Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009

Αυξήσεις 3% στους μισθούς του Δημοσίου

Αυξήσεις έως 3% στους

μισθούς του Δημοσίου *

Ονομαστικές αυξήσεις αποδοχών κατά 2,5%-3% θα προβλέπει για το 2009 η εισοδηματική πολιτική που σκοπεύει να εφαρμόσει η κυβέρνηση για τους υπαλλήλους του Δημοσίου, σύμφωνα με το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας το οποίο υπέβαλε το υπουργείο Οικονομίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ετσι, οι συνολικές αποδοχές των υπαλλήλων θα διαμορφωθούν κατά 2%-2,5% υψηλότερα. Οπως προκύπτει από τα όσα ανακοίνωσε το υπουργείο, ένας βασικός κανόνας που θα εφαρμόζεται στο εξής προβλέπει ότι οι αυξήσεις που θα εγκρίνονται για τις συνολικές αμοιβές των εργαζομένων στο Δημόσιο θα καλύπτουν τον πληθωρισμό, «χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών ή να οδηγείται η οικονομία σε απώλεια ανταγωνιστικότητας».

Στόχος είναι να διασφαλιστούν οι προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας για τις πρωτογενείς δαπάνες του Δημοσίου και το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος.Στο πλαίσιο εφαρμογής αυτής της αυστηρής εισοδηματικής πολιτικής, αναβάλλεται για πολλοστή φορά το σχέδιο για αναμόρφωση του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων.Βασικός στόχος της οικονομικής πολιτικής είναι πλέον η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εξοικονόμηση δημόσιων δαπανών, η οποία εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην προσπάθεια για συγκράτηση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο επίπεδο του 3,7% του ΑΕΠ και το 2009.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές από το υπ. Οικονομίας, η αναμενόμενη διαμόρφωση του πληθωρισμού στο επίπεδο του 2,5% «διευκολύνει» πλέον ένα νέο σχέδιο εισοδηματικής πολιτικής που θα προβλέπει:
- Tη χορήγηση αυξήσεων 2,5%-3% περίπου στους βασικούς μισθούς των υπαλλήλων του Δημοσίου.
- Tο «πάγωμα» των επιδομάτων για τις περισσότερες κατηγορίες των εργαζομένων στο Δημόσιο.
Αποτέλεσμα των αποφάσεων αυτών θα είναι να περιορισθούν στα επίπεδα του 2%-2,5% οι αυξήσεις στις συνολικές αποδοχές των υπαλλήλων, οι οποίες προκύπτουν από το άθροισμα βασικών μισθών και επιδομάτων.Σύμφωνα με τα όσα ήδη έχει ανακοινώσει ο πρώην υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης, στους βασικούς μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων θα ενσωματωθεί αναδρομικά από την 1η-1-2009 η δεύτερη δόση, δηλαδή άλλο 1/3, από τα ποσά του κινήτρου απόδοσης που χορηγείτο μέχρι τις 31-12-2007. Ετσι, οι βασικοί μισθοί, όπως έχουν διαμορφωθεί σήμερα, θα αυξηθούν κατά 29 ευρώ για τους υπαλλήλους της κατηγορίας ΥΕ, κατά 32 ευρώ για τους υπαλλήλους της κατηγορίας ΔΕ, κατά 45 ευρώ για τους υπαλλήλους της κατηγορίας ΤΕ και κατά 50 ευρώ για τους υπαλλήλους της κατηγορίας ΠΕ.Οι βασικοί μισθοί, όπως θα έχουν διαμορφωθεί μετά την ενσωμάτωση της δεύτερης δόσης του κινήτρου απόδοσης, θα αυξηθούν κατά 2,5%-3%.

Με βάση τα εναλλακτικά σενάρια που θα εξετασθούν, τα ποσά των μηνιαίων αυξήσεων που θα προκύψουν για τις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων θα κυμαίνονται:
- € 19-€ 37 για την κατηγορία ΥΕ.
- € 22-€ 43 για την κατηγορία ΔΕ.
- € 25-€ 49 για την κατηγορία ΤΕ.
- € 26-€ 51 για την κατηγορία ΠΕ (στην οποία υπάγονται και οι καθηγητές).


* Εφημ. "Ελεύθερος Τύπος", 2/2/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου