Κυριακή, 23 Αυγούστου 2015

Εκοιμήθη εν Κυρίω ο παπα - Παύλος Μαρούλης, προϊστάμενος του ιερού ναού των Αγ. Τεσσαράκοντα Μαρτύρων Λαρίσης


Εκοιμήθη o Πρωτοπρεσβύτερος π. Παύλος Μαρούλης

Εκοιμήθη σήμερα τα ξημερώματα της Κυριακής, 23 Αυγούστου 2015, ο παπα – Παύλος. Του χρωστάω πολλά. Μαθήτευσα κοντά του, στο πρώτο μου κατηχητικό. Αρχές της δεκαετίας του ’70. Τρέχαμε όλη η τάξη μου απ΄το 11ο Δημοτικό σχολείο της Νέας Σμύρνης να τον ακούσουμε˙ μας δίδασκε την αγάπη, μας γαλήνευε. Mέχρι τα 15 – 16 μου ήμουν κοντά του στο ιερό˙ κάθε Κυριακή παπαδάκι. Εγώ του πήγαινα το ζέον, ένιωθα πολύ χαρούμενος˙ στιγμές εντός του ιερού παραδεισένιες επί τη γης, αλησμόνητες. Αυτός ευλόγησε και τον γάμο μου, αυτός βάφτισε και τα παιδιά μου, αυτός και τα κατήχησε στις χριστιανικές αξίες, στη ζεστή αίθουσα του πνευματικού κέντρου, στον Αη Σαράντη. Αργότερα με καμάρωνε θαρρώ ως δημοσιογράφο κι ύστερα ως καθηγητή. Μας αγαπούσε πολύ όλους. Εμένα, τη γυναίκα μου Μαρία που την ήξερε κι αυτή από μικρό κοριτσάκι (πόσο χαρούμενος ήταν όταν – πέρασαν 24 χρόνια, αλλ’ ακόμη θυμάμαι το χαμόγελό του - μας περνούσε τα στέφανα!), τα παιδιά μας . Σε ευχαριστούμε παπα - Παύλο και σ΄ ευγνωμονούμε˙ εμείς και χιλιάδες άλλοι Λαρισαίοι που είχαμε την ευλογία να γνωρίσουμε στο πρόσωπό σου τον καλοκάγαθο λευϊτη ιερέα που σκόρπιζε αφειδώλευτα την αγάπη του, που έδινε ψωμί στο φτωχό, χέρι βοήθειας στον εμπερίστατο, παρηγοριά στον κατατρεγμένο, τον επίγειο άγγελο που σήμερα τα χαράματα κίνησε το ταξίδι της επιστροφής για τον κόσμο του, στις γειτονιές των αγγέλων. Καλόν Παράδεισο!
ΧΑ.ΑΝ.
* Το άγγελμα της κοιμήσεως του π. Παύλου και μια σύντομη βιογραφία του από την Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης:
"Εκοιμήθη εν Κυρίω την Κυριακή 23 Αυγούστου 2015, τις πρώτες πρωϊνές ώρες και ήδη αυλίζεται εις τας αγκάλας του Κυρίου, ο ποληός και πολυσέβαστος  Πρωτοπρεσβύτερος της Λάρισας, μακαριστός ήδη ιερέας π.Παύλος Μαρούλης, επί 56 έτη εφημέριος και Προϊστάμενος του εν Λαρίση μεγαλωνύμου Ιερού Ναού των αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων και πρωτεργάτης του εκείθε μεγάλου φιλανθρωπικού έργου.
Ο μακαριστός ιερεύς γεννήθηκε στο Πετρίλιο Καρδίτσας στις 17 Δεκεμβρίου 1932, όπου έλαβε και την πρώτη μόρφωση και ανετράφη υπό των ευσεβών γονέων του εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου. Αποφοιτώντας από την Εκκλησιαστική Σχολή της Λαμίας, νυμφεύεται την καλή του πρεσβυτέρα και λαμβάνει την απόφαση να διακονήσει την Εκκλησία του Χριστού, ως Διάκονος και Ιερεύς των Μυστηρίων Του, οπότε χειροτονείται το έτος 1958  Διάκονος από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Λαρίσης κυρό Δημήτριο, ανήμερα της εορτής των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων, στις 9 Μαρτίου 1958, στον πανηγυρίζοντα παλαιό Ιερό Ναό των Αγίων. Στις 28 Ιουνίου του 1959 λαμβάνει τον δεύτερο βαθμό της Ιερωσύνης, αυτόν του Πρεσβυτέρου από τον Τοποτηρητή της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης, Μακαριστό Μητροπολίτη Δημητριάδος κυρό Δαμασκηνό, οπότε και αναλαμβάνει το ποιμαντικό και φιλανθρωπικό έργο της μεγαλωνύμου ενορίας των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων.
Ο π.Παύλος υπήρξε ιδιαίτερα δραστήριος κληρικός με πλούσιο φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο στην πόλη της Λάρισας. Η ενορία του, από τις πρώτες του ημέρες έως και σήμερα διαθέτει πρότυπο ενοριακό συσσίτιο για τους ενδεείς και τους απόρους αδελφούς, ενώ παράλληλα διέθετε πάντοτε και διαθέτει και σήμερα πλούσια τράπεζα τροφίμων, ιματίων και υποδημάτων προς επίλυση των πολλών καθημερινών αναγκών των πτωχών, υπό την ευθύνη πάντοτε και την αγωνία του μακαριστού π.Παύλου. Συνεργάσθηκε με πολλούς φορείς για το κοινωνικό έργο της  εκκλησίας και εχρημάτισε Υπεύθυνος των Κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως, Διευθυντής του εκκλησιαστικού οικοτροφείου αυτής και Προϊστάμενος πολλών ακόμη φιλανθρωπικών και ευαγών ιδρυμάτων της τοπικής Εκκλησίας, ενώ υπήρξε και ο Πρωτεργάτης της ανεγέρσεως σε μηδενικό χρόνο του νέου μεγαλοπρεπούς Ιερού Ναού των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων, του Ιερού Ναού του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου στην Νέα Σμύρνη, καθώς και ο ανακαινιστής του γραφικού εξωκκλησίου της Αγίας Μαρίνης και άλλων Ιερών Ναών της  Ιεράς Μητροπόλεως.
Λειτουργός άριστος και καλλικέλαδος, λάτρης του τυπικού της εκκλησίας και της Ιεράς Παραδόσεως, ποδηγέτης της νεότητος και κατηχητής αυτής, στοργικός πνευματικός πατέρας πολλών ψυχών και διδάσκαλος των νεοτέρων κληρικών, διηκόνησε στην ιερατεία του τον Κύριο και τους ανθρώπους με πολλή αγάπη και διάκριση, ενώ βοήθησε με ιδιαίτερη συμπάθεια και συμπόνοια όλα αυτά τα χρόνια και το έργο της τοπικής εκκλησίας στο χώρο των Νοσοκομείων και των κλινικών. Αγαπούσε ακόμη με υπερβάλλοντα ζήλο την ιδιαιτέρα του πατρίδα, τα Πετρίλλια και τα Άγραφα, ώστε με πολλούς κόπους και θυσίες πάντοτε έδιδε το παρόν του στα δρώμενα της γενετείρας του, στην συντήρηση των Ιερών Ναών του, καθώς και στην εξ’ ολοκλήρου ανακαίνιση της ιστορικής Μονής της Παναγίας και του Αγίου Χαραλάμπους της πατρίδος του.
Ο μακαριστός  Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κυρός Σεραφείμ, εκτιμήσας το πολυποίκιλον έργο του μακαριστού ιερέως, τον ανύψωσε εις Πρωτοπρεσβύτερον στις 25 Μαΐου του 1980, ενώ και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ.Ιγνάτιος, τον ετίμησε κατά την μεγάλη εορτή των αγίων Τεσσαράκοντα το 2009, επί τη συμπληρώσει πεντηκονταετούς αγλαούς και ευλογημένης διακονίας στον αμπελώνα του Κυρίου.
Είη η αγαθή μνήμη του μακαρία τη λήξει γενομένου π.Παύλου αιωνία!
Η εξόδιος ακολουθία του μεταστάντος κληρικού θα ψαλλεί την Δευτέρα 24 Αυγούστου στις 12 το μεσημέρι στην ενορία των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων , από τον Σέβασμιώτατο Μητροπολίτη κ.Ιγνάτιο και ο ενταφιασμός του θα λάβει χώρα στο κοιμητήριο της πόλεως".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου