Κυριακή 12 Απριλίου 2015

Πρωτόλεια θρησκευτικά στοιχεία για τη Λάρισα


Πολύ ενδιαφέροντα και πρωτόλεια ιστορικά θρησκευτικά στοιχεία, για τη Λάρισα και την περιοχή, εμπεριέχονται στο βιβλίο, που κυκλοφόρησε προσφάτως, με τα πρακτικά της 1ης και 2ης Ημερίδας Λαρισαϊκών Αγιολογικών Σπουδών, της Ιεράς Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου. Στα περιεχόμενα του τόμου συμπεριλαμβάνονται τα εξής:

1η ημερίδα: «Η αγιολογία ως κλάδος της βυζαντινής λογοτεχνίας» Βασίλης Κατσαρός, καθηγητής Μεσαιωνικής Ελληνικής Φιλολογίας Α.Π.Θ., «Οι απεικονίσεις του Αγίου Αχιλλίου στον ελλαδικό χώρο και η διάδοση της τιμής του» Παρασκευή Παπαδημητρίου, θεολόγος-διδάκτωρ Βυζαντινής Τέχνης της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., «Άραβες ή Αβάρους αντιμετώπισε ο Άγιος Νικόλαος ο εν Βουναίνοις; (Νέα θεώρηση των πολεμικών γεγονότων) Κώστας Σπανός, εκδότης του «Θεσσαλικού Ημερολογίου», «Οι εν Λαρίση άγιοι- πρότυπα κατηχήσεως» Προκόπιος Μαγιάτης αναπληρωτής καθηγητής Φαρμακευτικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, «Οι νεομάρτυρες της Λαρίσης, ήρωες της χριστιανικής πίστης και της εθνικής αντίστασης» Βασίλειος Στεργιούλης, θεολόγος-τ. πρόεδρος του παραρτήματος της Π.ΕΘ. Λάρισας, «Θεσσαλοί Λαρισαίοι Αγιορείτες» μοναχός Μωυσής Αγιορείτης


2η ημερίδα: «Η τιμή των αγίων στην Ορθόδοξη Εκκλησία» Μιχαήλ Τρίτος, κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., «Η εικονογραφία του Αγίου Νικολάου του Νέου και η διάδοση της τιμής του στον ελλαδικό χώρο» Παρασκευή Παπαδημητρίου, θεολόγος-διδάκτωρ Βυζαντινής Τέχνης της Θεολογικής Σχολής τον Α.Π.Θ., «Ο Άγιος Βησσαρίων Λαρίσης και Τρίκκης ο θαυματουργός- Πτυχές από την λαμπράν πρωτοποριακήν δράσιν του» ιερομόναχος Βησσαρίων Δουσικιώτης, «Ιερός ναός Αγίου Αχιλλίου Λαρίσης, ιστορική διαδρομή 15 αιώνων» Νικόλαος Παπαθεοδώρου, ιατρός-ιστορικός ερευνητής, «Ο Ιon Ionescu De La Brand, ανακαινιστής του ιερού ναού Αγίου Γεωργίου Πυργετού» Ευαγγελία Μπουμπουγιατζή, διδάκτωρ Ιστορίας του Νεότερου Ελληνισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.


ΠΡΟΛΟΓΟΣ


Στον πρόλογο του τόμου, ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος, σημειώνει και τα εξής: «Η αναφορά στους τοπικούς μας αγίους είναι ένα άκρως συγκινητικό γεγονός. Είναι σαν να γυρίζουμε, όπως το απογαλακτισμένο παιδί που γυρίζει, υψώνει το βλέμμα και κυττάει κατάματα τη μητέρα του, και αντλεί απ' το πρόσωπο της δύναμι, αίσθημα ασφάλειας, ζωή, χαρά, αληθινή άδολη χαρά. Κι εμείς δεν ξεχνάμε τους αγίους μας. Γυρίζουμε σ' αυτούς ικετευτικά, υψώνουμε τους οφθαλμούς της ψυχής και του σώματος και προσδοκώντας την βοήθεια και την προστασία τους ενθαρρυνόμαστε. Η Λάρισα, η πόλις μας η αγία και όλη η περίχωρος, έχει, δόξα τω Θεώ, μια πληθώρα αγίων, που στολίζουν το στερέωμα της τοπικής Εκκλησίας και βέβαια και της καθόλου Εκκλησίας. Γι' αυτούς τούς αγίους, εκτός του ότι τελούμε εορτές και πανηγύρεις, αγρυπνίες και κηρύγματα, διοργανώνουμε και επιστημονικές ημερίδες με αγιολογικό ενδιαφέρον, κατά τις όποιες όπως διαπιστώνεται πέφτει άπλετο φως στους βίους, στα θαύματα και σ' όλα τα στοιχεία της ζωής των τοπικών μας αγίων, τα οποία, όπως τα αξιολογεί κανείς εκ των υστέρων, βλέπει ότι θησαυροί μεγάλης πνευματικής αξίας αναδεικνύονται από την αναδίφησι αυτή των ειδικών ερευνητών στα συναξάρια και τα αγιολόγια της πίστεώς μας. Βλέπει κανείς μάλιστα τελικά, ότι τουλάχιστον επιτελεί ένα χρέος απέναντι στον άγιο που έρευνα, που έδωσε τους ιδρώτες του και τα αίματα του γι' αυτή την πίστι και απέναντι του ποιμνίου του, από το οποίο δεν αποκρύπτει τα πρόσωπα των αγίων, αλλά τουναντίον του τα αποκαλύπτει και του τα προβάλλει, κι ίνα χρέος απέναντι του Κυρίου του Θεού, ο οποίος δίνει αυτούς τούς κατά τόπους αγίους για ν' αναπαύονται οι πιστοί σ' αυτούς, όπως κι ο ίδιος αναπαύεται στους Αγίους Του και είναι θαυμαστός εν τοις Αγίοις Αυτού…».


Ε. Ρ.

(Πηγή: "Ελευθερία")

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου