Τρίτη, 25 Ιουνίου 2013

Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας τον Αύγουστο στην Ελλάδα


Από τις 4 έως και τις 10 Αυγούστου 2013 οργανώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα - στους χώρους της Φιλοσοφικής Αθηνών του ΕΚΠΑ -  το 23ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας, από την Διεθνή Ομοσπονδία Φιλοσοφικών Εταιρειών (FISP) και την Ελληνική Φιλοσοφική Εταιρεία υπο την αιγίδα του ΟΗΕ-UNESCO και της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας. Η διοργάνωση συμπίπτει με τη συμπλήρωση 2.400 ετών από την ίδρυση και λειτουργία της Ακαδημίας του Πλάτωνος.

Να σημειωθεί ότι το θέμα του 23ου Παγκοσμίου Συνεδρίου είναι «Η Φιλοσοφία ως έρευνα και τρόπος ζωής», ενώ περισσότεροι από 2.000 σύγχρονοι θεράποντες της φιλοσοφίας από 105 χώρες κόσμου, θα δώσουν απαντήσεις στα προβλήματα του ανθρώπου του 21 αιώνα και θα στείλουν μηνύματα για αξίες, θέσεις, πνευματικούς προσανατολισμούς και τη στάση των φιλοσόφων στο σύγχρονο κόσμο.

 Μεταξύ των συνέδρων συγκαταλέγονται κορυφαίες πνευματικές και φιλοσοφικές προσωπικότητες του κόσμου, όπως ο Γίργκεν Χάμπερμας, ο Ουμπέρτο Εκο, ο Αλέξανδρος Νεχαμάς, ο Μπιλλ Μακμπράιτ, ο Ντέρμοτ Μόραν, ο Λούκα Σκαραντίνο, ο Γιώργος Αναγνωστόπουλος, ο Εβάνδρο Αγγάτσι, ο Τζών Μακντάουελ, ο Ενρίκο Μπέρτι, η Τζουλιάνα Γκοντσάλες, ο Γκέραντ Ζέελ, η Μαριέτα Στεπανυαντς, ο Πασχάλ Εντζελ, ο Τόμας Κάλβο, ο Τόμας Ρόμπινσον, ο Τζέρεμι Ρήντυ, η Μπουβάν Σαντέλ και πολλοί άλλοι. Η Επίσημη έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου θα γίνει στο Ωδείο του Ηρώδου του Αττικού (Ηρώδειο), όπου, εκτός των άλλων, θα λάβει χώρα μεγάλη μουσική εκδήλωση προς τιμή των συνέδρων.
 Οι κανονικές πολυήμερες και πολυπληθείς εργασίες του Συνεδρίου, αρχής γενομένης από την Κυριακή το πρωί, θα γίνουν στους χώρους της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Πανεπιστημιούπολη των Αθηνών. Ορισμένες Συνεδρίες, με βαθύ συμβολικό νόημα, θα γίνουν στον Αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας του Πλάτωνος, στην Πνύκα, λίκνο της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, στο Λύκειο του Αριστοτέλη και στην Αγία Φωτεινή Ιλισού -τόπος όπου λαμβάνει χώρα ο διάλογος του Πλάτωνος «Φαίδρος».
 Οι εργασίες του Συνεδρίου θα είναι ανοιχτές για παρακολούθηση και συμμετοχή σε όσους έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Θα χρειαστεί γι' αυτό να υποβάλουν σχετική αίτηση στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Συνεδρίου και να καταβάλουν οικονομική συνδρομή για την κάλυψη εξόδων του Συνεδρίου (secretariat@wcp2013.gr).

Πηγή: εφημ. "Ελευθερία" και ιστοσελίδα του ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου