Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009

Το θρησκευτικά στο σύγχρονο σχολείο


ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΘΕΟΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ
ΘΕΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΗΣ Ι. Μ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ

Το θρησκευτικό μάθημα

στο σχολείο του 21ου αιώνα

* Υλοποιείται, υπό την αιγίδα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, στο πλαίσιο προγράμματος επιμόρφωσης εκπαιδευτικών στη σύγχρονη διδακτική

Toυ Χάρη Ανδρεόπουλου *

Το θρησκευτικό μάθημα, σχεδιασμένο άλλοτε για να λειτουργήσει στο πλαίσιο μιας κλειστής μονοπολιτισμικής παραδοσιακής κοινωνίας, καλείται σήμερα να εκπληρώσει την αποστολή του εν μέσω μιας ανοιχτής κοινωνίας που χαρακτηρίζεται από την αρχή των δικαιωμάτων του ανθρώπου, από την ετερότητα και την έντονη κινητικότητα, τόνισε ο συντονιστής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών της Ι. Μητρόπολης Δημητριάδος, δρ. Θεολογίας, Παντελής Καλαϊτζίδης, χαιρετίζοντας το εν εξελίξει επιστημονικό σεμινάριο θεολόγων που διεξάγεται στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, στα Μελισσιάτικα.

Ο κ. Καλαϊτζίδης ανέφερε ότι το σεμινάριο αποσκοπεί να προσφέρει ενημέρωση και κατάρτιση για σύγχρονα θέματα που αφορούν τους θεολόγους, όπως η συζήτηση και αντιμετώπιση των προβλημάτων που φαίνεται να δυσκολεύουν τη συνεργασία και επικοινωνία τους με τους σύγχρονους μαθητές, η ανάδειξη της σημασίας του θεολογικού αντικειμένου για την εκπαίδευση του σύγχρονου ανθρώπου στο σχολείο του 21ου αιώνα, ή ακόμη η κατανόηση των νέων δεδομένων γύρω από το μάθημα των Θρησκευτικών, και μάλιστα αυτών που σχετίζονται με τα καινούργια αναλυτικά προγράμματα και σχολικά εγχειρίδια με τη διαφορετική «λογική», και το κυριότερο, με το πώς θα διδάξουμε «Θρησκευτικά» ως υποχρεωτικό σχολικό μάθημα σε παιδιά με διαφορετική πολιτιστική προέλευση, αλλόθρησκα ή θρησκευτικά αδιάφορα.

Είναι πολύ σημαντική για μας τους θεολόγους, υπογράμμισε - και μάλιστα εν όψει των συντελουμένων κοσμογονικών αλλαγών και ανακατατάξεων – η συνεχής παρακολούθηση των νέων προβληματισμών και συζητήσεων στο χώρο της επιστήμης μας, η στοιχειώδης έστω επαφή με τον πυρήνα του ορθόδοξου θεολογικού προβληματισμού που αναπτύσσεται στις μέρες μας τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, η κατανόηση του διαλόγου που επιχειρεί η θεολογία με τη θύραθεν διανόηση, με τα νέα ρεύματα σκέψης και τέχνης και το σεμινάριο έρχεται ακριβώς να υπηρετήσει αυτή τη στόχευση της αναβάθμισης των δεξιοτήτων των θεολόγων καθηγητών. Αποτελεί ματαιοπονία, τόνισε ο κ. Καλαϊτζίδης, να νομίζουμε ότι στις σύγχρονες απαιτητικές συνθήκες μπορεί ο θεολόγος να σταθεί στη τάξη και το σχολείο με μόνο εφόδιο το πτυχίο που έλαβε πριν πολλά χρόνια…», για να καταλήξει λέγοντας ότι στις μέρες μας αυτό που επειγόντως χρειάζεται ο θεολόγος καθηγητής δεν είναι η συνέχιση της γνωστής ρητορικής, αλλά μετριοπάθεια, σπουδή και σοβαρότητα, διεύρυνση του επιστημονικού και παιδαγωγικού του ορίζοντα, συνεχή επιμόρφωση που να στοχεύει κυρίως σε αλλαγές στο γνωστικό, συναισθηματικό και αξιολογικό επίπεδο.

- Σημειώνεται ότι το επιμορφωτικό σεμινάριο, το οποίο έχει θέμα «Μπροστά στις σύγχρονες ανάγκες του μαθήματος των Θρησκευτικών: βελτιώνουμε τη διδακτική μας πράξη», χωρίζεται σε έξι θεματικές ενότητες, ως εξής: 1) Δημιουργική διδασκαλία του βιβλικού κειμένου, 2) Η βιωματική μάθηση ως δυναμικό περιβάλλον μάθησης για το θρησκευτικό μάθημα (Θ.Μ.), 3) Προσεγγίζοντας θέματα του Θ.Μ. με όχημα τις εικαστικές τέχνες, 4) Κατανοώντας τις ευκαιρίες και δυνατότητες εφαρμογής της διαθεματικότητας στο Θ.Μ., 5) Η αξιολόγηση ως δυνατότητα για έλεγχο και βελτίωση της διδασκαλίας του Θ.Μ., και 6) Η θρησκευτική εκπαίδευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση: υπάρχουσα κατάσταση - τάσεις - προοπτικές.

* Στο σεμινάριο, το οποίο διοργανώθηκε από την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών, τελεί υπό την αιγίδα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα μέσα Απριλίου, διδάσκουν ως επιμορφωτές οι συγγραφείς του βιβλίου Θρησκευτικών της Α’ Γυμνασίου κ.κ. Ολγα Γριζοπούλου δρ. Θεολογίας και Πηγή Καζλάρη, πρ. Σχολική Σύμβουλος, ο συγγραφέας του βιβλίου Θρησκευτικών της Β’ Γυμνασίου κ. Απ. Μπάρλος, M. Sc. Θεολογίας και η κ. Βάσω Γώγου, θεολόγος – φιλόλογος, εκπαιδευτικός πολιτισμικής και αισθητικής αγωγής. Υπεύθυνος γραμματειακής υποστήριξης είναι ο θεολόγος καθηγητής κ. Χρήστος Παρίσης.

* Ο Χάρης Ανδρεόπουλος είναι είναι Γεν. Γραμματέας της Ενωσης Θεολόγων ν. Λάρισας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου