Κυριακή 10 Μαρτίου 2024

Οι συμβουλές για έναν πετυχημένο γάμο - Oμιλία του Αρχιμανδρίτου π. Εφραίμ Τριανταφυλλοπούλου στη Σχολή Γονέων του ι. ναού Αγ. Αχιλλίου Λαρίσης

 



Αγάπη, αλληλοσεβασμό και πολλή προσευχή στις σχέσεις και το βίο του άνδρα και της γυναίκας έτσι ώστε να εκλείψουν οι τυχόν παθογένειες που τραυματίζουν το γάμο συνέστησε ο πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης, Δρ. Θεολογίας του ΑΠΘ, π. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος, πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Φθιώτιδος, μιλώντας το περασμένο Σάββατο (09.03.2024) το βράδυ στον ιερό ναό του Αγ. Αχιλλίου στην εκδήλωση της Σχολής Γονέων της ενορίας.

Ο π. Εφραίμ τόνισε ότι για την ορθόδοξη Εκκλησία μας ο γάμος δεν εγκαθιδρύει μόνο μια κοινή και εμπειρική πορεία προς τη θέωση και τον μεταμορφωμένο κόσμο του Θεού˙ εγγυάται με τη γέννηση και την ανατροφή των τέκνων, όχι απλώς τη βιολογική επέκταση της ανθρωπότητας, αλλά κυρίως την πνευματική διαιώνιση του ανθρωπίνου προσώπου. Ο γάμος και η οικογένεια καθιστά, συνεπώς, τον άνθρωπο συνδημιουργό του Θεού και τον επιφορτίζει με τη μεγαλύτερη ευθύνη απ΄ όλες, την ευθύνη έναντι των παιδιών μας. Ο ιερός Χρυσόστομος, υπογράμμισε ο π. Εφραίμ, προτρέπει τους πιστούς με τα ακόλουθα λόγια: “Eκκλησία ποίησόν σοι την οικίαν˙ και γαρ υπεύθυνος ει και της των παιδίων σωτηρίας". Με τα λόγια του Απ. Παύλου το μυστήριο του γάμου «μέγα εστίν», «εις Χριστόν και εις Εκκλησίαν» (Eφ. 5,32). Κάθε οικογένεια διατηρεί μια μοναδική και ανεπανάληπτη αξία εφ΄ όσον εικονίζει το μυστήριο που συνέχει και συγκροτεί την Εκκκλησία του Χριστού.  Με αυτό το πνεύμα, κατέληξε ο ομιλητής, θα πρέπει να πορεύεται το ανδρόγυνο, ισότιμα, αγαπητικά, αλληλοϋποστηρικτικά ώστε η οικογένεια να πορεύεται ως “μικρά Εκκλησία” όπως την ονομάζει ο ιερός Χρυσόστομος για να εξάρει την πνευματική της αξία.

* Η Σχολή Γονέων λειτουργεί υπό την ευθύνη του προϊσταμένου του μητροπολιτικού ιερού ναού του Αγίου Αχιλλίου Λαρίσης αρχιμανδρίτου π. Ραφαήλ Ευαγγέλου διοργανώνοντας για τη φετινή χρονιά σειρά εκδηλώσεων στο πλαίσιο μιας ευρύτερης θεματολογίας υπό τον τίτλο: «Διάλογος με τους συζύγους και τους γονείς». Μία φορά κάθε μήνα (Κυριακή ή Σάββατο), από τον Οκτώβριο ως και τον Απρίλιο, στις 7.00 μ.μ. ένας ομιλητής αναλύει κάποιο θέμα και ακολουθεί διάλογος με τους παρευρισκομένους. Η επομένη εκδήλωση έχει προγραμματισθεί για το Σάββατο 20 Απριλίου με θέμα «Η επίδραση της Εκκλησίας στην ελληνική οικογένεια» και ομιλήτρια την οσιολογιωτάτη Γερόντισσα Θεολογία, Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Παναγίας Μικροκάστρου Σιατίστης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου