Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

Διαχριστιανικός διάλογος - Εκδήλωση στο ΑΠΘ


Επίσκεψη των Φοιτητών της Θεολογικής
Σχολής του Α.Π.Θ. στο Αποστολικό Βικαριάτο *

Ημερίδα για τον Οικουμενικό Διάλογο

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ένα τμήμα φοιτητών της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, συνοδευόμενοι από τον Καθηγητή Πέτρο Βασιλειάδη, γνωστό για την ευαισθησία του σε θέματα που σχετίζονται με τον οικουμενικό διάλογο, επισκέφθηκαν το Σεβασμιώτατο Ιωάννη Σπιτέρη στην αίθουσα του Αποστολικού Βικαριάτου Θεσσαλονίκης. Σκοπός των συναντήσεων αυτών είναι η ενημέρωση των φοιτητών γύρω από θέματα που σχετίζονται με την Καθολική Εκκλησία και τους θεσμούς της και ιδιαίτερα με την Καθολική Εκκλησία στη χώρα μας.

Ο Αρχιεπίσκοπος τους καλωσόρισε και τους ενημέρωσε σχετικά, κάνοντας μία αναδρομή στα θέματα που χαρακτηρίζουν την Καθολική Εκκλησία στη θεολογία, στην πνευματικότητα και στη θεσμική της οργάνωση. Αναφέρθηκε κυρίως στην σπουδαιότητα που έχουν για την καθολική Εκκλησία τα πορίσματα της Β’ Συνόδου του Βατικανού και στάθηκε για λίγο στις διαφορές των δύο αδελφών Εκκλησιών και στις προσπάθειες που γίνονται, μέσω του οικουμενικού διαλόγου, για τη γεφύρωσή τους. Αναφέρθηκε τέλος στην παρουσία και στις ιδιαιτερότητες της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας την πολυπληθή και ολοένα αυξανόμενη παρουσία ξένων και μεταναστών καθολικών, που ανεβάζουν το ποσοστό των Καθολικών στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, κατά 300 και πλέον τους εκατό.
Μετά την τοποθέτησή του και για μία ακόμα ώρα ακολούθησε συζήτηση, όπου είχε την ευκαιρία να απαντήσει σε δεκάδες ερωτήσεις και άλλες απορίες. Κάποιες από αυτές είχαν πράγματι καίρια σημασία, κάποιες άλλες όμως αποδείκνυαν την άγνοια και την προκατάληψη που ακόμα υπάρχει γύρω από ζητήματα που σχετίζονται με την Καθολική Εκκλησία και τη θεολογία της. Ακόμη μία φορά αποδείχθηκε ότι ο πραγματικός και ουσιαστικός διάλογος μεταξύ των δύο Εκκλησιών είναι η προσπάθεια για την αμοιβαία γνωριμία των δύο χριστιανικών παραδόσεων. Έτσι και μόνο έτσι θα καταρρεύσει η άγνοια, η προκατάληψη και η στείρα αντιπαράθεση.

Μ’ αυτήν την ευκαιρία υπενθυμίζουμε ότι στις 20 Μαΐου θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης μία ημερίδα για τον επίσημο θεολογικό διάλογο καθολικών και ορθοδόξων. Από καθολικής πλευράς είναι καλεσμένοι να μιλήσουν η Α.Ε. ο Καρδινάλιος Βάλτερ Κάσπερ, Πρόεδρος του Ποντιφικού Συμβουλίου για την προώθηση της Ενότητας των Χριστιανικών Εκκλησιών και συμπρόεδρος της μικτής Επιτροπής για το θεολογικό διάλογο, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κέρκυρας και Τοποτηρητής του Αποστολικού Βικαριάτου Θεσσαλονίκη π. Ιωάννης Σπιτέρης και ο Έξαρχος των Ελληνορρύθμων Καθολικών π. Δημήτριος Σαλάχας. Από πλευράς ορθοδόξων μεταξύ άλλων έχουν προσκληθεί ο έτερος συμπρόεδρος της μικτής Επιτροπής Μητροπολίτης Περγάμου κ.κ. Ιωάννης Ζηζιούλας και ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος Σαββάτος.

Είναι η πρώτη φορά που θα πραγματοποιηθεί μία τέτοια συνάντηση και σε ένα τόσο υψηλό επίπεδο και σκοπός της είναι να κάνει σε όλους ευρύτερα γνωστή την σπουδαιότητα και τον αγώνα που γίνεται για την συνέχιση αυτού του διαλόγου. Η Ημερίδα θα ξεκινήσει το πρωί στις 09:00’ και θα η είσοδος θα είναι ελεύθερη για κάθε άνθρωπο καλής θέλησης.

* Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στη Θεσσαλονίκη(http://www.cen.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=456&Itemid=122)
Y.Γ.: Επειδή κάποιοι "άγαν ορθόδοξοι χριστιανοί" πάνε να δημιουργήσουν θέμα εκ του μη όντος, απλώς σημειώνουμε ότι εκπαιδευτικού χαρακτήρος επισκέψεις αυτού του είδους, των φοιτητών του Τμήματος Θεολογίας, προβλέπονται εδώ και χρόνια από το πρόγραμμα των σπουδών τους, στο πλαίσιο του (υποχρεωτικού) μαθήματος "Διαχριστιανικός και διαθρησκειακός διάλογος". Το Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ είναι ένα τμήμα που θεραπεύει την επιστήμη της Θεολογίας και όχι παραγωγική σχολή της Εκκλησίας μας που προάγει την ομολογιακότητα της πίστεώς μας. Η αλήθεια ακριβώς εδώ ευρίσκεται: στην απλή διάκριση των ρόλων ανάμεσα στη γνώση και τη πίστη.
ΧΑ.ΑΝ.

3 σχόλια:

  1. Μια απορία θα ήθελα να σας υποβάλλω! Καταλαβαίνω την ενημέρωση και τον Διάλογο.
    Γιατί όμως δεν υπάρχει καλεσμένος κάποιος ορθόδοξος θεολόγος; Είναι απορίας άξιον.

    Αμέθυστος
    http://amethystosbooks.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "..Από πλευράς ορθοδόξων μεταξύ άλλων έχουν προσκληθεί ο έτερος συμπρόεδρος της μικτής Επιτροπής Μητροπολίτης Περγάμου κ.κ. Ιωάννης Ζηζιούλας και ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος Σαββάτος..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μας είναι γνωστοί οι συμμετέχοντες. Αλλά η απορία μας παραμένει.
    Δεν είμαστε καθόλου σίγουροι ότι ο κ. Ζηζιούλας και ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας είναι καν χριστιανοί, πόσω μάλλον ορθόδοξοι. Εσείς πως είστε βέβαιος;

    Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας εχειροτονήθη από τον Μακαριστό Χριστόδουλο;

    Αμέθυστος

    Ευχαριστούμε για την ευγένειά σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή