Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Η Ψαλτική Τέχνη ως Αυτόνομη Επιστήμη - Διεθνές Συνέδριο στο Βόλο


 1o-synedrio-psaltikis-texnhs

Ένα πολύ ενδιαφέρον Συνέδριο σχετικά με την Ψαλτική θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, στα "Μελισσιάτικα" του Βόλου, από 29 Ιουνίου έως 3 Ιουλίου 2014.

Ο Τομέας Ψαλτικής Τέχνης και Μουσικολογίας της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου οργανώνει το 1ο Διεθνές Διεπιστημονικό Μουσικολογικό Συνέδριο του, φιλοδοξώντας καταρχήν να αναδείξει την αυτοτέλεια της Ψαλτικής της Βυζαντινής Παράδοσης, εν συνεχεία να καταγράψει και να προβάλει τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί ως σήμερα για την επιστημονική μελέτη της και, σε επόμενο πλάνο, να ενθαρρύνει διεπιστημονικές και διαθεματικές συνεργασίες, προκειμένου να δημιουργηθούν νέα εργαλεία μελέτης και έρευνας της Ψαλτικής. Ο τίτλος του συνεδρίου είναι «Η Ψαλτική Τέχνη ως Αυτόνομη Επιστήμη» και συμμετέχουν σ’ αυτό 65 επιστήμονες από την Ελλάδα, την Βουλγαρία, την Σερβία, την Ρουμανία, την Ρωσία, τον Λίβανο και τις Η.Π.Α.
Το Συνέδριο, το οποίο είναι διεθνές και διεπιστημονικό (με συμμετοχή ερευνητών από πολλούς διαφορετικούς κλάδους) οργανώνεται από τον Τομέα Ψαλτικής Τέχνης και Μουσικολογίας της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, που συστάθηκε επίσημα τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ο τίτλος του συνεδρίου είναι «Η Ψαλτική Τέχνη ως Αυτόνομη Επιστήμη» και ως βασικό του στόχο έχει να προωθήσει μια αυτοδύναμη προσέγγιση της Ψαλτικής, ανεξάρτητη από τους κλάδους της δυτικοευρωπαϊκής Μουσικολογίας, αλλά και να προσφέρει μια πολυδιάστατη προσέγγιση της Ψαλτικής, όχι μόνο από την πλευρά της Μουσικολογίας (που αποτελεί βέβαια τον βασικό κορμό επιστημονικής προσέγγισης), αλλά και από την πλευρά άλλων επιστημών, όπως η Θεολογία, η Φυσική και τα Μαθηματικά, η Κοινωνική Ανθρωπολογία, η Ψυχολογία, η Ιατρική, η Παλαιογραφία, η Πληροφορική κλπ. Έτσι, απώτερα στοχεύει στη δημιουργία επαφών και διασυνδέσεων των μελετητών που ενδιαφέρονται για την Ψαλτική, μέσα από την επιμέρους επιστημονική τους ειδίκευση. Στο Συνέδριο συμμετέχουν με εισηγήσεις 65 επιστήμονες από την Ελλάδα, την Βουλγαρία, την Σερβία, την Ρουμανία, την Ρωσία, τον Λίβανο και τις Η.Π.Α.
Για περαιτέρω πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την Γραμματεία της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών, στο τηλέφωνο 2421093553 και στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου