Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ", "στο ζύγι της διαθεσιμότητας θα βρεθούν το επόμενο διάστημα χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, υπό την πίεση των αριθμών που θέτει η τρόικα. Το πακέτο των 4.250 υπαλλήλων, που θα υπαχθούν σε διαθεσιμότητα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου έως το τέλος του μήνα, αποτελεί μόνο ένα πρώτο δείγμα γραφής για την τήρηση των δεσμεύσεων
Με την κυβέρνηση να επιχειρεί να μετριάσει τις αντιδράσεις για τις πρώτες αυτές διαθεσιμότητες, δίνοντας διαβεβαιώσεις για προσπάθεια αποκατάστασης σημαντικού μέρους τους με μετακίνηση σε άλλες υπηρεσίες, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δίνει ήδη μάχη με τον χρόνο για να βρει τις δεξαμενές των επομένων.
Η υπαγωγή και της Δημοτικής Αστυνομίας τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στο καθεστώς διαθεσιμότητας δεν φτάνει να καλύψει τον στόχο των 12.500 καθώς θα υπολείπονται άλλοι 4.750 υπάλληλοι προς διαθεσιμότητα το φθινόπωρο και άλλοι 12.500 μέχρι το τέλος του έτους.
Στο καλάθι του υπουργείου για τη διαθεσιμότητα αναμένεται για τον λόγο αυτό να μπουν περίπου 2.000 υπάλληλοι, που προκύπτουν ως πλεονάζον προσωπικό μετά τα νέα οργανογράμματα των κεντρικών υπηρεσιών στα υπουργεία, 1.250 εργαζόμενοι στον χώρο της Υγείας στους οποίους αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας, καθώς και άλλοι 1.500 με 2.000 εκπαιδευτικοί κυρίως γυμναστές και καθηγητές Πληροφορικής.
Ωστόσο, το μεγάλο στοίχημα είναι κατά πόσο η εξεύρεση των υπόλοιπων διαθέσιμων θα καταστεί δυνατό να γίνει έπειτα από αξιολόγηση ή θα υπάρξει νέο κύμα οριζόντιων απομακρύνσεων, σύμφωνα με τη δυνατότητα που προβλέφθηκε με το πολυνομοσχέδιο.
Είναι ενδεικτικό πως στο σημείο μηδέν βρίσκεται η διαδικασία αξιολόγησης δομών και προσωπικού για τους φορείς που βρίσκονται κάτω από τη γενική κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων δήμοι, ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, πανεπιστήμια, νομικά πρόσωπα δημόσιου και ιδιωτικού δικαίου κ.ά.
Πρόκειται για φορείς στους οποίους υπηρετεί η πλειονότητα των δημοσίων υπαλλήλων - περίπου 400.000 - και θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στη δεξαμενή της διαθεσιμότητας. Σε αντίθετη περίπτωση, θα επιλεγούν συγκεκριμένες ομάδες όπως υποστηρικτικοί κλάδοι του Δημοσίου (διοικητικές ειδικότητες, κλητήρες, τηλεφωνητές), υπάλληλοι χαμηλών προσόντων, αλλά και υπηρεσίες που μπορούν να ανατεθούν σε ιδιώτες (π.χ. καθαριότητα).
ΟΡΙΖΟΝΤΙΕΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΕΙΣ.
Στελέχη της Αυτοδιοίκησης εξέφραζαν εξάλλου φόβους πως στις πρώτες καθυστερήσεις, που ενδέχεται να σημειωθούν στη διαδικασία αξιολόγησης δομών και προσωπικού, μία από τις δεξαμενές από την οποία θα μπορούσαν να υπάρξουν οριζόντιες απομακρύνσεις βρίσκεται πάλι στους δήμους. Πρόκειται για τις σχολικές καθαρίστριες, οι οποίες έχουν ακουστεί για υπαγωγή στο δεύτερο κύμα των άλλων 12.500 υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα έως το τέλος του έτους. Από πλευράς υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ρίχνουν πάντως το χαρτί των ενδοδημοτικών μετακινήσεων υπαλλήλων, που έχει τεθεί ως αίτημα από τους ίδιους τους δημάρχους, προκειμένου να τους κάνουν να τρέξουν τις διαδικασίες εντοπισμού πλεονάζοντος προσωπικού και καταγραφής των κενών τους ώστε να αποφευχθεί ξαφνικός θάνατος για μια ολόκληρη ομάδα εργαζομένων.
«Με τον τρόπο αυτό οι μετακινήσεις θα γίνουν εθελοντικά και γρήγορα από δήμο σε δήμο ενώ θα μετράνε και στη διαθεσιμότητα», αναφέρουν από το υπουργείο, διευκρινίζοντας πως όταν καθοριστούν οι προς μετακίνηση υπάλληλοι θα παραμείνουν για ένα μικρό διάστημα δύο - τριών μηνών σε διαθεσιμότητα ώστε να καλυφθούν και οι απαιτήσεις της τρόικας. Αυτό, με δεδομένο ότι, όπως προέκυψε και με την περίπτωση της μεταφοράς εκπαιδευτικών από τη Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, η τρόικα δεν αποδέχεται τις απευθείας μετακινήσεις στον αριθμό της διαθεσιμότητας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου