Οι εκπρόσωποι του "ΚΑΙΡΟΥ" με τον Γ.Γ. Θρησκευμάτων κ. Γ. Καλαντζή (στο κέντρο) |
Έπειτα από σχετικό αίτημα του Δ. Σ του Συλλόγου μας, ο Πρόεδρος κ. Ανδρέας Αργυρόπουλος και ο Γ. Γραμματέας κ. Γεώργιος Παπαδόπουλος επισκέφθηκαν την Τρίτη [23-10-2012] και ώρα 12.30μ.μ. τον Γενικό Γραμματέα Θρησκευμάτων κ. Γεώργιο Καλαντζή, στο γραφείο του, στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού. Στην διάρκεια της πολύωρης συνάντησης ήταν παρόντες και συμμετείχαν στη συζήτηση και οι κ.κ. Χρυσόστομος Σταμούλης Πρόεδρος του τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ και Μάριος Λιάγκης υ.δ. Λέκτορας της Θεολογικής σχολής Αθηνών, αμφότεροι μέλη του Συλλόγου. Κατά την διάρκεια της διεξοδικής και εποικοδομητικής από κάθε άποψη συζήτησης, αναδείχθηκαν όλα τα ζητήματα που ο ΚΑΙΡΟΣ θεωρεί πρώτης γραμμής και ενδιαφέρουν τον θεολογικό κόσμο.
Ο συνομιλητής μας έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις θέσεις μας σχετικά με το περιεχόμενο του μαθήματος των θρησκευτικών, στο άμεσο μέλλον, καθώς αυτό συνδέεται στενά τόσο με την σχεδιαζόμενη αλλαγή στον εκπαιδευτικό χώρο (νέο ΠΣ Δημοτικού-Γυμνασίου, Νέο Λύκειο) όσο και την θέση μιας ορθόδοξης χώρας στην ενωμένη Ευρώπη. Στο σημείο αυτό τονίστηκε η ανάγκη διατήρησης του σημερινού ωραρίου διδασκαλίας του ΜτΘ ειδικά στο Λύκειο, καθώς αποτέλεσε κοινή διαπίστωση, ότι μόνο με αυτή την προϋπόθεση, έχει τη δυνατότητα να διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο, ενταγμένο στο πεδίο των ανθρωπιστικών σπουδών και με αναβαθμισμένο περιεχόμενο, στην ανάσχεση φαινομένων ρατσισμού και τυφλής βίας.
Ο συνομιλητής μας έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις θέσεις μας σχετικά με το περιεχόμενο του μαθήματος των θρησκευτικών, στο άμεσο μέλλον, καθώς αυτό συνδέεται στενά τόσο με την σχεδιαζόμενη αλλαγή στον εκπαιδευτικό χώρο (νέο ΠΣ Δημοτικού-Γυμνασίου, Νέο Λύκειο) όσο και την θέση μιας ορθόδοξης χώρας στην ενωμένη Ευρώπη. Στο σημείο αυτό τονίστηκε η ανάγκη διατήρησης του σημερινού ωραρίου διδασκαλίας του ΜτΘ ειδικά στο Λύκειο, καθώς αποτέλεσε κοινή διαπίστωση, ότι μόνο με αυτή την προϋπόθεση, έχει τη δυνατότητα να διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο, ενταγμένο στο πεδίο των ανθρωπιστικών σπουδών και με αναβαθμισμένο περιεχόμενο, στην ανάσχεση φαινομένων ρατσισμού και τυφλής βίας.
Ο Σύλλογός μας αναφερόμενος σε περιπτώσεις καταστρατήγησης των κειμένων διατάξεων για την μείωση των ωρών διδασκαλίας του μαθήματος και της χορήγησης αθρόων απαλλαγών ειδικά στην ιδιωτική εκπαίδευση, διαπίστωσε με ιδιαίτερη ικανοποίηση ότι ο κ. Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων, έχει ήδη κινηθεί αρμοδίως προς την κατεύθυνση διερεύνησης του θέματος, γεγονός που αποδεικνύει ευαισθησία για την τήρηση της νομιμότητας στα εκπαιδευτικά πράγματα. Το φλέγον επίσης θέμα της αδιοριστίας των θεολόγων και της άνισης μεταχείρισης του κλάδου τόσο στους τελευταίους διορισμούς μονίμων καθηγητών όσο και στις προσλήψεις αναπληρωτών αποτέλεσε αντικείμενο διεξοδικής συζήτησης και οι εκπρόσωποι του συλλόγου αποκόμισαν την σαφή εντύπωση για την διάθεση του κ. Γ. Γραμματέα να διαχειριστεί και με τα επιχειρήματά μας την απαίτηση για δικαιότερη μεταχείριση του κλάδου στην επόμενη φάση προσλήψεως αναπληρωτών, εντός πάντοτε του πλαισίου που θέτουν οι τρέχουσες δημοσιονομικές συνθήκες.
Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου μας ευχαρίστησαν τον κ. Γενικό Γραμματέα για την ευμενή ακρόαση των θέσεών τους αλλά και την αποδοχή της προσφοράς τους για διαρκή συνεργασία και ανοικτή επικοινωνία σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
* * * * *
Κατά την επίσκεψή τους στο Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων-Πολιτισμού & Αθλητισμού την Τρίτη(23-10-2012), οι εκπρόσωποι του Δ.Σ του Συλλόγου μας, κ.κ. Ανδρέας Αργυρόπουλος – Πρόεδρος και Γεώργιος Παπαδόπουλος – Γενικός Γραμματέας καθώς και ο Μάριος Λιάγκης υ.δ. Λέκτορας της Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ, έγιναν δεκτοί –κατόπιν αιτήματός τους-από τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Υπουργού Παιδείας, κ. Δημήτριο Μιχαλολιάκο. Στη διάρκεια της εκτενούς συζητήσεως, παρουσιάστηκαν αρχικά εν συντομία αλλά με πληρότητα οι θέσεις του συλλόγου για την αναβάθμιση της θρησκευτικής εκπαίδευσης στη χώρα μας στο πλαίσιο των αρχών και των στόχων, της διακηρυγμένης από το υπουργείο νέας εκπαιδευτικής πολιτικής, ενώ επισημάνθηκε η ανάγκη για ένα ΜτΘ υποχρεωτικό για όλους τους μαθητές, που καλλιεργεί το διάλογο και την κριτική σκέψη. Στη συνέχεια ετέθησαν με έμφαση, ζητήματα που απασχολούν τελευταία την θεολογική εκπαιδευτική κοινότητα και τα οποία κατεγράφησαν από τον συνομιλητή μας, ως χρήζοντα άμεσης προώθηση για διευθέτηση ή λύση, όπως:
α) το θέμα της διατήρησης του υπάρχοντος καθεστώτος –σε επίπεδο ωραρίου διδασκαλίας του ΜτΘ –στο υπό σχεδιασμό Νέο Λύκειο, καθώς κάθε τυχόν μείωση υποβαθμίζει δραματικά την θετική του επιρροή στους μεγάλους μαθητές της λυκειακής βαθμίδας,
β) το θέμα της αδιοριστίας των θεολόγων και της κάλυψης –κατά το δυνατόν - περισσοτέρων κενών θέσεων με πρόσληψη αναπληρωτών· η κίνηση αυτή υπογραμμίστηκε ότι θα απαλύνει τις δυσμενείς εντυπώσεις από την πλήρη απουσία του κλάδου στους πρόσφατους διορισμούς αλλά και θα προσφέρει στην απρόσκοπτη λειτουργία των σχολικών μονάδων και
γ) την οριστική τακτοποίηση του ζητήματος των απαλλαγών από το ΜτΘ που προκάλεσαν οι ισχύουσες από το 2008 εγκύκλιοι.
