Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2021

Ειδικότητα "Θρησκευτικού Τουρισμού και Προσκυνηματικών Περιηγήσεων" στο 1ο ΙΕΚ Λάρισας. * Θα λειτουργήσει από τη νέα σχολική χρονιά * Ξεκίνησαν οι εγγραφές

 


 Ο Τουρισμός αποτελεί σήμερα το βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, προσφέροντας χιλιάδες θέσεις εργασίας, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί έναν συναρπαστικό κλάδο, ελκυστικό και προσοδοφόρο, το δε «παρακλάδι» του που λέγεται «Θρησκευτικός  Τουρισμός»  συνιστά  μία  δυναμική  και  ταχέως αναπτυσσόμενη  μορφή  τουρισμού  και  παρουσιάζει  μεγάλες  προοπτικές  ανάπτυξης  τόσο παγκοσμίως  όσο  και  στην  Ελλάδα, έχοντας ήδη, αυτή η δυναμική, δημιουργήσει την ανάγκη κάλυψης νέων θέσεων εργασίας στο συγκεκριμένο κλάδο και, κυρίως, στην υψηλής ζήτησης στις ημέρες μας ειδικότητα του Στελέχους Θρησκευτικού Τουρισμού και Προσκυνηματικών Περιηγήσεων.

Τις ανάγκες αυτές έρχεται να καλύψει σε επίπεδο Ν. Λάρισας και ευρύτερα Θεσσαλίας. η ειδικότητα «Θρησκευτικού Τουρισμού και Προσκυνηματικών Περιηγήσεων» που θα λειτουργήσει από την νέα χρονιά κατάρτισης 2021-2022 στο 1o Δημόσιο Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ) της πόλης μας. Η ίδρυση του εν λόγω Τμήματος στοχεύει στην παραγωγή στελεχών που προορίζονται να καλύψουν τις ανάγκες τόσο των συναφών επιχειρήσεων στον χώρο της αγοράς (τουριστικές επιχειρήσεις, ξενοδοχειακές μονάδες, κ.λπ.), όσο και των υπηρεσιών (Οργανισμούς και φορείς της Εκκλησίας της Ελλάδος, των κατά τόπους Ιερών Μητροπόλεων και λοιπών φορέων του Δημοσίου [ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ]), στον ταχέως εξελισσόμενο κλάδο του θρησκευτικού τουρισμού και των προσκυνηματικών περιηγήσεων.  

Ο διπλωματούχος της ειδικότητας «Θρησκευτικού Τουρισμού και Προσκυνηματικών Περιηγήσεων» πιστοποιώντας τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες που απαιτούνται, είναι ικανός να ασχολείται με: α) το σύνολο των τουριστικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τη διενέργεια ταξιδιού, ατομικού ή ομαδικού, σε τόπους, χώρους και μνημεία, κτίσματα, μονές και ναούς που σχετίζονται με την ιστορία και την εξέλιξη της θρησκευτικής δραστηριότητας ή γενικότερα θρησκευτικής σημασίας, για λόγους θρησκευτικού, πολιτιστικού και εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος, που αφορούν στην ιστορία της Ελλάδας. και, β) προσκυνηματικές περιηγήσεις (στην Ελλάδα και σε χώρες που σχετίζονται με την ιστορία της) και όλες τις δραστηριότητες που διενεργούνται με κίνητρο, μεταξύ άλλων, το προσκύνημα, τη συμμετοχή σε θρησκευτικές τελετές/εκδηλώσεις, την εκπλήρωση τάματος, την έκφραση, γενικά, της λατρευτικής πίστης και την ανάγκη εκπλήρωσης της εσωτερικής αναζήτησης του θείου. 

Η ίδρυση του εν λόγω Τμήματος στη πόλη μας αναμένεται  να συμβάλλει καθοριστικά και να καταστήσει αποτελεσματικότερο τον στόχο να αποτελέσει η Λάρισα και ευρύτερα ο νομός έναν ισχυρό πόλο τουριστικής ανάπτυξης με τη συμβολή και του θρησκευτικού τουρισμού. Σημειωτέον ότι στο Τμήμα Θρησκευτικού Τουρισμού των ΙΕΚ εγγράφονται – υπό την ιδιότητα των αποφοίτων Λυκείου - και υποψήφιοι που διαθέτουν πτυχίο ΑΕΙ, παρακολουθώντας τις σπουδές στο ΙΕΚ με απαλλαγή από μαθήματα που έχουν διδαχθεί στη Σχολή προέλευσής τους. Πρόκειται για αποφοίτους ΑΕΙ με ειδικότητα σχετική με τον Θρησκευτικό Τουρισμό, όπως π.χ. απόφοιτοι Τμημάτων Θεολογίας, Ιστορίας, Οικονομικών Επιστημών, κλπ. οι οποίοι  επιδιώκουν, μέσω της εξειδίκευσης που θα αποκτήσουν, την εξεύρεση μιας θέσης εργασίας στην  αγορά του θρησκευτικού  / εναλλακτικού τουρισμού

Οι ενδιαφερόμενοι για εγγραφή μπορούν να υποβάλουν αίτηση στο σύνδεσμο: https://diek.it.minedu.gov.gr με προθεσμία υποβολής έως και τις 10 Σεπτεμβρίου 2021. Για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να απευθύνονται στο 1ο δημόσιο ΙΕΚ Λάρισας, τηλ. 2410-619752. 

 

 * Δημοσίευση: Eφημ. "Ελευθερία" Λαρίσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου