Συμμετέχει στο εγχείρημα η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών της Ι. Μ. Δημητριάδος
Μια μοναδική όσο και φιλόδοξη θεολογική πηγή πληροφόρησης και σπουδής παρουσιάστηκε στην Γενεύη στις 23 Σεπτεμβρίου, από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών (ΠΣΕ) και το δίκτυο Globalethics.net. Αποσκοπεί σε μια πιο ισόρροπη και δίκαιη πρόσβαση στην έρευνα του θεολογικού υλικού και των συναφών επιστημών.
Η Παγκόσμια Ψηφιακή Βιβλιοθήκη για τη Θεολογία και τον Οικουμενισμό (GlobeTheoLib) περιέχει μερικές εκατοντάδες χιλιάδες άρθρων, κειμένων και άλλων ακαδημαϊκών πηγών που μπορούν να τύχουν ελεύθερης (δωρεάν) διαδικτυακής πρόσβασης από εγγεγραμένους χρήστες μέσω του διαδικτύου (www.globethics.net/gtl) από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη.
Όπως ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Γενικός Γραμματέας του ΠΣΕ Αιδ. Δρ. Fykse Tveit «ήρθε ο καιρός να παρουσιάσουμε ένα νέο μοντέλο οικουμενικής ανταλλαγής θεολογικών πηγών προκειμένου να προετοιμάσουμε την παγκόσμια Χριστιανοσύνη για τον 21ο αιώνα».
Η Παγκόσμια Ψηφιακή Βιβλιοθήκη για τη Θεολογία και τον Οικουμενισμό χρησιμοποιεί νέα ψηφιακά μοντέλα ανταλλαγής πληροφοριών, για να κάνει τις θεολογικές φωνές και πηγές του πλούσιου Βορρά περισσότερο ορατές και προσβάσιμες στον Νότο, πέρα από εθνικούς, πολιτισμικούς ή ομολογιακούς διαχωρισμούς.
Χρησιμοποιεί την ηλεκτρονική πλατφόρμα του δικτύου Globethics.net , ενός οργανισμού που με έδρα τη Γενεύη διαθέτει ήδη περισσότερα από 650.000 πλήρη κείμενα στην δική του Παγκόσμια Ψηφιακή Βιβλιοθήκη για την Ηθική και την Βιοηθική.
Αποκαθιστώντας την ισορροπία
Ο Καθ. Christoph Stückelberger, ο ιδρυτής και εκτελεστικός διευθυντής του δικτύου Globethics.net δήλωσε «ότι η Παγκόσμια Θεολογική Ψηφιακή Βιβλιοθήκη εκπροσωπεί μια αποφασιστική προσπάθεια να αποκατασταθεί η ισορροπία στη διακίνηση της παγκόσμιας γνώσης. Η Παγκόσμια Θεολογική Ψηφιακή Βιβλιοθήκη αξιοποιεί τη δυναμική του διαδικτύου για να προσφέρει στη θεολογική έρευνα και εκπαίδευση νέες δυνατότητες για διεθνή δικτύωση, ανταλλαγή και κοινή χρήση ψηφιακού υλικού».
Η Παγκόσμια Θεολογική Ψηφιακή Βιβλιοθήκη παρέχει πρόσβαση σε περιοδικά, βιβλία, εκπαιδευτικό υλικό, σε μεταπτυχιακές και διδακτορικές εργασίες πάνω σε θέματα θεολογίας και οικουμενικού διαλόγου. Επίσης προσφέρει στους εγγεγραμμένους χρήστες την ευκαιρία να υποβάλουν ελεύθερα τα δικά τους κείμενα και δημοσιεύσεις, προκειμένου να τα μοιράζονται με άλλους ερευνητές και χρήστες από ολόκληρο τον κόσμο.
Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από μια Διεθνή Σύμπραξη η οποία περιλαμβάνει Ενώσεις θεολογικών βιβλιοθηκών και σεμιναρίων, Ιεραποστολικούς οργανισμούς και Ιδρύματα, Τοπικούς Οικουμενικούς Οργανισμούς και χριστιανικές κοινότητες ανά τον κόσμο. Το σχεδιάστηκε από κοινού από Οικουμενικής Θεολογικής Εκπαίδευσης (ΕΤΕ) του ΠΣΕ και από το δίκτυο Globethicsnet. Από την πλευρά των Ορθοδόξων στο φιλόδοξο αυτό εγχείρημα μετέχουν η Ένωση των Ορθοδόξων Θεολόγων Σχολών (Conference of Orthodox Schools of Theology) και η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου με την ήδη λειτουργούσα Ορθόδοξη Ψηφιακή της Βιβλιοθήκη . Οι επικεφαλής μάλιστα των ορθόδοξων αυτών οργανισμών (Καθ. Ivan Zelev Dimitrov και Δρ. Παντελής Καλαϊτζίδης αντίστοιχα, βρέθηκαν τούτες τις ημέρες στη Γενεύη προκειμένου να παραστούν στα εγκαίνια της Παγκόσμιας Ψηφιακής Θεολογικής Βιβλιοθήκης, αλλά και στην ετήσια συνάντηση του οργανισμού και των διεθνών εμπειρογνωμόνων που συντονίζουν το εγχείρημα αυτό.
Όπως σημείωσε από την πλευρά του ο Αιδ. Δρ. Dietrich Werner, Συντονιστής του προγράμματος Οικουμενικής Θεολογικής Εκπαίδευσης του ΠΣΕ, «Η Παγκόσμια Ψηφιακή Θεολογική Βιβλιοθήκη προσφέρει μια νέα και δημιουργική ευκαιρία για την προώθηση ανταλλαγών και θεολογικής πληροφόρησης μεταξύ των ταχέως αναπτυσσόμενων εκκλησιών του Βορρά με τις εκκλησίες και τα θεολογικά ινστιτούτα του Νότου».
Τα περιεχόμενα της Παγκόσμιας Ψηφιακής Θεολογικής Βιβλιοθήκης προέρχονται από τέσσερις κύριες πηγές: Εκδοτικούς Οίκους στους οποίους η Ψηφιακή αυτή βιβλιοθήκη είναι συνδρομητής προκειμένου να καθιστά το περιεχόμενο τους διαθέσιμο σε εγγεγραμμένους χρήστες
• ταχέως αναπτυσσόμενες βάσεις δεδομένων με ανοικτή πρόσβαση
• συνεργαζόμενα ιδρύματα που καθιστούν τις δικές τους πηγές προσβάσιμες μέσω της Παγκόσμιας Ψηφιακής Θεολογικής Βιβλιοθήκης
• και εγγεγραμμένοι χρήστες που είναι σε θέση να υποβάλουν τα δικά τους κείμενα για ανάρτηση στην ψηφιακή βιβλιοθήκη.
Την τεχνική εφαρμογή της Βιβλιοθήκης αυτής έχει αναλάβει η εταιρία Pointsoftware με έδρα στη Ζυρίχη, που εξειδικεύεται στις διαδικτυακές βιβλιοθήκες και τη διαχείριση δεδομένων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου