Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2016

"Τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι;". Παρουσιάσθηκε στη Λάρισα το νέο βιβλίο του καθηγητή του ΑΠΘ Χρυσ. Σταμούλη


·       * Αφορμές για συζήτηση αναφορικά με τις σχέσεις της Εκκλησίας με το Κράτος και την πολιτική

«Τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι;», είναι το ερώτημα που διερευνά στο νέο του βιβλίο ο καθηγητής και τέως πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ κ. Χρυσόστομος Σταμούλης, το οποίο παρουσιάστηκε στη Λάρισα. Μέσα από μια σειρά παρεμβατικών κειμένων που απαρτίζουν το βιβλίο, τα οποία συνέγραψε ως επί το πλείστον κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ, ο κ. Σταμούλης ασχολείται με τον διάλογο της Ορθοδοξίας με την πόλη, την πολιτική και τον πολιτισμό.

Στην πατάρι του βιβλιοπωλείου «Κλού» (πρώην «Παιδεία») προχθές βράδυ άνθρωποι από τον εκπαιδευτικό, κυρίως, χώρο δεν παρακολούθησαν απλά μια βιβλιοπαρουσίαση αλλά μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση για τη θέση της Εκκλησίας στη δημόσια πλατεία, τις σχέσεις της με το Κράτος και την πολιτική καθώς και τον ρόλο Εκκλησίας και Θεολογίας απέναντι στα σύγχρονα προβλήματα. Για το βιβλίο μίλησαν οι εκπαιδευτικοί κ.κ. Νικ. Παύλου Δρ. Θεολογίας, Χάρης Ανδρεόπουλος, Δρ. Εκκλησιαστικής Ιστορίας και Γιαν. Λίτσιος θεολόγος. Τη συζήτηση συντόνισε η Νέλλυ Πανάγου, Master Θεολογίας. 
Αφού ευχαρίστησε έναν έναν ξεχωριστά όλους όσους συμμετείχαν και διοργάνωσαν τη βιβλιοπαρουσίαση, ο κ. Σταμούλης μίλησε για τα κίνητρα συγγραφής του συγκεκριμένου βιβλίου, για το τι καταδυναστεύει τη θεολογία αλλά και το στοίχημα της Εκκλησίας σήμερα. Αναφορικά με τη σχέση της Εκκλησίας με την εξουσία, εξήγησε ότι «όταν η Εκκλησία συνδέεται με την εξουσία, αυτοκαταργείται. Από την άλλη, δεν μπορούμε να εξορίσουμε τη θρησκεία από τον δημόσιο διάλογο και τη δημόσια πλατεία γιατί εκεί γεννήθηκαν οι θρησκείες. Το ερώτημα και το μεγάλο στοίχημα είναι αν η Εκκλησία αντέχει να βρίσκεται στην πλατεία και αν η πλατεία αντέχει την Εκκλησία».  Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Αρμός».

* Εφημ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" Λαρίσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου