Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Η θρησκευτική εκπαίδευση στο σύγχρονο σχολείο - Προβλήματα και προοπτικές. Hμερίδα για εκπαιδευτικούς


afisa thriskeutikh ekpaideush

Έχουμε ανάγκη από κάποια φιλοσοφία ζωής; Η ανάγκη να προσανατολιστεί ο άνθρωπος μέσα στη ζωή είναι μια βασική εσωτερική παρόρμηση. Υπαρξιακά ερωτήματα όπως:
  • ποιος είμαι;
  • πώς φτιάχτηκε ο κόσμος;
  • ποιες δυνάμεις κυβερνούν την Ιστορία;
  • υπάρχει Θεός;
  • τι γινόμαστε όταν πεθαίνουμε;
είναι τόσο κοινά και εμφανίζονται από πολύ νεαρή ηλικία, ακόμα και σε ένα παιδί μόλις τριών χρονών, σε όλους τους πολιτισμούς και αποτελούν το θεμέλιο όλων των θρησκειών.

Το μάθημα των Θρησκευτικών στο σχολείο έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις και συνεχίζει να αποτελεί πεδίο έριδας μεταξύ θεολόγων, γονιών, πανεπιστημιακών, πολιτικών και εκκλησιαστικών παραγόντων. Στην ημερίδα μας θα μιλήσουμε για τη θρησκευτική εκπαίδευση, για τη φιλοσοφία των νέων προγραμμάτων σπουδών, για τον ρόλο των θρησκειών και κατ’ επέκταση και του μαθήματος των Θρησκευτικών στην αγωγή των παιδιών, για την αναγκαιότητα και τον παιδαγωγικό χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών στο σημερινό και στο αυριανό σχολείο και θα εξηγήσουμε τι νόημα έχει να γνωρίζουμε τις θρησκείες των άλλων που ζουν εντός και εκτός της χώρας μας. Σε μια σύγχρονη διαπολιτισμική εκπαίδευση δεν πρέπει να αγνοήσουμε τη σημασία που ενέχει η ανακάλυψη άλλων θρησκειών, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί παράλληλα με τη γνωριμία της δικής μας θρησκείας.
Ένας πανεπιστημιακός, ένας σύμβουλος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και ένας σχολικός σύμβουλος συζητούν για το περιεχόμενο και τη φυσιογνωμία του μαθήματος των Θρησκευτικών στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. Προσκεκλημένοι είναι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενος. Μετά τις εισηγήσεις ακολουθούν ερωτήσεις και παρεμβάσεις από το κοινό.
Ομιλητές 
• Μάριος Κουκουνάρας-ΛιάγκηςΛέκτορας της Διδακτικής των Θρησκευτικών στο Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών: «Συντρέχει πράγματι λόγος σήμερα να υπάρχει Θρησκευτική Εκπαίδευση στο σχολείο;».
• Σταύρος ΓιαγκάζογλουΣύμβουλος του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων / Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής: «Προς ένα σύγχρονο παιδαγωγικό και θεολογικό ορίζοντα της θρησκευτικής εκπαίδευσης: Το νέο Πρόγραμμα Σπουδών στα Θρησκευτικά».
• Άγγελος ΒαλλιανάτοςΣχολικός Σύμβουλος Θεολόγων: «Η θρησκευτική διάσταση της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης: Πολυτέλεια ή αναγκαιότητα;»
Συντονίζει η δημοσιογράφος και θεολόγος Αναστασία Καμβύση.
Πού: Στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (Ιπποκράτους 118, Αθήνα).
ΠότεΔευτέρα, 19 Μαΐου 2014, 19:00-21:00.
Αντί εισιτηρίου απαιτείται κατά την προσέλευση των συμμετεχόντων η αγορά του βιβλίου Το βιβλίο των θρησκειών (λιανική τιμή: 8,80 €, εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ). Για τους φοιτητές της Θεολογικής Σχολής Αθηνών η είσοδος είναι ελεύθερη.
Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ. ΘΑ ΤΗΡΗΘΕΙ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ
Όσοι ενδιαφέρεστε να παρακολουθήσετε, δηλώστε συμμετοχή στο e-mail: polychoros@metaixmio.gr, σημειώνοντας τα προσωπικά σας στοιχεία (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνα επικοινωνίας, e-mail, επάγγελμα και ειδικότητα) και την ένδειξη ΕΠΙΘΥΜΩ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΩ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. Όσοι ειδοποιηθούν ηλεκτρονικά για τη συμμετοχή τους θα πρέπει να μας επιβεβαιώσουν την κράτηση της θέσης δύο ημέρες πριν από την ημερίδα. Στο τέλος της ημερίδας θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης στους εκπαιδευτικούς, εφόσον ζητηθεί κατά τη δήλωση συμμετοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου