Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

"Εφυγε" ο Κώστας Τσιρόπουλος, ο ιδρυτής του ιστορικού περιοδικού "Ευθύνη"

 Aπό το περιοδικό "Νέα Ευθύνη" ανακοινώθηκε ότι σήμερα τ΄ απόγευμα ότι έφυγε από τη ζωή ο Κώστας Ε. Τσιρόπουλος, νομικός, πεζογράφος - δοκιμιογράφος και ποιητής:

 "Μετά τις πρόσφατες απώλειες σπουδαίων προσωπικοτήτων, καλλιτεχνών και σκηνοθετών, προστίθεται άλλη μία, για εμας ακόμα πιο επώδυνη. πριν από λίγο πληροφορηθήκαμε ότι έφυγε από τη ζωή, ο Δικός μας Κώστας Τσιρόπουλος, ο άνθρωπος που σφράγισε με την παρουσία του τα Ελληνικά γράμματα για περισσότερο από μισόν αιώνα με την κυκλοφορία της Ευθύνης αλλά και του πλούσιου συγγραφικού του έργου, που μας εμπιστεύτηκε διασφαλίζοντάς το μακριά από χέρια αρπακτικά και βέβηλα. Αντίο Κώστα, καλό ταξίδι, η σιγκίνηση δεν μας επιτρέπει να πούμε περισσότερα τούτη τη στιγμή... Καλό παράδεισο..."

Ηταν εκδότης και διευθυντής του ιστορικού περιοδικού "Ευθύνη" που άφησε εποχή στα ελληνικά γράμματα και ήταν Λαρισαίος. Eίχε γεννηθεί στη Λάρισα το 1930, όπου και μεγάλωσε. Πατέρας του ήταν ο Ευάγγελος Τσιρόπουλος, συντάκτης και διευθυντής της εφημερίδος "Ελευθερία" και μητέρα του η Ελένη Τσιροπούλου (γένος Τηλιού). Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιστορία της Τέχνης στο Παρίσι (Σορβώνη) και στη Βαρκελώνη Υπήρξε ιδρυτής και διευθυντής της ετήσιας έκδοσης χριστιανικού στοχασμού και τέχνης «Χριστιανικό Συμπόσιο» (1966-1971) και εκδότης και διευθυντής του περιοδικού «Ευθύνη» (πρώτη περίοδος: 1961-1966 και επανέκδοση: 1972-2009) που αυτοπροσδιοριζόταν ως φυλλάδιο "νεοελληνικού προβληματισμού» και «διαλόγου ιδεών» και το οποίο συνεχίζει να εκδίδεται ως "Νέα Ευθύνη" με ιδιοκτήτη – εκδότη τον Γιώργο Γκέλμπεση. 

Καλό Παράδεισο!

Μόσχου Γκουτζιούδη (Επίκουρου καθηγητή Τμ. Θεολογίας ΑΠΘ), "Ερμηνεία και πρόσληψη ευαγγελικών κειμένων", Critical Approaches to the Bible 10, εκδόσεις Ostracon, Θεσσαλονίκη 2016

 
Από τον Πρόλογο του βιβλίου
Κάποια στιγμή το 2014 αποφασίσαμε στο Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ να προχωρήσουμε στην προσαρμογή του παλιού προγράμματος σπουδών στην καινοφανή πραγματικότητα, η οποία είχε δημιουργηθεί μετά τις αφυπηρετήσεις αρκετών καθηγητών ήδη από το 2009. Στο νέο πρόγραμμα σπουδών το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή κατά το περασμένο ακαδημαϊκό έτος (2015-2016) για πρώτη φορά, το μάθημα της ερμηνείας της ιωάννειας γραμματείας είχε συγχωνευθεί με εκείνο της ερμηνείας των συνοπτικών ευαγγελίων και απλώς αυξήθηκαν οι ώρες διδασκαλίας του νέου μαθήματος. Στο νέο αυτό μάθημα του Δ΄ εξαμήνου που προέκυψε με τον τίτλο: Καινή Διαθήκη ΙΙ: Ερμηνεία Ευαγγελίων, οι φοιτητές διδάσκονται πλέον, διάφορες διηγήσεις από το σύνολο των ευαγγελίων χωρίς να περιορίζονται μόνο στη μάρκεια ή την ιωάννεια παράδοση.
Για τη διευκόλυνση επομένως των φοιτητών αλλά και του διδάσκοντος, απαιτούνταν ένα εγχειρίδιο το οποίο να καλύπτει πρωτίστως όσο καλύτερα γίνεται τις ανάγκες του νέου μαθήματος αλλά και δευτερευόντως να πληρεί τις προϋποθέσεις του Ευδόξου περί διανομής συγγραμμάτων. Ασφαλώς ήταν αδύνατο σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα να ανταποκριθούμε, όπως θα το επιθυμούσαμε και έτσι ο παρών τόμος περιέχει οκτώ μόνο ευαγγελικές διηγήσεις οι οποίες προέρχονται από τα συνοπτικά αλλά και το κατά Ιωάννην. Οι διηγήσεις οι οποίες επιλέχθηκαν, εξετάζονται για πρώτη φορά με τον τρόπο που παρουσιάζουμε σε αυτό το έργο. Επομένως, δεν καλύπτουν μόνο τους προπτυχιακούς φοιτητές αλλά και όσους έχουν ειδικότερες επιστημονικές απαιτήσεις.
Οι ευαγγελικές διηγήσεις του παρόντα τόμου ερμηνεύονται αναλυτικά από ένα συγκεκριμένο ευαγγέλιο αλλά πάντα σε σύγκριση με τις όποιες παράλληλες εκδοχές τους. Η δομή που ακολουθείται έχει ως εξής. Αρχικά τοποθετούνται σε πίνακα τα κείμενα των παράλληλων διηγήσεων και αμέσως μετά από σύγκριση μεταξύ τους, παρουσιάζονται οι σχετικές ομοιότητες και διαφορές. Στη συνέχεια ασχολούμαστε με τις πηγές της διήγησης που θα εξετάσουμε και τις οποίες χρησιμοποίησαν οι ευαγγελιστές για να δώσουν σε αυτές τη μορφή με την οποία μας διασώθηκαν. Ακολουθεί η σχετική συνάφεια της υπό εξέτασης διήγησης σε κάθε ευαγγέλιο και η δομή της ενότητας εκείνης που θα ερμηνεύσουμε στη συνέχεια. Τα ερμηνευτικά σχόλια τα οποία έχουν τοποθετηθεί αμέσως μετά, αποτελούν την καρδιά της μελέτης. Η ερμηνεία είναι αναλυτική και εδώ διαπιστώνει κανείς τον επιστημονικό διάλογο με τους σύγχρονους ερμηνευτές των ευαγγελίων. Στη συνέχεια ακολουθεί η ιστορία της πρόσληψης και της επιδράσεως του κειμένου. Στην ενότητα αυτή περιλαμβάνονται διάφορες υποενότητες χωρίς σταθερό αριθμό σε κάθε διήγηση και παρουσιάζεται ο τρόπος ή καλύτερα οι τρόποι με τους οποίους το ευαγγελικό κείμενο κατανοήθηκε στην ιστορία της ερμηνείας του. Φυσικά η έρευνα δεν περιορίζεται μόνο στη χριστιανική γραμματεία των επόμενων αιώνων αλλά εξετάζεται επίσης η επίδραση την οποία κάθε ευαγγελικό κείμενο άσκησε στη λατρεία της Εκκλησίας, στην τέχνη και γενικά στον πολιτισμό και στα θεολογικά δρώμενα της νεότερης εποχής.
Υποσχόμαστε εδώ στο άμεσο μέλλον, αν μας αξιώσει ο Κύριος, να ενημερώσουμε την παρούσα μελέτη στην οποία έχουμε στόχο να προσθέσουμε ορισμένες ακόμη διηγήσεις που τώρα δυστυχώς ήταν αδύνατο. Διηγήσεις θαυμάτων, παραβολών, συγκρούσεων του Ιησού με τις ιουδαϊκές αρχές, θεολογικών συζητήσεων και διδασκαλιών έχουν ήδη επιλεχθεί και ευχόμαστε κάποιες από αυτές ν’ αρχίσουν να παίρνουν το δρόμο τους και να συναντηθούν με εκείνες που θα τις περιμένουν υπομονετικά.
Περιεχόμενα

Αντωνίας Κυριατζή (Λέκτορος Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ), "Η Εκκλησία στην Ελλάδα και το Καζαντζακικό Ζήτημα", εκδόσεις Ostracon, Θεσσαλονίκη 2016

Η μελέτη της λέκτορος του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ κ. Αντωνίας Κυριατζή, η οποία κυκλοφόρησε προσφάτως από τις εκδόσεις "Ostracon", με τίτλο «Η Εκκλησία στην Ελλάδα και το καζαντζακικό ζήτημα. Ιστορική αναψηλάφηση με βάση τις πηγές» στόχο έχει την εξέταση και κατανόηση της στάσης της Εκκλησίας της Ελλάδος απέναντι στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη εντός του ιστορικού πλαισίου της εποχής. 
Με έμφαση στην εκκλησιαστική-ιστορική διάσταση του θέματος, η μελέτη δεν επεκτείνεται στην ανάλυση του λογοτεχνικού, φιλοσοφικού - θεολογικού στοχασμού του λογοτέχνη, παρά μόνο στο βαθμό που αυτό βοηθά στην κατανόηση των λόγων που οδήγησαν την Εκκλησία ν’ ασχοληθεί με το έργο του λογοτέχνη. Η μελέτη απευθύνεται σε όσους θέλουν να γνωρίσουν πτυχές από την εκκλησιαστική ιστορία της Ελλάδος, στοιχεία από το έργο του μεγάλου έλληνα λογοτέχνη σχετικά με τη θρησκευτικότητά του, τις αφορμές και τα αίτια που οδήγησαν την Εκκλησία ν’ ασχοληθεί με το λογοτεχνικό έργο του Καζαντζάκη καθώς και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίσθηκε το ζήτημα.
Περιεχόμενα      
Συντομογραφίες     11
Πρόλογος  13
Εισαγωγή  15
ΚΕΦΑΛΑΙΟ A: Η διαμόρφωση της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ελλάδος (19ος-πρώτο μισό του 20ου αι.): Ιστορική επισκόπηση
  1. Η διαμόρφωση της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ελλάδος – 19ος αι           29
  2. Η διαμόρφωση της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ελλάδος – πρώτο μισό του 20ου αι  39
ΚΕΦΑΛΑΙΟ B: Θρησκευτικότητα του Ν. Καζαντζάκη και φιλοσοφικός – θεολογικός στοχασμός στο έργο του
  1. Η διαμόρφωση της θρησκευτικότητας του Ν. Καζαντζάκη στη νεανική ηλικία     67
  2. Θρησκευτικές αναζητήσεις και προβληματισμοί του ενήλικα Ν. Καζαντζάκη      94
  3. Φιλοσοφικός – θεολογικός στοχασμός στο έργο του Καζαντζάκη    108
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ: Η Εκκλησία της Ελλάδος ενώπιον του καζαντζακικού ζητήματος
  1. Οι πρώτες αντιδράσεις στο έργο του Καζαντζάκη   119
  2. Η κριτική της εφημερίδας «Εστία»   127
  3. ΗΙ. Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος ενώπιον του ζητήματος της κυκλοφορίας των βιβλίων του Ν. Καζαντζάκη       137
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ: Το ζήτημα του αφορισμού και οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου. Η τελευτή και κήδευση του Ν. Καζαντζάκη
  1. Το ζήτημα του αφορισμού    185
  2. Οι αποφάσεις της Ι. Συνόδου στο καζαντζακικό ζήτημα     194
  3. Εκδημία αρχιεπισκόπων και η τελευτή και κήδευση του συγγραφέα    207
Συμπεράσματα        219
Summary       221
Βιβλιογραφία          223
Παράρτημα              253
  1. Κείμενα    255
  2. Εικόνες     273
Ευρετήριο     283

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

Γνωμοδοτική Επιτροπή ΥΠΠΕΘ - ΙΕΠ για την αποτίμηση εφαρμογής των νέων Π.Σ. στα Θρησκευτικά Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου

Στο πλαίσιο έναρξης ισχύος των νέων Προγραμμάτων Σπουδών (ΠΣ) στα Θρησκευτικά Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου κατά το τρέχον σχολικό έτος 2016-2017 αποφασίσθηκε η σύσταση και λειτουργία γνωμοδοτικής Επιτροπής υπό το ΥΠΠΕΘ - ΙΕΠ, η οποία θα επιληφθεί του έργου μιας πρώτης γενικής αποτίμησης της εφαρμογής τους κατά το πρώτο αυτό έτος της εισαγωγής τους στην εκπαιδευτική διαδικασία. 

Στην Επιτροπή μετέχουν στελέχη του ΙΕΠ, μέλη της Επιστημονικής Ομάδας Έργου για την εφαρμογή των νέων ΠΣ, εμπειρογνώμονες από τις Επιτροπές που εκπόνησαν τα νέα ΠΣ, μέλη ΔΕΠ από τις Θεολογικές Σχολές, εν ενεργεία σχολικοί σύμβουλοι και εκπαιδευτικοί.

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

Νέα βιβλία Θρησκευτικών από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στα σχολεία

Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) καθηγητής κ. Γεράσιμος Κουζέλης (φωτ.) σε συνέντευξη που παραχώρησε στην "Εφημερίδα των Συντακτών" ερωτάται και απαντάει για πάρα πολλά θέματα που αφορούν την εκπαίδευση και μεταξύ αυτών για το μάθημα των Θρησκευτικών, για το οποίο λέει ότι από τον προσεχή Σεπτέμβριο θα υπάρχουν στα σχολεία νέα βιβλία. 
Πιο συγκεκριμένα στην συνέντευξη ο κ. Κουζέλης δίδει τις εξής απαντήσεις για το θρησκευτικό μάθημα: 
• Εχετε πει ότι τα προγράμματα σπουδών για Θρησκευτικά και Ξένες Γλώσσες θα προηγηθούν των υπολοίπων. Πότε θα είναι έτοιμα τα νέα βιβλία;
Τον Σεπτέμβριο θα στείλουμε στα σχολεία τα καινούργια βιβλία των Θρησκευτικών για όλες τις τάξεις και των Μαθηματικών της Ε΄ Δημοτικού. Αν προλάβουμε θα στείλουμε και των Μαθηματικών της Β΄ τάξης Δημοτικού. Αν όχι, τότε θα σταλεί εγκύκλιος με όλες τις διορθώσεις και οδηγίες διδασκαλίας.
• Ποια θα είναι η φυσιογνωμία και ο χαρακτήρας του μαθήματος των Θρησκευτικών;
Τα νέα βιβλία έχουν χαρακτήρα φακέλου. Θα περιλαμβάνουν όλα τα υλικά που θεωρούμε ότι ανταποκρίνονται στον κορμό των καινούργιων προγραμμάτων σπουδών. Δηλαδή, πηγές, κείμενα αναφοράς, παραδείγματα βιωματικά, υλικό της θεολογικής επιστήμης και της ορθόδοξης παράδοσης καθώς και ασκήσεις-ερωτήσεις για τους μαθητές σχετικά με τη διοργάνωση του μαθήματος.
Είναι βιβλία με πολύ μεγάλη χρήση υλικού, εικόνας, λογοτεχνικών αναφορών, παραδόσεων, πολιτισμικών δεδομένων και αυτό τα συνδέει με τη λογική των νέων προγραμμάτων σπουδών.
• Μπορεί να χαρακτηριστεί ως μάθημα θεολογίας με έμφαση στη θρησκειολογία;
Οχι, γιατί δεν είναι αυτός ο κορμός του προγράμματος σπουδών. Είναι μάθημα με ορθόδοξο άξονα αλλά έχει πλέον ανοίγματα στα κοινωνικά και πολιτισμικά περιβάλλοντα των μαθητών. Τα στέλνουμε τον Σεπτέμβρη στα σχολεία για να τα δοκιμάσουμε.
• Και πώς θα ενταχθεί στο πρόγραμμα της Β΄ και Γ΄ Λυκείου; Υπάρχει ασυμβατότητα, ακόμα και τεχνική. Η πολιτική συμφωνία, όμως, πρωθυπουργού - αρχιεπισκόπου το θέλει υποχρεωτικό.
Θεωρώ πως αν δεν διδάσκεται εναλλακτικά, χάνονται ευκαιρίες για την ίδια τη θεματολογία. Αν, όμως, η πολιτική αρχή επιμείνει, τότε το μάθημα θα εισαχθεί στο νέο πρόγραμμα ως έχει στο ισχύον".


Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017

"Από κοινού για τη ζωή. Ιεραποστολή και ευαγγελισμός σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο", από τις εκδόσεις CEMES


Η πρόσφατη επαναβεβαίωση της ιεραποστολικής ταυτότητας της Ορθοδοξίας, με την υπερψήφιση από την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Κρήτη (19-26 Ιουνίου, 2016) του ιεραποστολικού κειμένου: «Η Αποστολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας στον Σύγχρονο Κόσμο», αλλά και τις σαφέστατες αναφορές, έμμεσες και άμεσες, στα λοιπά ψηφισθέντα κείμενα, και κυρίως στο Μήνυμα, το οποίον η Σύνοδος απηύθυνε urbi et orbi (προς τον Ορθόδοξο λαό και κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως), καθιστά αναγκαία την μετάφραση στα ελληνικά και της πρόσφατα δημοσιευθείσης νέας ιεραποστολικής διακήρυξης, η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα από τις εκκλησίες-μέλη του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (ΠΣΕ), επίσης στην Κρήτη (τον Σεπτέμβριο του 2012), με τίτλο: 

Together Towards Life: Mission and Evangelism in Changing Landscapes (Από κοινού για τη ζωή: Ιεραποστολή και ευαγγελισμός σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο).

Η διακήρυξη αυτή, εκτός του ότι έτυχε ευρείας συναίνεσης, πολύ ευρύτερης του ΠΣΕ και των συνεργαζόμενων με αυτό ιεραποστολικών φορέων, παρουσιάζει σε πολλά σημεία έντονη την επίδραση της Ορθόδοξης θεολογίας. Είναι αξιοσημείωτο, ότι όλα τα σύγχρονα κείμενα που αναφέρονται στην χριστιανική μαρτυρία, η νέα ιεραποστολική διακήρυξη του ΠΣΕ, η ιεραποστολική Διακήρυξη του νυν προκαθημένου της Καθολικής Εκκλησίας, Πάπα Φραγκίσκου, την οποία εκφράζει η Αποστολική Προτροπή Evangelii Gaudium (Η χαρά του Ευαγγελίου, του 2013), αλλά και η Εγκύκλιός του για το περιβάλλον Laudato Si΄ (Δόξα σε Σένα, του 2015), η ιεραποστολική Δέσμευση του Κέιπ Τάουν της παραδοσιακά συντηρητικότερης ευαγγελικαλικής Κίνησης της Λωζάνης (The Cape Town Commitment, του 2010), και κυρίως η ανωτέρω Ορθόδοξη ιεραποστολική Διακήρυξη, παρουσιάζουν μια αξιοθαύμαστη σύγκλιση ιεραποστολικών θέσεων.

Το Κέντρο Οικουμενικών, Ιεραποστολικών και Περιβαλλοντικών Μελετών «Μητροπολίτης Παντελεήμων Παπαγεωργίου» (CEMES), σε συνεργασία με την Επιτροπή για την Παγκόσμια Ιεραποστολή και τον Ευαγγελισμό (CWME) του ΠΣΕ, ανέλαβε την μετάφραση και στα ελληνικά του διαχριστιανικού ιεραποστολικού αυτού κειμένου (το οποίο ήδη έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες), και την ανέθεσε σε ομάδα νέων επιστημόνων, υπό την εποπτεία του μέλους του Κέντρου Δρ. Δημητρίου Κεραμιδά, συμπεριλαμβάνοντάς την στις εκδόσεις του.

CEMES 10

"TOGETHER TOWARDS LIFE:
MISSION AND EVANGELISM
IN CHANGING LANDSCAPES
THE NEW MISSION STATEMENT
OF THE WORLD COUNCIL OF CHURCHES"

General Editor:
Dr. Petros Vassiliadis, Emeritus Professor of AUTH and President of
CEMES, Former Member of the Commission on World Mission and
Evangelism of WCC.

Editor of the translation:
Dr. Dimitrios Keramidas

Translators:
Dr. Dimitrios Keramidas: §1-35, Pavlos Vasiliadis, M.Th: §36-54.

Dr. Nikolaos Tsirevelos: §55-79,

Dr. Nikolaos Dimitriadis: §80-100, Dr. Ioannis Lotsios: §101-112

* Διατίθεται από το CEMES (cemes2014@gmail.com)

Bιβλίο με τις Αποφάσεις της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, από το CEMES

Tο Κέντρο Οικουμενικών, Ιεραποστολικών  και Περιβαλλοντικών Μελετών «Μητροπολίτης Παντελεήμων Παπαγεωργίου» (CENTER OF ECUMENICAL, MISSIOLOGICAL AND ENVIRONMENTAL STUDIES METROPOLITAN PANTELEIMON PAPAGEORGIOU», 
CEMES & PANORTHODOXCEMESθεωρώντας ύψιστη υποχρέωσή του να συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις στην ευρύτερη ενημέρωση του ελληνικού αναγνωστικού κοινού για το κορυφαίο γεγονός της νεότερης Ορθοδοξίας, την Πανορθοδόξη Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, προβαίνει στην παρούσα ελληνική έκδοση των ομοφώνως εγκριθέντων κειμένων-αποφάσεών της με τίτλο:

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Η έκδοση αυτή κατ΄ αρχήν απευθύνεται στο εν Ελλάδι χριστεπώνυμο πλήρωμα, τις ιερές μητροπόλεις, τις ιερές μονές και τα λοιπά Ορθόδοξα καθιδρύματα, κυρίως τα εκπαιδευτικά, αλλά και προς πάντα άνθρωπον καλής θελήσεως.
Το βιβλίο αυτό εκδίδεται με επιμέλεια του Δρ. Θ. Ιωάννη Λότσιου και στοιχειοθεσία του εκδοτικού οίκου ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ, Copyright © 2016 CEMES Publications.

* Διατίθεται σε συμβολική τιμή (3 ευρώ) κάτω του κόστους από το Κέντρο "Μητροπολίτης Παντελεήμων Παπαγεωργίου" (cemes2014@gmail.com)


Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

Διεθνές πρόγραμμα αναλυτικής Φιλοσοφίας και Θεολογίας

 

Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου, σε συνεργασία και με την ευγενική χορηγία του Ινστιτούτου Χριστιανικής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου του Innsbruck (Αυστρία - Institut für Christliche Philosophie Universität Innsbruck), διοργανώνει διεθνές πρόγραμμα αναλυτικής φιλοσοφίας και θεολογίας, το οποίο και εντάσσεται στο ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο: «Έννοιες περί Θεού» (Concepts of God) του ίδιου Ινστιτούτου. Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Οκτώβριο, 2016, θα διαρκέσει μέχρι τον Ιανουάριο του 2018, και θα έχει ως γενικό θέμα:
 

«Μήπως ο χριστιανικός τρόπος κατανόησης του προσώπου του Θεού
είναι ιδιαίτερα ανθρωπομορφικός; Μια ορθόδοξη συμβολή»


Μια σειρά από επιφανείς θεολόγους και φιλοσόφους (Ορθοδόξους και μη) που ανήκουν στην παράδοση της αναλυτικής σκέψης και όχι μόνο θα επιδιώξει στο πλαίσιο των περιοδικών μηνιαίων συναντήσεων, να διερευνήσει από την οπτική γωνία της αναλυτικής φιλοσοφίας και θεολογίας βασικές πτυχές του χριστιανικού δόγματος (με ειδική αναφορά στη Τριαδική θεολογία, Χριστολογία, και την Ανθρωπολογία) και επίκεντρο την έννοια του θείου και του ανθρώπινου προσώπου. Η τέταρτη προγραμματισμένη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου, 2017, στην Αθήνα με κεντρικό ομιλητή τον Δρ. Θεολογίας π. Δημήτριο Μπαθρέλλο (Ινστιτούτο Ορθόδοξης Θεολογίας Cambridge). Το θέμα της ομιλίας του θα είναι:

The Theology of Enypostaton, the Overcoming of the Ambiguities of Chalcedon, and the 'Redefinition' of Hypostasis.

Η γλώσσα του προγράμματος είναι η αγγλική (και η ελληνική στις συναντήσεις με μόνο Έλληνες ομιλητές). Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους άξονες του προγράμματος, τους ομιλητές των επιμέρους συναντήσεων και τις ημέρες των συναντήσεων, επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος:
http://www.volos-analytictheology2016.org/
Για τη συμμετοχή στις συναντήσεις του προγράμματος απαιτείται έγκαιρη εγγραφή, μέχρι την επόμενη Παρασκευή (η εγγραφή είναι δωρεάν και γίνεται με την αποστολή σύντομου βιογραφικού σημειώματος και στοιχείων επικοινωνίας) και προηγούμενη συνεννόηση με την Γραμματεία της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών (κα Βαλίλα Γιαννουτάκη giannoutaki@acadimia.org ή info@acadimia.org) και τον υπεύθυνο του Προγράμματος εκ μέρους της Ακαδημίας, Δρ. Νικόλαο Ασπρούλη (asproulisnik@yahoo.gr).
Οι θέσεις είναι περιορισμένες, γι' αυτό θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Όσοι εγγραφούν στο πρόγραμμα θα ενημερώνονται εγκαίρως για τον τόπο και τον χρόνο των συναντήσεων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος θα δοθεί σχετική βεβαίωση παρακολούθησης.