Ο σύλλογός μας πρότεινε τον ορισμό ενός σαφούς πλαισίου λειτουργίας του δικαιώματος απαλλαγής που θα περιλαμβάνει:
Ι. ενιαίο τύπο αίτησης με συγκεκριμένο λεκτικό, το οποίο θα λειτουργεί αποτρεπτικά σε όσους εκμεταλλεύονται το θέμα χωρίς να έχουν σοβαρό συνειδησιακό λόγο,
ΙΙ. την ουσιαστική και πλήρη ένταξη όσων παίρνουν απαλλαγή σε άλλο βαθμολογούμενο μάθημα και
ΙΙΙ. τον καθορισμό αυστηρού χρονικού πλαισίου(αρχή σχ. έτους) για την υποβολή του σχετικού αιτήματος, ώστε να εκλείψει το φαινόμενο απαλλαγών στη διάρκεια του σχολικού έτους ή ακόμη και στη λήξη του.
Η όλη συνάντηση διεξήχθη σε ιδιαίτερα φιλική ατμόσφαιρα, οι θέσεις μας έγιναν δεκτές με τη δέουσα κατανόηση από τον κ. Μιχαλολιάκο, οι τοποθετήσεις του οποίου φανέρωσαν ενδιαφέρον αλλά και γνώση της ιδιαιτερότητας του γνωστικού μας αντικειμένου και των εργασιακών προβλημάτων των θεολόγων εκπαιδευτικών.
* * * * * *
Συνανατήσεις στο ΑΠΘ / Θεολογική Σχολή
Συνανατήσεις στο ΑΠΘ / Θεολογική Σχολή
Στο πλαίσιο υλοποίησης αποφάσεών του για επαφές με θεσμικούς φορείς, κλιμάκιο του ΔΣ του Συλλόγου μας, αποτελούμενο από τον Πρόεδρο κ. Ανδρέα Αργυρόπουλο και τον Αντιπρόεδρο κ. Μιλτιάδη Κωνσταντίνου, επισκέφθηκε διαδοχικά την Τετάρτη 17-10-2012 & Πέμπτη 18-10-2012, έπειτα από υποβληθέν σχετικό αίτημα, την Aντιπρύτανη του ΑΠΘ κ. Δ. Λιάλιου, τον Kοσμήτορα της Θεολογικής σχολής του ΑΠΘ κ. Μ. Τρίτο και τον Πρόεδρο του τμήματος Θεολογίας κ. Χ. Σταμούλη και συζήτησε μαζί τους θέματα σχετικά με το μάθημα των Θρησκευτικών.
Συγκεκριμένα τα μέλη του ΔΣ εξέθεσαν στους συνομιλητές τους , τις απόψεις του συλλόγου μας, τόσο για την θέση του μαθήματος στο σχολείο και την πορεία υλοποίησης των νέων ΠΣ όσο και το ενδιαφέρον του για την θέση των θεολόγων εκπαιδευτικών στο εργασιακό τους περιβάλλον(διορισμοί μονίμων & αναπληρωτών καθηγητών). Στη διάρκεια μιας μακράς και εποικοδομητικής συζήτησης σημειώθηκε ως κοινή διαπίστωση πως η αναγκαιότητα για την ενότητα του θεολογικού κόσμου δεν εξυπηρετείται από ακραίες τοποθετήσεις, καθώς αυτές τραυματίζουν καίρια την εικόνα του χώρου μας, προσφέροντας τελικά βήμα σε εκείνους που από καιρό επιδιώκουν την απομάκρυνση του μαθήματος των θρησκευτικών από την εκπαίδευση. Τα μέλη του ΔΣ διαπίστωσαν με ιδιαίτερη ικανοποίηση πως οι εκπρόσωποι της θεολογικής σχολής όπως και η κ. αντιπρύτανης έχουν τη πρόθεση αρμονικής συνεργασίας και ανοικτής επικοινωνίας με τους συλλογικούς φορείς του θεολογικού χώρου για την διαμόρφωση ενιαίας γραμμής σε ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου