Σάββατο 2 Ιουλίου 2022

Απεβίωσε ο καθηγητής Καινής Διαθήκης του ΑΠΘ Ιωαν. Γαλάνης

 



Aπεβίωσε τη περασμένη Πέμπτη σε ηλικία 82 ετών ο ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ και δάσκαλος εκατοντάδων Λαρισαίων θεολόγων εκπαιδευτικών Ιωάννης Γαλάνης. Είχε γεννηθεί στο Αθαμάνιο του Ν. Αρτας το 1940. Πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής των Αθηνών και διδάκτορας της Θεολογικής του ΑΠΘ. Είχε ξεκινήσει την ακαδημαϊκή του καρριέρα το 1978 όταν διετέλεσε Επιμελητής στην έδρα της Ιστορίας των Χρόνων της Καινής Διαθήκης και Ερμηνείας της Καινής Διαθήκης της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. και από το τέλος του ιδίου έτους εντάχθηκε στο διδακτικό προσωπικό του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. Εκτός από τη Θεολογική Σχολή, ο αείμνηστος Ι. Γαλάνης είχε διδάξει στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική και Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης, στη Σ.Ε.Λ.Μ.Ε. (Σχολή Επιμόρφωσης Λειτουργών Μέσης Εκπ/σης) Καβάλας, στη Σ.Ε.Λ.Μ.Ε Θεσσαλονίκης και στη Σ.Ε.Λ.Μ.Ε Λάρισας.

Υπήρξε από το 1994 έως το 2010 Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Βιβλικών Θεολόγων και μέλος της ομάδας των βιβλικών θεολόγων (καθηγητές Σ. Αγουρίδης - Π. Βασιλειάδης - Ι. Γαλάνης - Γ. Γαλίτης - Ι. Καραβιδόπουλος και Β. Στογιάννος) που απέδωσαν σε νεοελληνική μετάφραση το πρωτότυπο κείμενο της Καινής Διαθήκη με βάση το κριτικό κείμενο (Novum Testamentum Graece - Nestle-Aland), σε μια μνημειώδη έκδοση της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρίας. Συνταξιοδοτήθηκε από το ΑΠΘ  το 2007, με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας του, ως τακτικός καθηγητής. H εξόδιος ακολουθία του αειμνήστου καθηγητή θα τελεσθεί σήμερα Σάββατο και ώρα 12:15 στον ιερό ναό των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου Θεσσαλονίκης. 

Aιώνια του η μνήμη

Ευχαριστούμε το Θεό που μας αξίωσε να γνωρίσουμε και να ωφεληθούμε από τη γνωριμία, επικοινωνία και συνεργασία με έναν τόσο σπουδαίο άνθρωπο και επιστήμονα. 

Καλό παράδεισο κύριε Καθηγητά!

Eφημ. "Ελευθερία" Λαρίσης, 02.07.2022


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου