Τρίτη 20 Αυγούστου 2024

Ανάληψη καθηκόντων Διευθυντή στο Πρότυπο Γενικό Λύκειο Λάρισας

 

Από σήμερα, 20η Αυγούστου 2024, και μετά από προηγηθείσα σχετική Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, με απόφαση της Αν. Περιφερειακής Διευθύντριας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Βασιλικής Ζιάκα, για το υπόλοιπο της τετραετούς θητείας (έως τη 31η Ιουλίου 2027), τοποθετούμαι και αναλαμβάνω τα καθήκοντα του Διευθυντή στο Πρότυπο Γενικό Λύκειο Λάρισας, αποχωρώντας αυτοδικαίως από τη θέση του Συμβούλου Εκπαίδευσης κλ. ΠΕ01 Θεολόγων Φθιώτιδος – Καρδίτσας – Ανατ. Αττικής.

Ευχαριστώ από καρδιάς όλα τα στελέχη της Εκπαίδευσης -Συμβούλους Εκπαίδευσης, Διευθυντές Δ/νσεων Εκπ/σης, Διευθυντές Γυμνασίων & Λυκείων – και τους συναδέλφους θεολόγους των σχολείων με τoυς οποίους συνεργάσθηκα από τη θέση του Συντονιστή Εκπ/κού Έργου (2018-2023)  και Συμβούλου Εκπαίδευσης κλ. ΠΕ01 Θεολόγων (2023- 2024) την περίοδο της περασμένης 6ετίας και εύχομαι πρός πάντας καλή δύναμη για τη νέα σχολική χρονιά 2024-2025, με υγεία και κάθε επαγγελματική και προσωπική/οικογενειακή προκοπή.

* Η απόφαση τοποθέτησης στη Διαύγεια

 * Δημοσίευμα στην εφημ. "Ελευθερία" Λαρίσης, 22.08.2024 ("Ψιθυριστά", σελ. 2η): 



 

 

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024

Aνδρουτσοπούλου Γεωργίου, Ι. «Το νομικό καθεστώς Μονών και Ησυχαστηρίων στην ελληνική επικράτεια – Τόμος Ι, Εκκλησία της Ελλάδος», εκδ. Σάκκουλα, Αθήνα-Θεσσαλονίκη, σσ. 424

 


Μελέτη του καθηγητή της Νομικής Αθηνών κ. Γ. Ανδρουτσοπούλου για το αναμορφωμένο νομοθετικό πλαίσιο στις Ιερές Μονές και τα Hσυχαστήρια

 

Του Χάρη Ανδρεόπουλου*

 

Οι Ιερές Μονές δεν αποτελούν μόνο τόπο για την πνευματική άσκηση των μοναχών στο πλαίσιο της ησυχαστικής τους αφιερώσεως και τόπο προσευχής και περισυλλογής των (ως επισκεπτών) προσερχομένων πιστών, αλλά συγχρόνως, σύμφωνα με τη νομική τυποποίησή τους, στο πλαίσιο του υφισταμένου συστήματος της «νόμω κρατούσης πολιτείας» στις σχέσεις Πολιτείας - Εκκλησίας, συνιστούν οργανωτικές υποδιαιρέσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας και ειδικότερα νομικά πρόσωπα που έχουν περιενδυθεί τη νομική προσωπικότητα δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ). Την ίδια στοχοθεσία υπηρετούν και τα Ιερά Ησυχαστήρια, τα οποία, όμως, ανήκουν στην κατηγορία των ΝΠΙΔ.

Η παρουσιαζομένη και αφορώσα στο θέμα του νομικού καθεστώτος των Ι. Μονών και Ι. Ησυχαστηρίων μελέτη του αναπληρωτή καθηγητή Εκκλησιαστικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών κ. Γεωργίου Ανδρουτσοπούλου αποτελεί το πρώτο μέρος μιας πραγματείας, η οποία έχει ως σκοπό να αποτυπώσει και ανασυνθέσει κριτικά, αλλά και με προτάσεις de lege ferenda («θετέου δικαίου»), το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την οργάνωση και διοίκηση των Ιερών Μονών, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, στην ελληνική επικράτεια, όπως αυτό συντίθεται από νέες νομοθετικές διατάξεις  και κανονιστικές αποφάσεις, οι οποίες, σε συνδυασμό με τη νομολογιακή τους επεξεργασία, έχουν αναμορφώσει το σχετικό Δίκαιο.

Τρίτη 6 Αυγούστου 2024

Στρατιωτικές Σχολές: Τα «πάνω κάτω» στις βάσεις... Ψηλότερες βάσεις σε σχολές Υπαξιωματικών έναντι σχολών Αξιωματικών!

 


* Από τον Χάρη Ανδρεόπουλο

Στο περσινό μας άρθρο για το ίδιο θέμα, μετά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα Α.Ε.Ι., καταλήγαμε με την άποψη ότι «(...) η κάλυψη των θέσεων στα Τμήματα των «’Οπλων» - τα λεγόμενα «μάχιμα» Τμήματα - των Στρατιωτικών Σχολών και ιδίως του Στρατού Ξηράς (Σ.Σ.Ε. και Σ.Μ.Υ.) έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά συστημικού προβλήματος και θα πρέπει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να λάβει τις κατάλληλες πρόνοιες για την αντιμετώπισή του (...)» (βλ. «Βάσεων παράδοξα στις Στρατιωτικές Σχολές», «Ε», 07/08/2023, 3η σελ.).

Λέγοντας συστημικού προσθέταμε και τον χαρακτηρισμό του παραδόξου στο πρόβλημα, καθώς είχαμε δει να έρχονται, κυριολεκτικά, τα «πάνω... κάτω». Να είναι δηλαδή ψηλότερα στον πήχη εισαγωγής οι βάσεις, όχι μόνο των μη μαχίμων ειδικοτήτων (της κατηγορίας των λεγομένων «Σωμάτων») έναντι των μαχίμων (της κατηγορίας των λεγομένων «Όπλων»), αλλά, ακόμη, και Σχολών Υπαξιωματικών έναντι Σχολών Αξιωματικών!.. Να’ ναι ψηλότερα στον πήχη οι βάσεις εισαγωγής για (μονίμους) Λοχίες απ’ τις βάσεις για (μονίμους) Ανθυπολοχαγούς...

* Ολόκληρο το άρθρο στην εφημερίδα "Ελευθερία" Λαρίσης