ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Ο Στ. Γιαγκάζογλου νέος Διευθυντής
στο επιστημονικό περιοδικό "Θεολογία"
Kαθήκοντα Διευθυντού στο επιστημονικό περιοδικό ΘΕΟΛΟΓΙΑ της Εκκλησίας της Ελλάδος έχει αναλάβει από το Ιανουάριο ο Δρ. Θεολογίας Σταύρος Γιαγκάζογλου, Σύμβουλος του τομέα Θεολόγων στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. O νέος διευθυντής διαδέχεται τον αποχωρούντα, μετά από πολυετή θητεία στη θέση αυτή, ομότιμο καθηγητή του παν/μίου Αθηνών κ. Ευαγ. Θεοδώρου.
* Ο Σταύρος Γιαγκάζογλου γεννήθηκε στη Δράμα το 1962 όπου και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Το 1984 έλαβε το πτυχίο της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Σπούδασε επίσης οικουμενική θεολογία στη Γενεύη (Institut Oecuménique de Bossey), μεσαιωνική θεολογία και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Fribourg στην Ελβετία (1985-1988). Το 1988 διορίσθηκε καθηγητής θεολόγος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και εργάσθηκε σε σχολεία της Κομοτηνής, της Δράμας, της Θεσσαλονίκης και της Βέροιας.
Το 1995 αναγορεύθηκε διδάκτωρ θεολογίας του Α.Π.Θ. με ειδίκευση στο συστηματικό κλάδο. Έλαβε μέρος ως προσκεκλημένος ομιλητής σε διάφορα συνέδρια, σεμινάρια και διαλέξεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Δίδαξε σειρά μαθημάτων στα Π.Ε.Κ. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και με ανάθεση στο Τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ. Συνεργάσθηκε ως ερευνητής στο Πρόγραμμα της Ακαδημίας Αθηνών, «Ελληνισμός και Χριστιανισμός ως παράγοντες διαμόρφωσης της ελληνικής ταυτότητας», καθώς επίσης και με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο ως συγγραφέας στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Σπουδές στην Ορθοδοξία».
Το 1997 ίδρυσε στην Θεσσαλονίκη τον «Δόμο Γραμμάτων και Τεχνών», φιλοξενώντας διαλέξεις, βιβλιοπαρουσιάσεις και εκθέσεις ζωγραφικής. Διετέλεσε σύμβουλος έκδοσης και μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού «Αναλόγιον» (2001-2003). Από το 2000 ανέλαβε την διεύθυνση του τριμηνιαίου περιοδικού λόγου και τέχνης «Ίνδικτος».
Το Νοέμβριο του 2002 εξελέγη Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου σε θέση ειδικότητας Θεολόγου και διορίστηκε στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο αναλαμβάνοντας καθήκοντα τον Απρίλιο του 2003.
Είναι μέλος του Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, του Τμήματος Αξιολόγησης και Επιμόρφωσης και του Τμήματος Ποιότητας της Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Ως εκπρόσωπος του Τμήματος Ποιότητας της Εκπαίδευσης διετέλεσε μέλος του Συντονιστικού Συμβουλίου του Π.Ι. Από τον Ιανουάριο του 2004 με απόφαση του ΥΠΕΠΘ είναι τακτικό μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης.
Ως Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου πραγματοποίησε εισηγήσεις σε ενημερωτικές συναντήσεις με Σχολικούς Συμβούλους και καθηγητές θεολόγους της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για θέματα της ειδικότητας και των προγραμμάτων του Π.Ι. σε διάφορες πόλεις. Με πρωτοβουλία του πραγματοποιήθηκε συνάντηση της επιτροπής παιδείας των εν Ελλάδι Ρωμαιοκαθολικών και του τομέα θεολόγων του Π.Ι.. που συζήτησε ζητήματα που αφορούν τα σχολικά εγχειρίδια του μαθήματος των Θρησκευτικών στα σχολεία της Συνόδου των Ρωμαιοκαθολικών στην Ελλάδα.
Εποπτεύει τη συγγραφή των νέων εγχειριδίων του μαθήματος των Θρησκευτικών για τον μαθητή και τον καθηγητή καθώς και τα συνακόλουθα λογισμικά.
Συμμετέχει στην καινοτόμο δράση του Π.Ι. για την διάχυση και επέκταση της Ευέλικτης Ζώνης διαθεματικών προσεγγίσεων στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με ευθύνη για την εξέλιξη και διεξαγωγή της στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Σε συνεργασία με την αρμόδια επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων για την Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, συμμετείχε εκ μέρους του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου στην οργανωτική επιτροπή προετοιμασίας και διεξαγωγής του διεθνούς συνεδρίου με θέμα: «Ορθοδοξία και Παιδεία. Τα Θρησκευτικά ως μάθημα ταυτότητας και πολιτισμού», που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας στο Βόλο τον Μάιο του 2004.
Μετέφρασε από τα γαλλικά μελέτες και βιβλία, δημοσίευσε πάνω από σαράντα άρθρα και μελέτες στην ελληνική, γαλλική, αγγλική και σερβική γλώσσα και συνέγραψε, μεταξύ άλλων: Προλεγόμενα στη θεολογία των ακτίστων ενεργειών, εκδ. Τέρτιος, Κατερίνη 1992 – Κοινωνία Θεώσεως. Η σύνθεση Χριστολογίας και Πνευματολογίας στο έργο του αγίου Γρηγορίου Παλαμά (διδακτορική διατριβή), Αθήνα 2001 – Ελληνισμός και Χριστιανισμός κατά τον τρίτο αιώνα, ερευνητικό πρόγραμμα της Ακαδημίας Αθηνών, Θεσσαλονίκη 1996 – Το περί Εκκλησίας δόγμα της Ορθοδοξίας, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Πάτρα 2004 – Το ορθόδοξο ήθος, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Πάτρα 2004.
--------------------------------------------
* Με τον κ. Σταύρο Γιαγκάζογλου έχουμε συναντηθεί σε συνέδρια και ημερίδες στην Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος, έχουμε μιλήσει αρκετές φορές στο εκκλησιαστικό ραδιόφωνο της Ιεράς μας Μητροπόλεως (Λαρίσης, στους 96,3 FM), τόσο για αμιγώς επιστημονικά θέματα (θεολογικά συνέδρια, κλπ.), όσο - και κυρίως - για το περιεχόμενο και τον χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών, ιδίως μετά τις γνωστές περιπέτειες που αντιμετώπισε το μάθημα εξ αιτίας της έκδοσης το περασμένο καλοκαίρι των γνωστών εγκυκλίων περί απαλλαγών.
Πρόκειται, όπως τεκμαίρεται και από το βιογραφικό του σημείωμα, για εξαίρετο επιστήμονα, για συνάδελφο που αγαπά και πονά το θρησκευτικό μάθημα και το καλοκαίρι "όργωσε" την Ελλάδα προκειμένου να συμμετάσχει σε ημερίδες για την ανάδειξη της γνωσιακής και παιδαγωγικής του αξίας και την αναγκαιότητα να παραμείνει στο ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου ως υποχρεωτικό.
* Του ευχόμαστε από καρδιάς ο Θεός να τον δυναμώνει για να υπηρετεί με το ίδιο μεράκι και όρεξη και την Εκκλησία μας (ως νέος διευθυντής του περιοδικού "Θεολογία") και την Παιδεία μας (από τη θέση του Συμβούλου Θεολόγων στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο).
ΧΑ. ΑΝ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου