» και το τηλεοπτικό κανάλι «Αρχιπέλαγος». Επίσης οι προσκεκλημένοι ομιλητές παραχώρησαν ωριαίες συνεντεύξεις στους προειρημένους τηλεοπτικούς σταθμούς και οι οποίες θα προβληθούν από αυτούς προσεχώς προς ενημέρωση των τηλεθεατών τους στην παραμεθόρια περιοχή του Βορείου Αιγαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου