Κυριακή 31 Μαρτίου 2024

Tα εκπαιδευτικά προγράμματα και οι δράσεις του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών - Με μεγάλη επιτυχία το webinar των Συμβούλων Εκπαίδυσης κλ. ΠΕ01 Θεολόγων

 


(...) Με μεγάλη επιτυχία υλοποιήθηκε την
Τρίτη το απόγευμα (26.03.2024) το εξ αποστάσεως επιμορφωτικό σεμινάριο (Webinar) που οργάνωσαν οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης κλ. ΠΕ01 Δρ. Χαράλαμπος Ανδρεόπουλος, Δρ. Nικόλαος Παύλου, Δρ. Νικόλαος Ματθαίου και Όλγα Γκούμα, Μ.sc., για τους θεολόγους εκπαιδευτικούς των περιοχών ευθύνης τους (Στερεά Ελλάδα/Ανατ. Αττική – Θεσσαλία – Δυτ. Μακεδονία – Aνατ. Μακεδονία / Θράκη).

Το υπό τύπον και μορφή “Θεολογικού Εργαστηρίου” σεμινάριο που οργάνωσαν οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης ασχολήθηκε με τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις δράσεις του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών – «Παράθυρο στον Πολιτισμό, στο Περιβάλλον, στον Άνθρωπο», με εισηγήτρια την υπεύθυνη των Προγραμμάτων θεολόγο εκπαιδευτικό κ. Ιωάννα Κλιάρη, η οποία παρουσίασε όλα τα προγράμματα που υλοποιούνται και τα οποία είναι ανηρτημένα στον ψηφιακό πίνακα ανακοινώσεων του Πατριαρχικού Ιδρύματος (https://padlet.com/jokliari/2020-4qrc5ljk5vjguaiy ) μέσω του οποίου μπορούν τα σχολεία να αντλήσουν πληροφορίες για τα προγράμματα που ενδιαφέρουν τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές τους, αλλά και διδακτικό υλικό που μπορούν να χρησιμοποιήσουν σε δικά τους προγράμματα τηρώντας, φυσικά, την δεοντολογία της αναφοράς / παραπομπής στο Πατριαρχικό Ίδρυμα. Όπως τόνισε η κ. Κλιάρη τα προγράμματα και οι δράσεις του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών (http://www.pipm.gr)  που υλοποιούνται κατ΄ έτος έχουν την έγκριση του Ινστιτούτου Εκπ/κής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) του Υπ. Παιδείας.  


Προ της ενάρξεως του σεμιναρίου - στο οποίο συμμετείχαν 170 και πλέον θεολόγοι εκπαιδευτικοί - χαιρετισμό απηύθυνε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Πατριαρχικού Ιδρύματος, Δρ. Θεολογίας και Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βλατάδων στην οποία εδρεύει το Πατριαρχικό Ίδρυμα, στην περιοχή της Άνω Πόλης, στη Θεσσαλονίκη (...)

* Ολόκληρο το άρθρο, εδώ:  Φως Φαναρίου

Σάββατο 30 Μαρτίου 2024

Β΄ Κυριακή των Νηστειών: Mνήμη Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης, υπερμάχου της Ορθοπραξίας

 Αύριο, 31 Mαρτίου 2024, Β΄ Κυριακή των Νηστειών, η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του μεγάλου Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης.



Του Παναγιώτη Μυργιώτη,

Μαθηματικού

Η πρώτη Κυριακή των  νηστειών της Μ. Τεσσαρακοστής είναι αφιερωμένη, από την Αγία Εκκλησία εις την Ορθοδοξία. Η δεύτερη Κυριακή αφιερώνεται εις τον άγιο Γρηγόριο Παλαμά γιατί τόσο πολύ αγωνίστηκε και μόχθησε για την Ορθοδοξία,  αλλά και γιατί θέλει να υπογραμμίσει ότι η Ορθοδοξία δεν είναι θεωρία ή ιδεολογία, αλλά ορθοπραξία, δηλαδή αγώνας για βίωση των αληθειών της Ορθοδόξου πίστεως. Ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, όπως και όλοι οι Άγιοι βέβαια, επιδόθηκε με ιδιαίτερο ζήλο εις την ορθοπραξία, κάνοντας ζωή τα δόγματα της Εκκλησίας εις την οποία με μεγάλο ζήλο επιδόθηκε ο άγιος αυτός.

               Οι γονείς του αγίου Κωνσταντίνος και Καλλίστη, ήταν ευκατάστατοι και ο πατέρας του ήταν σύμβουλος του αυτοκράτορα Ανδρόνικου του Β΄ . Σπούδασε στο πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης και απέκτησε αξιόλογη μόρφωση Σε ηλικία 17 ετών με εντολή του αυτοκράτορα Ανδρονίκου,  μίλησε για  την φιλοσοφία του Αριστοτέλη ενώπιον των σοφών της εποχής και του πρύτανη και Πρωθυπουργού Μετοχίτη. Η ομιλία του Γρηγορίου καθήλωσε τους πάντες. Ο Μετοχίτης μετά  την ομιλία είπε  ότι, «αν ζούσε ο Αριστοτέλης θα  του έλεγε και αυτός μπράβο».

Ο Γρηγόριος είχε τέσσερα αδέλφια, τον Μακάριο, τον Θεοδόσιο, την Επίχαρη και τη Θεοδότη. Ο πατέρας του κοιμήθηκε όταν ο άγιος ήταν πολύ μικρός, 7 ετών,  και την εποπτεία της οικογενείας ανέλαβε ο αυτοκράτορας, ο οποίος διείδε τις ικανότητες του αγίου και τον προόριζε για μεγάλα κοσμικά αξιώματα. Άλλαι οι σκέψεις του αυτοκράτορα και άλλαι του αγίου. Ο άγιος και η υπόλοιπη, κατά σάρκα, οικογένεια εγκατέλειψε τα κοσμικά και αφιερώθηκε εις τον Θεό. Να σημειωθεί ότι ο πατέρας του έλαβε το μοναχικό σχήμα επάνω στην επιθανάτιο κλίνη. Πρώτος σταθμός της πορείας προς την μετάνοιά του υπήρξε το όρος Παπίκιο της Θράκης και από εκεί πήγε εις το Άγιο Όρος σε διάφορες τοποθεσίες (Βατοπαίδι, Μεγίστης Λαύρας, Γλωσσίαι). Θέλησε να ταξιδέψει εις τα Ιεροσόλυμα και εις το Σινά, αλλά παρέμεινε εις την Θεσσαλονίκη. Το 1326 χειροτονείται ιερέας από τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης και μετέπειτα Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Ιωάννη Καλέτη. Γίνεται μέλος ενός πνευματικού κύκλου , τον οποίο είχε ιδρύσει μαθητής του Γρηγόριου  Σιναϊτου με σκοπό την διάχυση της άσκησης της προσευχής εκτός μοναστηριών. Από εκεί με δέκα ιερείς αναχωρεί εις την Βέροια όπου παρέμεινε για πέντε έτη και επιστρέφει εις το Άγιο Όρος. Ο μεταρρυθμιστικός του ζήλος και η αυστηρότητα της άσκησής του τον έφεραν σε σύγκρουση με τους μοναχούς και αποτραβήχτηκε περί το 1335 στο ησυχαστήριό του στον Άγιο Σάββα. Αργότερα έγινε ηγούμενος στη μονή Εσφιγμένου.

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024

Kων/νου Χολέβα, «Ορθοδοξία & Πατριωτισμός», Εκδ. Έαρ. 2024.

 



 

Η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης & Τυρνάβου σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Έαρ και τον συγγραφέα Κωνσταντίνο Χολέβα διοργάνωσαν εκδήλωση με αφορμή το νέο βιβλίο του Κωνσταντίνου Χολέβα με τίτλο «Ορθοδοξία & Πατριωτισμός» την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024 το απόγευμα στην Αίθουσα της ΓΕΧΑ Λαρίσης, Μανδηλαρά 14.

Ένα πλήθος από αναγνώστες, φίλους και συνεργάτες έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα ζεστό κλίμα.

 Στην εκδήλωση μίλησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος και ο κ. Κωνσταντίνος Χολέβας, συγγραφέας - πολιτικός επιστήμονας.

Το πρόγραμμα άρχισε με χαιρετισμό από τον κ. Ιωάννη Τσολάκη εκ μέρους της ΓΕΧΑ Λάρισας.

 Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ιερείς της πόλης, ο Αντιστράτηγος Δημόκριτος Κωνσταντάκος, Διοικητής της 1ης Στρατιάς και ο Υποστράτηγος Δημήτριος Πετρούλιας, Υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς.  Στο τέλος της εκδήλωσης ο συγγραφέας υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου σε όσους από τους παρευρισκόμενους το ζήτησαν.

 Λίγα λόγια για το βιβλίο του Κωνσταντίνου Χολέβα «Ορθοδοξία και Πατριωτισμός»:

Στο βιβλίο αυτό ο συγγραφέας επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα για τη σχέση Ορθοδοξίας και Πατριωτισμού με βάση τα κείμενα και τη διδασκαλία αγίων, Πατέρων και εκκλησιαστικών συγγραφέων της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Και η απάντηση που προκύπτει είναι ότι: αποδεχόμαστε την αξία της πατρίδος και τον υγιή και αφανάτιστο πατριωτισμό αλλά απορρίπτουμε τα δυο άκρα. Από τη μια πλευρά απορρίπτουμε τον εθνοφυλετισμό, τον ρατσισμό και την εθνική αλαζονεία. Και από την άλλη πλευρά απορρίπτουμε τον άπατρι διεθνισμό, την ηττοπάθεια και τον εθνομηδενισμό.

 Εκδόσεις Έαρ


Ενημερωτική τηλεδιάσκεψη (webinar) θεολόγων για τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις δράσεις του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών “Παράθυρο στον Πολιτισμό, στο Περιβάλλον, στον Άνθρωπο”

 


Συνεχίζονται την ερχόμενη Tρίτη, 26 Μαρτίου 2024, οι εργασίες του διαδικτυακού “Θεολογικού Εργαστήριου” που συνδιοργανώνουν οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης κλ. ΠΕ01 Θεολόγων Δρ. Χαράλαμπος Ανδρεόπουλος (με έδρα στη ΔΔΕ Φθιώτιδας), Δρ. Νικόλαος Παύλου (ΔΔΕ Λάρισας) και Δρ. Νικόλαος Ματθαίου (ΔΔΕ Κοζάνης) και Όλγα Γκούμα (ΔΔΕ Ξάνθης) για τις επιμορφωτικές τους δράσεις με τους θεολόγους εκπαιδευτικούς των περιοχών ευθύνης τους.

Το “Θεολογικό Εργαστήριο” (το οποίο λειτουργεί σε μηνιαία βάση και ανεξάρτητα από τις άλλες επιμορφωτικές δράσεις και πρακτικές των Συμβούλων) απευθύνεται στους θεολόγους εκπ/κούς (μονίμους και αναπληρωτές) των Νομών: Φθιώτιδας, Καρδίτσας, Ανατ. Αττικής (αρμοδιότητας του Σ.Ε. Χαρ. Ανδρεόπουλου), Λάρισας, Τρικάλων, Μαγνησίας (Σ.Ε. Νικ. Παύλου) και Κοζάνης, Γρεβενών, Καστοριάς, Φλώρινας, Πιερίας και Ιωαννίνων (Σ.Ε. Νικ. Ματθαίου), Ξάνθης, Έβρου, Ροδόπης, Δράμας και Καβάλας (Σ.Ε. Όλγας Γκούμα).

Οι διαδικτυακές συναντήσεις  διεξάγονται εκτός ωραρίου λειτουργίας των σχολείων και η συμμετοχή των εκπ/κών σ΄ αυτές είναι προαιρετική. Η θεματολογία των συναντήσεων περιλαμβάνει θέματα Διδακτικής των Θρησκευτικών, δειγματικές διδασκαλίες, ζητήματα Διοίκησης της Εκπαίδευσης, εφαρμογές των Τ.Π.Ε. στα Θρησκευτικά, διαχείρισης της σχολικής τάξης, πληροφόρηση για νέες τάσεις και ρεύματα της θεολογικής επιστήμης, κ.α.

Η 5η για τη φετινή σχολική χρονιά διαδικτυακή συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τη Τρίτη, 26 Μαρτίου 2024 και ώρα 17.00 στο σύνδεσμο (link) της ψηφιακής πλατφόρμας Cisco Webex:

https://minedu-secondary2.webex.com/meet/olgagkouma

 με θέμα: «Εκπαιδευτικά Προγράμματα και Δράσεις του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών - Παράθυρο στον Πολιτισμό, στο Περιβάλλον, στον Άνθρωπο».

 

 * Εισηγήτρια θα είναι ο υπεύθυνη των Προγραμμάτων συνάδελφος θεολόγος εκπαιδευτικός κ. Ιωάννα Κλιάρη, ενώ σύντομο χαιρετισμό θα απευθύνει ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος, Δρ. Θεολογίας, Ηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Βλατάδων (όπου και εδρεύει το Πατριαρχικό Ιδρυμα Πατερικών Μελετών, στην περιοχή της Άνω Πόλης, στη Θεσσαλονίκη).

 

* Στη διαδικτυακή συνάντηση  καλούνται να συμμετάσχουν (και να λάβουν μέρος στο διάλογο/συζήτηση) και οι εκπαιδευτικοί Α/θμιας Εκπ/σης (κλ. ΠΕ60 και ΠΕ70). 

Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (sch.gr) 

 

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024

«Το στάδιο τῶν ἀρετῶν ἠνέωκται οἱ βουλόμενοι ἀθλῆσαι εἰσέλθετε». ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ




Tι είναι η Σαρακοστή; Mια περίοδος νηστείας, μια ευκαιρία για ..δίαιτα; ΄Η μήπως μια ευκαιρία για βαθιά περισυλλογή, ένας αγώνας, όχι, όμως, σωματικός, αλλά πνευματικός; Τη περασμένη Κυριακή (17η Μαρτίου 2024, της Τυροφάγου) η Εκκλησία μας μας κάλεσε σε αγώνα: “το στάδιον τῶν ἀρετῶν ἠνέωκται…, μας είπε με το όμορφο τροπάριό της, προσκαλώντας μας στο στίβο του αγώνα: “…οἱ βουλόμενοι ἀθλῆσαι εἰσέλθετε, ἀναζωσάμενοι τὸν καλὸν τῆς νηστείας ἀγῶνα”.

H Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι η σημαντικότερη περίοδος νηστείας η οποία αρχίζει με την Καθαρά Δευτέρα και οδηγεί στον εορτασμό του Πάσχα, της μεγαλύτερης εορτής για τους Χριστιανούς. Με τον  εορτασμό της Καθαράς Δευτέρας (18 Μαρτίου) σηματοδοτείται η έναρξη της περιόδου της Μεγάλης Τεσσαρακοστής η οποία οδηγεί στον εορτασμό του Πάσχα (5 Μαΐου). Τεσσαρακοστή ή απλά Σαρακοστή, ονομάζεται στην Ορθόδοξη Εκκλησία η περίοδος νηστείας διάρκειας σαράντα ημερών. Αν και υπάρχει αντίστοιχη περίοδος νηστείας πριν από τα Χριστούγεννα η οποία ονομάζεται Μικρή Τεσσαρακοστή ή Σαρανταήμερο, με τον όρο Τεσσαρακοστή αναφερόμαστε κυρίως στην νηστεία της περιόδου πριν το Πάσχα που είναι αρχαιότερη και αυστηρότερη και ονομάζεται Μεγάλη Τεσσαρακοστή ή και Αγία Τεσσαρακοστή.

Σύμφωνα με τον άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο, η περίοδος αυτή περιελάμβανε και την Μεγάλη Εβδομάδα: "Ιδού προς το τέλος εφθάσαμεν λοιπόν της Αγίας Τεσσαρακοστής, και της νηστείας διανύσαμε τον πλουν...επειδή εις την μεγάλην ταύτην εβδομάδα εφθάσαμεν τη του Θεού χάριτι". Αυτό επαναλαμβάνει και ο άγιος Νεκτάριος Αιγίνης: "ο χρόνος της κατηχήσεως επερατούτο κατά την Μεγάλην Εβδομάδα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής". Σύμφωνα με τον ομ. καθηγητή του Τμήματος Θεολογίας του ΕΚΠΑ Βλ. Φειδά, υπήρξε μια ποικιλία τάσεων για την πασχάλια νηστεία η οποία "οφειλόταν αφ' ενός μεν στην ποικιλία των τοπικών παραδόσεων, αφ' ετέρου δε στην τάση επεκτάσεως της νηστείας προς μίμησιν της πολιτείας του Κυρίου". Aπό τις τάσεις αυτές προέκυψε κατά τo τέλος του 3ου αιώνα η προπασχάλια νηστεία της Μ. Τεσσαρακοστής η οποία μαρτυρείται για πρώτη φορά με την ονομασία Τεσσαρακοστή, στις αρχές του 4ου αιώνα στον 5ο κανόνα της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου όπου αναφέρεται: "Αι δε σύνοδοι γινέσθωσαν, μία μεν προ της Τεσσαρακοστής, ίνα πάσης μικροψυχίας αναιρουμένης, το δώρον καθαρόν προσφέρηται τω Θεώ δευτέρα δε..." δηλ. "Οι σύνοδοι να γίνονται μία πριν από τη Σαρακοστή, για να προσφέρεται στο Θεό καθαρό το δώρο, αφού εκλείψει κάθε μικροψυχία και η δεύτερη...".

Ο τελικός χρόνος ενάρξεως - λήξεως της νηστείας ορίστηκε κατά τον 5ο αιώνα. H νηστεία αυτή έχει θεσπιστεί κατά μίμηση της νηστείας του Χριστού στην έρημο όπως και ο αριθμός των σαράντα ημερών σχετίζεται με την χρονική διάρκεια της νηστείας εκείνης (Ματθ. 4,2). Η διάρκεια της νηστείας εκτείνεται από την Καθαρά Δευτέρα ως το Σάββατο του Λαζάρου, μετά το οποίο αρχίζει η Μ. Εβδομάδα. Κατά τη νηστεία εντέλλεται η αποχή από κρέας, ψάρι, αυγό και γαλακτοκομικά, εκτός από την Κυριακή των Βαΐων όπου επιτρέπεται το ψάρι, όπως και την ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, αν δε συμπέσει με τη Μ. Εβδομάδα. Με την πάροδο του χρόνου, κάθε πολυήμερη περίοδος νηστείας άρχισε να ονομάζεται Τεσσαρακοστή ή Σαρακοστή (και από την ονομασία αυτή, τα επιτρεπτά προς κατανάλωση τρόφιμα ονομάστηκαν "σαρακοστιανά").

Το διάστημα μέχρι τη Μ.  Εβδομάδα περιλαμβάνει τις εξής εορτές:

Η πρώτη εβδομάδα της Τεσσαρακοστής λέγεται και Καθαρή, επειδή καθαριζόμαστε εσωτερικά με την προσευχή και τη νηστεία, με την οποία στρέφουμε και το σώμα στην υπηρεσία της ψυχής.

Η πρώτη Κυριακή της Καθαρής Εβδομάδας λέγεται Κυριακή της Ορθοδοξίας όπου γιορτάζουμε το θρίαμβο της Ορθοδοξίας εναντίον των εχθρών της και την οριστική αναστήλωση των αγίων εικόνων. Η γιορτή αυτή καθιερώθηκε την εποχή της αυτοκράτειρας του Βυζαντίου Θεοδώρας, το έτος 843, όποτε και αναστηλώθηκαν οι άγιες εικόνες.

Η δεύτερη Κυριακή των Νηστειών ορίσθηκε εις μνήμη του υπερασπιστή της Ορθοδοξίας αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης, που έζησε τον δέκατο τέταρτο αιώνα. Η Εκκλησία προβάλλει το παράδειγμα του αγίου Γρηγορίου προς μίμηση από τους πιστούς.

Η τρίτη Κυριακή των Νηστειών είναι η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως. Η Εκκλησία προβάλλει προς προσκύνηση τον Τίμιο και ζωοποιό Σταυρό ψάλλοντας τον ύμνο "Τον Σταυρόν Σου προσκυνούμεν, Δέσποτα, και την αγίαν Σου Ανάστασιν υμνούμεν και δοξάζομεν" (όπως και στην εορτή της Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού στις 14 Σεπτεμβρίου), υπενθυμίζοντας στους πιστούς ότι πλησιάζει η χαρμόσυνη ημέρα της Αναστάσεως.

Ακολουθεί η τετάρτη Κυριακή των Νηστειών όπου γιορτάζουμε τη μνήμη του οσίου Ιωάννου (6ος-7ος αι.), του συγγραφέα του περίφημου βιβλίου της Κλίμακος, ένα βιβλίο με πνευματικές διδαχές που γράφτηκε ώστε "ωσάν κάποια κλίμαξ [σκάλα] που θα φθάνη τις πύλες του ουρανού...θα ανεβάζη εκεί σώους και αβλαβείς όσους θέλουν". Την Πέμπτη της εβδομάδας αυτής και κατά τον Όρθρο, ψάλλεται η ακολουθία του Μεγάλου κατανυκτικού Κανόνα. Πρόκειται για το εκτενές ποίημα του σημαντικού μελωδού της Εκκλησίας, αρχιεπίσκοπου Κρήτης Ανδρέα (7ος αι.), που αποτελείται από 280 τροπάρια. Στο έργο αυτό περιέχεται ολόκληρη η ιστορία της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης και μέσω αυτού η Εκκλησία καλεί τον άνθρωπο να μιμηθεί τις αρετές και "όσα δε των φαύλων αποφεύγειν".

Κατά την πέμπτη Κυριακή των Νηστειών τελεί η Εκκλησία τη μνήμη της οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας. Κάθε Παρασκευή, από την πρώτη εβδομάδα της Μ. Τεσσαρακοστής ψάλλεται ο Ακάθιστος Ύμνος ή αλλιώς, οι Χαιρετισμοί, μια καθιερωμένη ονομασία για την ακολουθία του Ακάθιστου ύμνου, η οποία προήλθε από τα αλλεπάλληλα "Χαίρε" που περιλαμβάνει. Στο σύνολό του, ο Ακάθιστος ύμνος περιλαμβάνει 24 οίκους (λειτουργικά άσματα που συνήθως ακολουθούν αλφαβητική ακροστιχίδα) οι οποίοι ψάλλονται τμηματικά σε διάρκεια 5 εβδομάδων ως εξής: καταρχάς 4 ακολουθίες, από 6 οίκους την κάθε φορά, κι έπειτα άλλη μία ακολουθία όπου ψάλλεται ολόκληρος ο Ακάθιστος, και με τους 24 οίκους.

Το Σάββατο της έκτης εβδομάδας της Μ. Τεσσαρακοστής τελείται η μνήμη της αναστάσεως του φίλου του Χριστού Λαζάρου, τον οποίο ο Κύριος ήγειρεν εκ νεκρών λέγοντας “δεύρο έξω” (Ιωάν. 11,43). Την επομένη, έκτη Κυριακή της Μ. Τεσσαρακοστής, γιορτάζεται η Κυριακή των Βαΐων (28 Απριλίου) προς ανάμνηση της θριαμβευτικής εισόδου του Ιησού στα Ιεροσόλυμα. Tην άλλη μέρα (29 Απριλίου) ξεκινά η Μεγάλη Εβδομάδα˙ εισερχόμαστε στη τελική ευθεία για το Πάσχα.  

 Εφημ. "Ελευθερία" Λαρίσης

Κυριακή 10 Μαρτίου 2024

Οι συμβουλές για έναν πετυχημένο γάμο - Oμιλία του Αρχιμανδρίτου π. Εφραίμ Τριανταφυλλοπούλου στη Σχολή Γονέων του ι. ναού Αγ. Αχιλλίου Λαρίσης

 



Αγάπη, αλληλοσεβασμό και πολλή προσευχή στις σχέσεις και το βίο του άνδρα και της γυναίκας έτσι ώστε να εκλείψουν οι τυχόν παθογένειες που τραυματίζουν το γάμο συνέστησε ο πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης, Δρ. Θεολογίας του ΑΠΘ, π. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος, πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Φθιώτιδος, μιλώντας το περασμένο Σάββατο (09.03.2024) το βράδυ στον ιερό ναό του Αγ. Αχιλλίου στην εκδήλωση της Σχολής Γονέων της ενορίας.

Ο π. Εφραίμ τόνισε ότι για την ορθόδοξη Εκκλησία μας ο γάμος δεν εγκαθιδρύει μόνο μια κοινή και εμπειρική πορεία προς τη θέωση και τον μεταμορφωμένο κόσμο του Θεού˙ εγγυάται με τη γέννηση και την ανατροφή των τέκνων, όχι απλώς τη βιολογική επέκταση της ανθρωπότητας, αλλά κυρίως την πνευματική διαιώνιση του ανθρωπίνου προσώπου. Ο γάμος και η οικογένεια καθιστά, συνεπώς, τον άνθρωπο συνδημιουργό του Θεού και τον επιφορτίζει με τη μεγαλύτερη ευθύνη απ΄ όλες, την ευθύνη έναντι των παιδιών μας. Ο ιερός Χρυσόστομος, υπογράμμισε ο π. Εφραίμ, προτρέπει τους πιστούς με τα ακόλουθα λόγια: “Eκκλησία ποίησόν σοι την οικίαν˙ και γαρ υπεύθυνος ει και της των παιδίων σωτηρίας". Με τα λόγια του Απ. Παύλου το μυστήριο του γάμου «μέγα εστίν», «εις Χριστόν και εις Εκκλησίαν» (Eφ. 5,32). Κάθε οικογένεια διατηρεί μια μοναδική και ανεπανάληπτη αξία εφ΄ όσον εικονίζει το μυστήριο που συνέχει και συγκροτεί την Εκκκλησία του Χριστού.  Με αυτό το πνεύμα, κατέληξε ο ομιλητής, θα πρέπει να πορεύεται το ανδρόγυνο, ισότιμα, αγαπητικά, αλληλοϋποστηρικτικά ώστε η οικογένεια να πορεύεται ως “μικρά Εκκλησία” όπως την ονομάζει ο ιερός Χρυσόστομος για να εξάρει την πνευματική της αξία.

* Η Σχολή Γονέων λειτουργεί υπό την ευθύνη του προϊσταμένου του μητροπολιτικού ιερού ναού του Αγίου Αχιλλίου Λαρίσης αρχιμανδρίτου π. Ραφαήλ Ευαγγέλου διοργανώνοντας για τη φετινή χρονιά σειρά εκδηλώσεων στο πλαίσιο μιας ευρύτερης θεματολογίας υπό τον τίτλο: «Διάλογος με τους συζύγους και τους γονείς». Μία φορά κάθε μήνα (Κυριακή ή Σάββατο), από τον Οκτώβριο ως και τον Απρίλιο, στις 7.00 μ.μ. ένας ομιλητής αναλύει κάποιο θέμα και ακολουθεί διάλογος με τους παρευρισκομένους. Η επομένη εκδήλωση έχει προγραμματισθεί για το Σάββατο 20 Απριλίου με θέμα «Η επίδραση της Εκκλησίας στην ελληνική οικογένεια» και ομιλήτρια την οσιολογιωτάτη Γερόντισσα Θεολογία, Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Παναγίας Μικροκάστρου Σιατίστης.