Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020

Στιγμὲς ἀπὸ τὴ ζωὴ καὶ τὸ ἔργο τῶν τριῶν Ἱεραρχῶν



Γιὰ τὸ video χρησιμοποιήθηκαν ἀποσπάσματα ἀπὸ τὴν τηλεοπτικὴ σειρὰ «Δὲν εἶσαι μόνος» τῆς Μαρίας Χατζημιχάλη – Παπαλιοῦ καὶ συγκεκριμένα ἀπὸ τὰ ἐπεισόδια «συνάντηση ἑλληνισμοῦ-χριστιανισμοῦ», «Μ. Βασίλειος, τὸ λιοντάρι τοῦ Χριστοῦ» καὶ «ἡ οὐτοπία τῆς ἐξουσίας». Ἐπίσης ἀκούγεται μουσικὸ ἀπόσπασμα ἀπὸ τὸ ἔργο τοῦ Χρίστου Τσιαμούλη «Ἄθως ὁ ἑμός».
* Παραγωγή:Αδράχτι 

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟΥ, «Η ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΤΥΧΗ ΤΟΥ “ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ”. ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΝΟΜΟΚΑΝΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ».



Τήν ἐκκλησιαστική πτυχή τοῦ «Μακεδονικοῦ Ζητήματος» πραγματεύεται ἡ μελέτη τοῦ Δρος Ἐκκλησιαστικῆς Ἱστορίας τοῦ ΑΠΘ, Σχολικοῦ Συμβούλου Θεολόγων Στερεᾶς Ἑλλάδος κ. Χαραλάμπους Ἀνδρεοπούλου, ἡ ὁποία δημοσιεύεται στό τελευταῖο τεῦχος (Νοεμβρίου 2019) τοῦ ἐπιστημονικοῦ περιοδικοῦ «Ἀχιλλίου Πόλις» τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Λαρίσης καί Τυρνάβου, ὡς συμβολή στήν ἀνάδειξη  τοῦ νομοκανονικοῦ πλαισίου ἐκείνου καί τῶν ὄρων διά τοῦ ὁποίων, μέσω  τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου καί τῆς συνδρομῆς αὐτοῦ, δύναται νά ὑπάρξει λύση τοῦ ἀκανθώδους αὐτοῦ ζητήματος.

Τήν ἐμπεριστατωμένη μελέτη ἐπικαιροποιεῖ ἡ πρόσφατη ἐπίσκεψη στήν ἕδρα τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου, στό Φανάρι, τοῦ Πρωθυπουργοῦ τῆς Δημοκρατίας Βορείου Μακεδονίας κ. Oliver Spasovski, συνοδευομένου ὑπό τοῦ προκατόχου αὐτοῦ κ. Zoran Zaev (βλ. σχετικῶς τό Ἀνακοινωθέν τοῦ Οἰκ. Πατριαρχείου εἰς  ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ,  13.01.2020), οἱ ὁποῖοι ἐπανέφεραν τό αἴτημα τῆς ἐν σχίσματι τελούσης Ἐκκλησίας τῶν Σκοπίων, τό ὑποστηριζόμενο καί ὑπό τῆς πολιτικῆς ἡγεσίας τῆς αὐτῆς χώρας, διά τοῦ ὁποίου ἔχει ἐπισήμως ζητηθεῖ (ἀπό τοῦ Μαΐου 2018) ἡ ἀνάληψη ὑπό τοῦ Πατριαρχείου τῆς πρωτοβουλίας ἐπαναφορᾶς τῆς Ἐκκλησίας αὐτῆς εἰς τήν κανονικότητα ὑπό τό ὄνομα τῆς «Ἀρχιεπισκοπῆς Ἀχριδῶν». Πρός τοῦτο ἀπεφασίσθη νά προσκληθοῦν στήν ἕδρα τοῦ Οἴκ. Πατριαρχείου ἀντιπροσωπεῖες τῆς Ἐκκλησίας τῆς Σερβίας καί τῆς σχισματικῆς «Μακεδονικῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας» πρός διαβούλευση καί προσπάθεια ἐξευρέσεως κοινῶς ἀποδεκτῆς λύσεως κινουμένης πρός τήν προεκτεθεῖσα κατεύθυνση – ὑπό τό ὄνομα τῆς «Ἀρχιεπισκοπῆς Ἀχριδῶν», ὅπως τήν εἰσηγεῖται καί ἡ παρακάτω δημοσιευομένη μελέτη του κ.  Ἀνδρεόπουλου ως τήν «μόνη ἐφικτή λύση πού μπορεῖ νά ὑπάρξει στή βάση ἱστορικῶν καί ἐκκλησιολογικῶν κριτηρίων».

 * Διαβάστε ὁλόκληρη τήν μελέτη στήν ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΟΔΟ

Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020

Iερώνυμος Λαρίσης σε εκδήλωση σε εκδήλωση-αφιέρωμα στον μακαριστό Μητροπολίτη Λαρίσης (1994-2018) κυρό Ιγνάτιο: "Τιμώ, χωρίς διακρίσεις, όλους τους προκατόχους μου". Ανεκοίνωσε τη μεταφορά των λειψάνων του μακαριστού Μητροπολίτου Λαρίσης (1960-1968) κυρού Ιακώβου Σχίζα από την Μονή Πεντέλης στο Κοιμητήριο της Λαρίσης


Μέσα από ένα αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του μακαριστού Μητροπολίτη Ιγνατίου, παρουσιάστηκε χθες το πρωί στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, ο β’ τόμος του βιβλίου του «Σαν παραμύθι… Πνευματικές Χαρές», το οποίο ο ίδιος δεν πρόλαβε να δει τυπωμένο και εκδόθηκε με την επιμέλεια του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμου. Ένα βιβλίο με κείμενα απλά που δεν διεκδικούν λογοτεχνικές περγαμηνές, αλλά είναι κείμενα ψυχής.
Η εκδήλωση άνοιξε με τον συγκινητικό λόγο του π. Ιγνάτιου Μουρτζανού, που με φωνή τρεμάμενη μίλησε για τον Μητροπολίτη, που ήρθε στη ζωή όλων ως άνθρωπος και έφυγε ως άγγελος, όπως είπε. «Ο Μητροπολίτης Ιγνάτιος (κατά κόσμον Ιάκωβος Λάππας) γεννήθηκε στη Σαλαμίνα στις 11 Ιανουαρίου 1946. Η επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας των γενεθλίων του για την παρουσίαση του βιβλίου δεν είναι τυχαία. Όλοι μας θα θέλαμε να είναι εδώ να υπογράψει το βιβλίο του. Όμως η υπογραφή του μπήκε προ πολλού στις ζωές και ψυχές όλων μας» τόνισε χαρακτηριστικά και στη συνέχεια αναφέρθηκε στις αρετές του Μητροπολίτη Ιγνατίου, ενώ αποκάλυψε ότι η έκδοση του β’ τόμου με τα κείμενά του ήταν επιθυμία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Λαρίσης κ. Ιερώνυμου, που θεωρεί ιερή υποχρέωσή του να διαφυλάξει με κάθε τρόπο το έργο των προκατόχων του.
* Oλόκληρο το ρεπορτάζ στην εφημ. "Ελευθερία" Λαρίσης

και το video :



Κεραμέως για την ημέρα των Tριών Ιεραρχών: "Το πρωϊ εορταστικές εκδηλώσεις, εν συνεχεία κανονικότατα μαθήματα"


Από το Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων εξεδόθη η ακόλουθη Ανακοίνωση για την εορτή των Τριών Ιεραρχών:
Η 30ή Ιανουαρίου κάθε έτους, ημέρα της εορτής των Τριών Ιεραρχών, αποκαθίσταται ως ημέρα πραγματοποίησης εορταστικών εκδηλώσεων προς τιμήν των τριών Αγίων και της Παιδείας, καθώς και όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Η εν λόγω ρύθμιση αφορά τόσο την πρωτοβάθμια όσο και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δημόσια και ιδιωτική.
Κατά τα λοιπά, το σχολείο θα λειτουργεί κανονικά και θα πραγματοποιείται το ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθημάτων της ημέρας. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση, που εμπεριέχεται σε κατατεθέν Νομοσχέδιο του Υπουργείου, θα προσαρμοστεί κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία προκειμένου να αποτυπώνει πλήρως τα ανωτέρω (H Aνακοίνωση ).

* H Yπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως, σήμερα (14.01.2020), στη δευτερολογία της στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής αναφέρθηκε στη νομοτεχνική βελτίωση  για τη διάταξη που αφορά τον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών, διευκρινίζοντας σχετικώς:
«Τι θα ισχύσει λοιπόν την ημέρα της εορτής των Τριών Ιεραρχών; Θα γίνουν εορταστικές εκδηλώσεις το πρωί και εν συνεχεία κανονικότατα μαθήματα« 
              Δείτε τη σχετική δήλωση της κ. Υπουργού στο video (στο 17.20΄)

Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2020

Η πτώση των Ρώσων και η οφειλόμενη στάση της Εκκλησίας




Toυ Κώστα Νούση,
Φιλολόγου-Θεολόγου M.Th

O Θεός δεν ήρθε στη γη για να συστήσει έναν ακόμη ανθρώπινο οργανισμό, αλλά έναν θεανθρώπινο, την Εκκλησία. Η Εκκλησία είναι το μυστηριακό Σώμα του Χριστού. Όταν το Σώμα αυτό εκπίπτει σε κοσμική οργάνωση ή συνομοσπονδία θρησκευτικών συμφερόντων, τότε παύει να υφίσταται ή υφίσταται ως κάτι αρρωστημένο. Όταν, συμφυώς, η Εκκλησία καταντά εθνικιστικό και πολιτικοοικονομικό εργαλείο, τότε η θρησκεία ως ψυχοκοινωνικό φαινόμενο υποκαθιστά την οντολογική ταυτότητα και σημασία της πρώτης.

Λίγο ως πολύ για αυτά εμέμφθη ο Οικουμενικός Πατριάρχης τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων στην πρόσφατη ανακοίνωση που εξέδωσε απαντώντας σε πρόσκληση του τελευταίου. Βαριές κουβέντες γράφηκαν και δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες. Για τρία πράγματα ενεκάλεσε τον Ιεροσολύμων ο Οικουμενικός: 1. Παραγκωνίζει την ελληνική γλώσσα υπέρ της αγγλικής σε βάρος μιας μακραίωνης παράδοσης διεκκλησιαστικής επικοινωνίας. 2. Σπάει το πρωτόκολλο του Κανονικού δικαίου της Εκκλησίας συγκαλώντας Πανορθόδοξη, ως μη όφειλε, καθότι αυτό συνιστά προνόμιο του Πρώτου, δηλαδή του Κωνσταντινουπόλεως. 3. Διευρύνει το χάσμα μεταξύ των Ορθοδόξων και παγιώνει το σχίσμα, το οποίο προκλήθηκε και ισχύει μονομερώς από και για την πλευρά του Πατριαρχείου Μόσχας. Και οι λόγοι της συμπόρευσης του Ιεροσολύμων με τον Μόσχας φαίνονται μάλλον οικονομικοί…

Στην τραγική αυτή συγκυρία του σχίσματος μεταξύ των Ορθοδόξων – που επισήμως ξεκίνησε στη Σύνοδο της Κρήτης το 2016 – η Εκκλησία μας είναι φανερά εκτεθειμένη στον διάλογό της με τις λοιπές χριστιανικές εκκλησίες και την ευρύτερη μαρτυρία της στον σύγχρονο κόσμο. Κατηγορούμε τον Πάπα Ρώμης για αρχομανία και εγκοσμιοκρατία και αίφνης αναφύεται εντός μας μια πανομοιότυπη περίπτωση από τον Βορρά. Δεν είδα – μετά λύπης μεγάλης – κανείς να σχολιάζει την ευθεία έγκληση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου προς τον Μόσχας ότι επιζητεί τα πρωτεία στην Ορθοδοξία και τίποτε λιγότερο ή περισσότερο. Ο Μόσχας εποίησε την νήσσαν και το άφησε να περάσει έτσι, όπως και όλοι οι φανεροί και κρυφοί υποστηρικτές του – μάλλον και εχθροί του Πατριαρχείου Νέας Ρώμης.

Ο Χριστός ήρθε στη γη προκειμένου να μας ανεβάσει στον ουρανό. Ανήλθε ως άνθρωπος και Θεός, για να κατεβάσει σε μας τη θεοποιό Χάρη του Αγίου Πνεύματος. Κατήλθε ίνα θεοποιηθώμεν. Δεν είχε καμιά πρόθεση να συστήσει μια εγκόσμια αυτοκρατορία, κοσμικού ή θρησκευτικού τύπου. Το βλέμμα των πιστών είναι κυρίως στα Έσχατα και στην από δω μεταμόρφωση του κόσμου εν μετανοία προς τον δρόμο αυτόν για τη Βασιλεία του Τριαδικού Θεού. Όλα αυτά φαίνεται να τα ξέχασαν ή να μην τα αντιλήφθηκαν ποτέ οι Ρως αδελφοί μας και οι μετ΄ αυτών συμφωνούντες. Ίσως – ας το απευχηθούμε – πρόκειται να ακολουθήσουν και αυτοί τη γνωστή πορεία της Λατινικής Εκκλησίας. Ενός κοσμικού πρωτείου χωρίς αντίκρισμα, άνευ εκκλησιαστικής κοινωνίας… Μη γένοιτο.

Οι αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικών: Περικόπτονται οι θρησκειολογικές αναφορές χωρίς ωστόσο να αποκαθηλώνονται τα νυν προγράμματα σπουδών



Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδος "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" περικόπτονται οι θρησκειολογικές αναφορές στα νυν προγράμματα σπουδών των Θρησκευτικών, ωστόσο τα προγράμματα δεν αποκαθηλώνονται. Αυτός είναι ο βασικός σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές που θα γίνουν στο κρίσιμο μάθημα, καθώς πλέον το υπουργείο οφείλει να εναρμονισθεί με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματικά τα νυν προγράμματα σπουδών των Θρησκευτικών.