Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Χρόνια Πολλά! Ευλογημένα! Δημιουργικά!

Απο τον Θεολογικό Σύνδεσμο Λάρισας 2013 ευχές 
για μια Ευλογημένη και Δημιουργική  Νέα Χρονιά!!!

Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Αξιοκρατία, επειγόντως!


* Καλείται ο υπουργός Παιδείας
 να διαψεύσει …ευχάριστα τις εντεινόμενες φήμες για τρικομματικό «αλισβερίσι» στις επιλογές νέων Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης



Από το ρεπορτάζ του Βαγγέλη Κακάρα στην "Ελευθερία" της Κυριακής (16.12.12, σελ. 3), αναφορικά με τις εν εξελίξει διεργασίες επιλογής των νέων Περιφερειακών Διευθυντών (Α/θμιας και Β/θμιας) Εκπαίδευσης, το συμπέρασμα που προκύπτει  αβίαστα είναι – και λυπάμαι που το λέω - ότι στο υπουργείο Παιδείας αυτό που φαίνεται ν΄ απασχολεί αυτή τη στιγμή τους ιθύνοντες είναι να «μοιράσουν καρέκλες». Μια από τα ίδια δηλαδή, με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά, όπως δείχνουν τα πράγματα, δεν θα έχουμε μονοχρωμία επιλογής, αλλά – τρικομματικής κυβερνήσεως ένεκεν – εναλλακτική τριχρωμία (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ).  

Θα περίμενε κανείς, εδώ που φτάσαμε (…που κατρακυλήσαμε, ως χώρα), το κράτος να έχει ξεπεράσει τις κομματικές του αγκυλώσεις. Αμ δε… Πρόκειται, λέει,  για «αμιγώς πολιτικές θέσεις» και γι΄ αυτό θα πρέπει να  επιλεγούν «κομματικά στελέχη»˙  «προσκείμενοι» που θα έχουν το «χρίσμα» της μιας ή της άλλης από τις κυβερνώσες κομματικές παρατάξεις.

Ποια μεταπτυχιακά και ποια διδακτορικά;... Αυτά είναι για τις Γερμανίες και τις Γαλλίες… Για τις Αγγλίες και τις Ιταλίες…

Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Αν μιλούσε σήμερα ο Παπαδιαμάντης....


* O οξύς και καταγγελτικός δημοσιογραφικός λόγος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη για τα αίτια που παράγουν τη διαφθορά και προκαλούν τη χρεοκοπία
Λέει ο ποιητής του Αιγαίου στο «Aξιον Εστί» του: «Οπου και να σας βρίσκει το κακό αδελφοί / όπου και να θολώνει ο νους σας / μνημονεύετε Διονύσιο Σολωμό / και μνημονεύετε Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη». Επειδή με τα γενόμενα - της οικονομικής κρίσης και τα τοιαύτα - είμαι πολύ θυμωμένος θα κάνω υπακοή στον Ελύτη και ακολουθώντας τη συμβουλή του θα μνημονεύσω τον κυρ – Αλέξανδρο, μπας κι εκτονωθώ, μπας κι εκτονώσω κι εσάς φίλοι αναγνώστες - γιατί θαρρώ ότι κι οι περισσότεροι από σας, εξ αιτίας των γενομένων, θα είστε επίσης θυμωμένοι, αγανακτισμένοι.
Kανονικά – Χριστούγεννα είναι – θα ‘πρεπε να εντρυφούμε σε επίκαιρα διηγήματα του κυρ – Αλέξανδρου σαν το «Στο Χριστό στο κάστρο» ή «Το Χριστόψωμο», αλλά οικονομικής κρίσεως ένεκα είπαμε ν΄ αναδείξουμε ένα άλλο είδος λόγου στον οποίο διακρίθηκε ο άγιος των γραμμάτων μας και συγκεκριμένα τον δημοσιογραφικό λόγο τον οποίο – σημειωθήτω – υπηρέτησε ως επαγγελματίας δημοσιογράφος – αρθρογράφος στην ιστορική εφημερίδα «Ακρόπολις»
Ητανε, λοιπόν, Πρωτοχρονιά του 1896 (πριν από 116 χρόνια δηλαδή) οπότε ο κυρ – Αλέξανδρος.....
...Η συνέχεια στο Αmen.gr 

Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Η πορεία εκπόνησης και πιλοτικής εφαρμογής του νέου Προγράμματος Σπουδών στα Θρησκευτικά Δημοτικού και Γυμνασίου

Tου Σταύρου Γιαγκάζογλου *  

Κατά το σχολικό έτος 2010-2011, στο πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας για το Νέο Σχολείο, εκπονήθηκαν νέα Προγράμματα Σπουδών (ΠΣ) σε όλα τα μαθήματα της Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης, Δημοτικό και Γυμνάσιο. Βασικό χαρακτηριστικό της νέας αυτής παρέμβασης είναι ο παιδαγωγικός αναπροσανατολισμός της διδακτικής πράξης στην κατεύθυνση της διερευνητικής, βιωματικής και συνεργατικής μάθησης. Η αλλαγή αυτή κρίθηκε αναγκαία, με βάση τις σύγχρονες θεωρίες μάθησης και διδακτικής αλλά και το αίτημα υπέρβασης χρόνιων αγκυλώσεων στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Στο πλαίσιο της ευρύτερης αλλαγής του σχολείου, εκπονήθηκε νέο Πρόγραμμα Σπουδών και στο μάθημα των Θρησκευτικών (ΜτΘ). 

Κατατακτήριες εξετάσεις: Ποιοί εισάγονται στο Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ


Τα ονόματα των πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (Πανεπιστημίων, Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, ΤΕΙ και λοιπών ανωτέρων σχολών) που εισάγονται κατόπιν κατατακτηρίων εξετάσεων στο Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ για το ακαδημαϊκό έτος 2012 - 2013, ανεκοινώθηκαν σήμερα.

* Δείτε εδώ, για όλες τις κατηγορίες των εισαγομένων, τα ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Ο οικουμενικός διάλογος στον 21ο αιώνα.Πραγματικότητες - προκλήσεις - προοπτικές


ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ 
ΚΑΘΗΓΗΤΟΥ κ. ΠΕΤΡΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ
ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ
ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ ΑΠΘ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: 
Δευτέρα 14-01-2013
Α. ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΑΡΞΗ
18.30-20.30: Προσφωνήσεις
Χαιρετισμός του Γενικού Γραμματέα του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών από τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα Γεώργιο Λαιμόπουλο. Βίος και έργο του τιμώμενου από τον Λέκτορα κ. Μόσχο Γκουτζιούδη.
Αντιφώνηση και επίσημη διάλεξη του τιμώμενου καθ. κ. Πέτρου Βασιλειάδη με θέμα: Βίβλος και Οικουμένη.

Η Θεολογία της Συνάφειας και ο ρόλος της Ορθοδοξίας


Tου Πέτρου Βασιλειάδη, 
Καθηγητού Τμ. Θεολογίας ΑΠΘ

Σαν σήμερα πριν από πέντε χρόνια άφηνε την τελευταία του πνοή, μετά από μακρόχρονη ασθένεια, ο προκαθήμενος Εκκλησία της Κύπρου Χρυσόστομος Α΄, διάδοχος του Μακαρίου Γ΄. Η Εκκλησία της Κύπρου, έντεκα χρόνια νωρίτερα (1996), του είχε αφιερώσει για τα 25 χρόνια αρχιερατείας του στη μαρτυρική μεγαλόνησο, τιμητικό τόμο με τίτλο «Αντιπελάργησις». Στον τόμο αυτό είχε συμβάλει και ο υπογράφων με τη μελέτη: «Κλασσική θεολογία και θεολογία της συνάφειας. Ο ρόλος της Ορθόδοξης θεολογίας στην οικουμενική κίνηση»,  με δεδομένο το γεγονός ότι ο τιμώμενος ιεράρχης ήταν ηγέτης μιας αυτοκέφαλης Ορθόδοξης εκκλησίας, η οποία αποτελεί – μαζί με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Ελλάδος - ιδρυτικό μέλος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, μετέχοντας μάλιστα ενεργά στις θεολογικές και λοιπές δραστηριότητές του. Ήταν, άλλωστε,  η εποχή που είχε αρχίσει να απασχολεί την ανά την οικουμένην Ορθοδοξία το πρόβλημα της «θεολογίας της συνάφειας». Επειδή το θέμα αυτό επανήλθε πρόσφατα στον μικρόκοσμο της ελλαδικής πραγματικότητας, με τη συνήθη καθυστέρηση είκοσι περίπου ετών,  θεώρησα σκόπιμο να παρουσιάσω εκ νέου, ηλεκτρονικά αυτή τη φορά, την μελέτη μου εκείνη, κυρίως γιατί πρόκειται για ένα πολύ παρεξηγημένο θέμα, όπως άλλωστε, έγινε φανερό και από τις αντιδράσεις (αδαών ως επί το πλείστον περί τα θεολογικά ζητήματα συντηρητικών κύκλων της πατρίδας μας) στην πρωτοβουλία της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού να συγκαλέσει πριν από δυο χρόνια αξιόλογο συνέδριο με παραπλήσιο θέμα («Νεο-πατερική σύνθεση η Μετα-πατερική θεολογία: Το αίτημα της θεολογίας της συνάφειας στην Ορθοδοξία»). 

....η συνέχεια στο Αmen.gr

Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

"Προφήτες, ψευδοπροφήτες και ...το τέλος του κόσμου"


Tου Χρήστου Γκουνέλα, 
 Θεολόγου - μουσικού

Όλοι μας αυτές τις μέρες για μια ακόμη φορά περιμένουμε το…τέλος του κόσμου που βεβαίως έχει έρθει και έχει φύγει πολλές φορές. Και η ζωή ασφαλώς συνεχίζεται…
Από αρχαιοτάτων χρόνων μέσα από μύθους και ιστορίες, πολλές φυλές ανθρώπων μιλούσαν για συνταρακτικά γεγονότα-συνήθως φυσικά φαινόμενα- που έγιναν ή που πρόκειται να γίνουν. Οι μύθοι αν και αρκετές φορές βασίζονταν σε ιστορικά γεγονότα επενδύθηκαν με φόβους, ανασφάλειες, και δοξασίες που πολλές φορές επηρέαζαν τον τρόπο ζωής των ανθρώπων.

Είναι σε όλους μας γνωστή η ιστορία του Νώε με τον κατακλυσμό που συνέβη όταν αυτός ζούσε στα χρόνια της Παλαιάς Διαθήκης.

Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

ΘΕΟΛΟΓΙΑ, το νέο τεύχος (τ. 82, 3ο / 2012)


Κυκλοφόρησε τὸ νέο τεῦχος τοῦ περιοδικοῦ «Θεολογία» (τόμος 83, τεῦχος 3, Ἰούλιος-Σεπτέμβριος 2012), τὸ ὁποῖο περιλαμβάνει ἄρθρα ποικίλης ὕλης. Στό «Προλογικό», μὲ τίτλο «Γιὰ τὸν ἅγιο Γρηγόριο Παλαμᾶ καὶ τὸ θεολογικό του ἔργο», ὁ Σταῦρος Γιαγκάζογλου δίνει μιὰ σύντομη ἀλλὰ περιεκτικὴ ἐπισκόπηση τοῦ θεολογικοῦ ἔργου τοῦ ἁγίου Γρηγορίου Παλαμᾶ. Στὸ πρῶτο ἄρθρο «The Reception of Palamas in the West Today», ὁ Norman Russell προσφέρει μιὰ ἀναλυτικὴ ἐπισκόπηση τῆς πλούσιας θεολογικῆς ἔρευνας καὶ τῆς ἰδιάζουσας στάσης τῆς σύγχρονης δυτικῆς θεολογίας ἀπέναντι στὸν Γρηγόριο Παλαμᾶ καὶ τὴ σκέψη του. 

Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Το δεύτερο Biblicum της φετινής χρονιάς τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου

Η δεύτερη συνάντηση του Biblicum της χρονιάς 2012-2013 θα γίνει την Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου και ώρα 20.00 στην αίθουσα συνεδριάσεων της Θεολογικής Σχολής (1ος  όροφος) του ΑΠΘ. 

Εισηγήτρια θα είναι η κ. Άννα Τιρικανίδου, δρ. θεολογίας με θέμα: «Οι περί ενδυμασίας αντιλήψεις και εθιμοτυπία στην Αγία Γραφή».

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Η διαφθορά ζει και βασιλεύει!!!



ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΗΣ ΚΟΛΟΜΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΖΙΜΠΟΥΤΙ ΚΑΤΑΤΑΣΣΕΙ  Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ «ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ» ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ!!!

* Επιτακτική ανάγκη να λάβουν σάρκα και οστά οι κυβερνητικές υποσχέσεις για πάταξη της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής

Με την Εκθεση του οργανισμού «Διεθνής Διαφάνεια» (Transparency International) που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα και στην οποία διαπιστώνεται ότι η Ελλάδα βγαίνει πρωταθλήτρια στη διαφθορά  ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ε.Ε.) ευρισκομένη στη ίδια θέση κατάταξης σε μέγεθος διαφθοράς με χώρες σαν τη Κολομβία και το Τζιμπουτί (!), σίγουρα κάποιοι θα γελάνε. Τα πάσης φύσεως και κομματικής αποχρώσεως «λαμόγια» του δημοσίου και της κρατικοδίαιτης επιχειρηματικής τάξης του ιδιωτικού τομέα, έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται περηφάνεια, ως μπαταχτσήδες, για τη συμβολή τους στη (επαίσχυντη) «διάκριση» που εξασφάλισαν για τη χώρα μας.

Σε μια χώρα που πάσχει εδώ και δεκαετίες από κρατική παραλυσία και στην οποία βασιλεύει η νοοτροπία του κομματικού χαλιφάτου (κατά τ΄ άλλα η κ. Μέρκελ μας μάρανε…), από πού να ξεκινήσει κανείς; 

Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Μια κατάληψη διαφορετική από τις άλλες, στο Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ


Τμήμα Θεολογίας Α.Π.Θ.
Πολιτισμική Κατάληψη
για να βρουν οι λέξεις το νόημα τους και τα πράγματα το πρόσωπό τους 

Το Τμήμα Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, συναισθανόμενο το χρέος του απέναντι στους φοιτητές του, την πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά και το σύνολο ενός  κόσμου που διαλύεται από τη φθορά και την αντιδημιουργικότητα, προχωρά σε πολιτισμική κατάληψη του κτηρίου της Θεολογικής Σχολής, από τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου έως και την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου. Μια κατάληψη πολύ διαφορετική από τις άλλες. Σκοπός του Τμήματος, η ελάχιστη συμβολή στη σύνθεση μιας νέας πραγματικότητας, στο κέντρο της οποίας θα βρίσκεται η κατάληψη –άλλως, ανακατάληψη- ενός χώρου που είναι δημόσιος και από τη φύση του ελεύθερος και δημιουργικός. Και όλοι γνωρίζουμε, πως αυτός ο χώρος εσχάτως "βιάσθηκε" ποικιλότροπα και απώλεσε σε πολλές περιπτώσεις το σκοπό του.

  Πρόκειται, λοιπόν, όπως υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ, για μια συμβολική και ενσυνείδητη δημιουργία "ομωνυμίας", προκειμένου να δηλωθεί η άμεση ανάγκη να κινηθούμε ξανά από την ενοχοποιημένη "κατάληψη" σε μια άλλη "κατάληψη", κατά τη διάρκεια της οποίας το Τμήμα παραμένει ανοιχτό, τα μαθήματα γίνονται κανονικά και στα τέταρτα των διαλειμμάτων από τις παραδόσεις (11:οο΄-11:15΄, 13:οο΄-13:15΄, 18:οο΄-18:15΄), καθώς και στο τέλος κάθε ημέρας (20.οο΄- 21.30΄), πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις (Ανοιχτοί Διάλογοι, Μουσική-Θεατρικό αναλόγιο, Εικαστικά-Κινηματογράφος κ.ά.). Στόχος του Τμήματος Θεολογίας είναι να συμμετέχουν άνθρωποι και φορείς της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο, σε μια προσπάθεια, αποτιμώντας το χθες, βιώνοντας το σήμερα και σχεδιάζοντας το αύριο, να διαμορφωθεί από κοινού η ποιητική της επόμενης ημέρας. Όλες οι εκδηλώσεις είναι ελεύθερες για το κοινό. Αναλυτικά το πρόγραμμα: 

Περίοδος Πρώτη - Χειμώνας 2012 (3-11 Δεκεμβρίου).  Αναλυτικά, το Πρόγραμμα εκδηλώσεων: