Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

"Πνευματική πατρότητα και ποιμαντικές αρχές" - Ομιλία του καθηγητού του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ, πρωτ. Βασιλείου Καλλιακμάνη σε ιερατική σύναξη της Ι.Μ. Λαρίσης



ΙΕΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΞΗ ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ 8

Την περασμένη Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014, το πρωί,  πραγματοποιήθηκε Ιερατική Σύναξη όλων των Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νικαίας, ύστερα από πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.ΙγνατίουΟ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης καλωσόρισε τους λειτουργούς του Θεού του Υψίστου και τους παρεκάλεσε μαζί με τους συνεργάτες τους να ασκήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη και εντονότερη την φιλανθρωπία στις ενορίες τους, κατά τις επερχόμενες εορτές της θείας του Κυρίου επιφανείας. Ακόμη ευχαρίστησε τον π. Αριστείδη και τις φιλάνθρωπες κυρίες της ενορίας της Νικαίας για την πλούσια φιλοξενία, την οποία παρείχαν στους πατέρες της Λαρισαϊκής Εκκλησίας, ενώ είχε την χαρά να συναντήσει τον Δήμαρχο Κιλελέρ κ. Αθανάσιο Νασιακόπουλο και τον τ. Δήμαρχο κ. Ρίζο Κομήτσα, με τους οποίους είχαν θερμή συνομιλία. Ομιλητής της ιεράς συνάξεως ήταν ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Καλλιακμάνης, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., ο οποίος με μεγάλη επιτυχία και με την ρητορική ικανότητα, που τον διακρίνει ανέπτυξε το θέμα : «Πνευματική πατρότητα και ποιμαντικές αρχές». 

Ο χαρισματικός ομιλητής π.Βασίλειος, παρουσίασε πολλά περιστατικά της ζωής του Ιησού, μέσα απ’ τα οποία σημαίνεται η πατρότητά Του αλλά και η αληθινή αγάπη Του για τον άνθρωπο.  «Ο πνευματικός πατέρας μέσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία είναι πρόσωπο χαρισματικό και ιερό, έχει αναγεννηθεί πνευματικά, η καρδιά του έχει δεχθεί την Χάρη του Αγίου Πνεύματος και έτσι είναι σε θέση να καθοδηγήσει τις ανθρώπινες ψυχές στη μετάνοια και την κάθαρσή τους.
    Κατά δε, τον Άγιο Συμεών Θεσσαλονίκης, είναι ύψιστο το λειτούργημα της πνευματικής πατρότητας που ασκείται με την διάκριση, η οποία είναι πασών των αρετών η κορωνίς, αλλά και ο οφθαλμός της ψυχής. Ο πνευματικός πατέρας, ποιμένας, σήμερα αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα που τού εμπιστεύονται οι πονεμένοι άνθρωποι της εποχής μας. Γι’  αυτό ο καθοδηγητής των ανθρωπίνων ψυχών είναι εκείνος που εφαρμόζει με πιστότητα και την εκκλησιαστική ακρίβεια και την οικονομία, και συμβουλεύει αλλά και θεραπεύει και επιβραβεύει και επιτιμά κι έχει ακόμη το υψηλό χάρισμα να διακρίνει τις πνευματικές ενέργειες από τις δαιμονικές ενέργειες».

     Στη συνέχεια μετά την εισήγηση του λόγιου ομιλητή δόθηκαν αφορμές έντονου διαλόγου για την ακρίβεια και την οικονομία στην πνευματική ζωή καθώς και για το θυσιαστικό πνεύμα των εργατών του αμπελώνος του Κυρίου, παλαιότερα καί σήμερα με κυρίαρχο παράδειγμα την ομολογία και το φρικτό μαρτύριο του νέου Ιερομάρτυρα της Εκκλησίας, Άγιου ΠατροΚοσμά του Αιτωλού, ο οποίος προ του μαρτυρίου του είπε: «Θυσιάζομαι εγώ, για να σωθείτε εσείς, ας μαρτυρήσω εγώ για να ελευθερωθείτε εσείς…».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου