Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Αρχιεπίσκοπος προς διαφωνούντες ("ΠΕΘ" - "KΑΙΡΟΣ") θεολόγους: "Eίναι ακατανόητο να μην μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους οι θεολόγοι. Βρείτε τα..."

Το (πράγματι!) ακατανόητο να μην μπορούμε οι θεολόγοι να συνεννοηθούμε μεταξύ μας, π.χ. για το πως θέλουμε το θρησκευτικό μάθημα, επεσήμανε με σημερινές δηλώσεις του από τη Θεσσαλονίκη ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Iερώνυμος, απευθύνοντας νουθεσίες για συνεργασία των διεστώτων (από τη ...μια η ΠΕΘ, από την ...άλλη ο "ΚΑΙΡΟΣ"), προς τη κατεύθυνση επίλυσης των κοινών ζητημάτων που αφορούν στη θεολογική επιστήμη. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα (http://www.archdiocese.gr/) Αρχιεπισκοπής:

"Ο Μακαριώτατος Aρχιεπίσκοπος Αθηνών κ.κ. Ιερώνυμος παρέστη στην 7η Επιστημονική Ημερίδα Θεολόγων Καθηγητών που διοργάνωσε η Ι. Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, όπου ανέπτυξε εισήγηση με θέμα «Θεολογία και Τέχνη».

Στο πλαίσιο της ομιλίας του αναφέρθηκε στην πνευματική κρίση των ημερών αλλά και στην κρίση που υπάρχει, όπως είπε, στο χώρο της θεολογικής επιστήμης. Μίλησε για τα προβλήματα των θεολόγων και τις ρωγμές που δημιουργούνται από την έλλειψη συνεργασίας και συνεννόησης στο χώρο. «Πρέπει να δούμε τι συμβαίνει στο σπίτι μας. Δεν είμαστε μόνοι μας, υπάρχει και η άλλη όχθη που πρέπει να συνεργαστούμε. Το ερώτημα είναι τι θέλουμε και τι ζητάμε. Είναι δύσκολο να ανιχνεύσουμε τι θέλουν οι άλλοι. Είναι όμως ακατανόητο εμείς οι θεολόγοι να μην μπορούμε να συνεννοηθούμε για το τι θέλουμε» υπογράμμισε.
«Αν δεν συνειδητοποιήσουμε την πνοή των ανέμων, αν δεν καταλάβουμε εγκαίρως τον «όμορφο» μοντέρνο αθεϊσμό θα βρεθούμε έξω από την ιστορία αυτού του τόπου. Πρέπει να αναρωτηθούμε: Τι είναι τα θρησκευτικά; Βίωμα; Γνώσεις; βαθμός; Μήπως πρέπει να δούμε πιο πέρα; Όταν οι γονείς δουν το παιδί να κουράζεται θα του πουν άσε τα θρησκευτικά… Πρέπει να χαράξουμε συγκεκριμένη πορεία» κατέληξε
".

* * * * * * * * * * * *

* Σχόλιο του "Θεολογικού Συνδέσμου": Mπράβο στον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος προσήγγισε το θέμα στην αληθινή του διάσταση (όντως υπάρχει πρόβλημα, αφού υπάρχουν διεστώτα...), και επρότεινε, ως θεραπευτική λύση, την σύγκλιση επί σκοπώ χαράξεως κοινής πορείας, συνοδοιπορίας, στο πλαίσιο της αγαπητικής συνύπαρξης που θα πρέπει να χαρακτηρίζει τη στάση ζωής ημών των θεολόγων. Aς δώσουμε, επιτέλους, το καλό παράδειγμα, στους συναδέλφους και στη κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου