Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Νέο "ψαλίδι" στους μισθούς των εκπαιδευτικών!


Οσα μας κρύβουν για τον Ιούνιο...

Oι διπλές συντάξεις, τα επιδόματα ανεργίας, οι προνοιακές παροχές, οι αμοιβές των εκπαιδευτικών και η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, μπαίνουν στο στόχαστρο της κυβέρνησης, με το νέο κύμα μέτρων του Ιουνίου που έχει ζητήσει η τρόικα, στο πλαίσιο εφαρμογής του δεύτερου μνημονίου.

Οι κρατικές δαπάνες που προτείνονται για δραστική περιστολή, «φωτογραφίζονται» στην έκθεση του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), η οποία συντάχθηκε κατ’ εντολήν της κυβέρνησης και αναμένεται να αποσταλεί στον υπουργό Οικονομικών, Φίλιππο Σαχινίδη, μέσα στην εβδομάδα.

Λόγος και αντίλογος για το νέο πρόγραμμα σπουδών στα Θρησκευτικά


Πενήντα λόγοι διαφωνίας με τον Γιώργο Παπαθανασόπουλο για το νέο Πρόγραμμα των Θρησκευτικών



Γράφει ο Γιώργος Παπαδόπουλος (*) απαντώντας στον αρθρογράφο Γιώργο Ν. Παπαθανασόπουλο ]




Ο αγαπητός αρθρογράφος (Σημ: δεν διευκρινίζει αν  είναι θεολόγος-εκπαιδευτικός ή κάτι άλλο), αν και αποδίδει «καλή διάθεση» στα μέλη της επιτροπής του Προγράμματος, ωστόσο δεν τη θεωρεί αρκετή. Δεν μας λέει τι άλλο κατά τη γνώμη του χρειάζεται ή τι έλειπε από την επιστημονική συγκρότηση των εμπειρογνωμόνων που ασχολήθηκαν με το θέμα. Η αναγνώριση πάντως πως η διαφωνία είναι «απαραίτητη για μια νηφάλια συζήτηση» δικαιολογεί την παρούσα απάντηση και εμπλουτίζει τον καλόπιστο διάλογο, του οποίου θιασώτης φαίνεται πως είναι ο διαφωνών με το Πρόγραμμα Σπουδών. Το ζητούμενο πάντως σε μια τέτοια συζήτηση είναι η αντίθετη άποψη να συμπληρώνεται και με θέση, η έλλειψη με σαφή αντιπρόταση.

Σύλλογος Αποφοίτων ΑΠΘ: Συγκροτήθηκε το προσωρινό, ιδρυτικό Δ.Σ.



Σε μία λαμπρή τελετή που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 27 Απριλίου το βράδυ, στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ., έγινε η ιδρυτική γενική συνέλευση του Συλλόγου Αποφοίτων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στόχος του Συλλόγου είναι η σύνδεση του Α.Π.Θ. με τους χιλιάδες επιστήμονες που προήλθαν από το μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της χώρας και οι οποίοι τροφοδότησαν τους τομείς της ακαδημαϊκής, επιστημονικής, πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής της Ελλάδας. Από την πρώτη συνάντηση προέκυψε η έγκριση του καταστατικού του Συλλόγου, αλλά και η ανάδειξη ενός προσωρινού διοικητικού συμβουλίου, που θα συσταθεί σε σώμα, την Πέμπτη 3 Μαΐου 2012 και θα προετοιμάσει τις πρώτες εκλογές, εντός δύο μηνών, για την ανάδειξη του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου.

Εκδήλωση προς τιμήν του ομοτίμου Καθηγητή Παιδαγωγικής κ. Χρ. Βασιλόπουλου


Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο στα Λεχώνια της Μαγνησίας





Λαμπρό Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Άνω Λεχωνίων την Κυριακή των Μυροφόρων, εξ αφορμής του Τεσσαρακονθήμερου Μνημοσύνου της αείμνηστης Ελένης Σαμαρά, μητρός του Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Αρχιμ. Βαρθολομαίου Σαμαρά.

Στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Φιλαδελφείας κ. Μελίτων, Ιεράρχης του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο οποίος κήρυξε τον Θείο Λόγο, συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου και καθηγητού Εκκλησιαστικής Ιστορίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (AΠΘ) κ. Ανδρέα, Ιεράρχου της Εκκλησίας της Κρήτης και Δημητριάδος κ. Ιγνατίου.

Οι προσκεκλημένοι Αρχιερείς δέχθηκαν την θερμή και φιλόφρονα φιλοξενία του Ποιμενάρχου της Τοπικής Εκκλησίας, ξεναγήθηκαν στους χώρους του Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλίας και μετέφεραν στον ιερό Κλήρο και τον Λαό της Τοπικής Εκκλησίας τις Πατριαρχικές ευχές του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

 * Δείτε το βίντεο με την ομιλία του Σεβ. Μητροπολίτου Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνος, πατώντας ΕΔΩ


Σάββατο 28 Απριλίου 2012

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑΝ ΠΟΙΕΙ


Οφειλόμενο ευχαριστήριο γράμμα στον πρώην Σχολικό Σύμβουλο Θεολόγων Β. Αιγαίου 

(και νυν Δυτικής Μακεδονίας)   κ. Ανδρέα Αργυρόπουλο


Στη δημόσια εκπαίδευση , το μάθημα των Θρησκευτικών – μολονότι κατά την τελευταία τουλάχιστον εικοσαετία φαίνεται να περνά σοβαρότατη
 κρίση - χάρη στην επιμονή και την αγάπη φωτισμένων συναδέλφων αποκτά το χαρακτήρα που του αρμόζει. Παίρνει τον πολύμορφο χαρακτήρα, τον οποίο απαιτούν οι σημερινοί καιροί. Το μάθημα των Θρησκευτικών είναι ένα ανοικτό και φιλελεύθερο μάθημα, το οποίο σέβεται τη διαφορετικότητα, δείχνοντας στους μαθητές τον δρόμο του σεβασμού και της ανθρωπιάς στην πίστη του Άλλου

Με ένα ευχαριστήριο γράμμα, οι εν ενεργεία θεολόγοι του νησιού μας νιώθουμε την ανάγκη να εκφράσουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον πρώην Σχολικό Σύμβουλο Θεολόγων Βορείου Αιγαίου κ. Ανδρέα Αργυρόπουλο, νυν Σχολικό Σύμβουλο Θεολόγων Δυτικής Μακεδονίας, για την πολύπλευρη, γόνιμη και αποτελεσματική παρουσία του κατά την τελευταία πενταετία στη Μυτιλήνη. 

Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Το πρόγραμμα ενδοσχολικών εξετάσεων σε Γυμνάσια και Λύκεια

Σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε σήμερα το υπουργείο Παιδείας, μετά τη λήξη των μαθημάτων του διδακτικού έτους  2011-2012 την Πέμπτη 17 Μαΐου 2012, για τις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα ισχύσουν τα ακόλουθα:

ΓΥΜΝΑΣΙΑ
    Οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις όλων των τάξεων του Γυμνασίου θα αρχίσουν την Τρίτη 22 Μαΐου 2012 και θα διαρκέσουν μέχρι και την Τρίτη 19 Ιουνίου2012.

Για τα ΓΕΝΙΚΑ ΛΥΚΕΙΑ: 

Ιδρυση Συλλόγου Αποφοίτων ΑΠΘ - 1η Ιδρυτική Συνάντηση


Αγαπητά μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας,

Με στόχο τη σύνδεση του Α.Π.Θ. με τους χιλιάδες επιστήμονες που προήλθαν από το μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της χώρας και οι οποίοι διακρίθηκαν στους τομείς της ακαδημαϊκής, επιστημονικής, πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής της Ελλάδας, οι Πρυτανικές Αρχές αποφάσισαν την ίδρυση του πρώτου Συλλόγου Αποφοίτων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Καλούνται όλοι οι απόφοιτοι του Ιδρύματος να συμμετάσχουν στην πρώτη συνάντηση των μελών του Συλλόγου που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Παρασκευή 27 Απριλίου 2012 και ώρα 19:00, στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ., για τη συγκρότηση του πρώτου Ιδρυτικού Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου.

Διεθνής Ημερίδα στο ΑΠΘ για τον Διαθρησκειακό Διάλογο


Διεθνής Ημερίδα για τον Διαθρησκειακό Διάλογο με θέμα: «ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΑ» διοργανώνεται από το Τμήμα Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και τη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης των ΗΠΑ την Παρασκευή 11 Μαΐου 2012 με τη χορηγία της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης (ΦΑΑΘ). Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα με τη θεματολογία και τους εισηγηγές:

Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Πληρωμές δεδουλευμένων (2008 - 2010) στο 2ο ΙΕΚ Λάρισας


Aπό τον Γενικό Γραμματέα του υπ. Παιδείας κ. Β. Κουλαϊδή υπεγράφη και δημοσιεύθηκε σήμερα στο πρόγραμμα “Διαύγεια” η έγκριση πίστωσης ποσού 664.377 ευρώ για τη καταβολή δεδουλευμένων εκπαιδευτών του 2ου ΙΕΚ Λάρισας για τη περίοδο από τον Απρίλιο του 2008 έως και τον Ιούνιο του 2010. 

Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι η απόφαση έγκρισης προωθείται για ενταλματοποίηση στην υπηρεσία δημοσιονομικού ελέγχου (ΥΔΕ) του υπ. Παιδείας, για ν΄ ακολουθήσει εν συνεχεία (και μετά από καθυστέρηση 3 σχεδόν ετών!) η πληρωμή των εκπαιδευτών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και οι θεολόγοι οι οποίοι είχαν διδάξει κατά την ως άνω περίοδο στο Τμήμα Εκκλησιαστικής Κατάρτισης του 2ου ΙΕΚ Λάρισας. Aσκούνται πιέσεις οι πληρωμές να γίνουν πριν τις εκλογές της 6ης Μαϊου 2012.

* Η απόφαση έγκρισης πίστωσης  ΕΔΩ

Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Ιδρύεται Σύλλογος Αποφοίτων ΑΠΘ


Αγαπητές και αγαπητοί απόφοιτοι του ΑΠΘ,

Με στόχο τη σύνδεση του Α.Π.Θ. με τους χιλιάδες αποφοίτους που προήλθαν από το μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της χώρας και οι οποίοι διακρίθηκαν στους τομείς της ακαδημαϊκής, επιστημονικής, πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής της Ελλάδας και του εξωτερικού, οι Πρυτανικές Αρχές αποφάσισαν την ίδρυση του πρώτου Συλλόγου Αποφοίτων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Σας προσκαλούμε λοιπόν να συμμετάσχετε και εσείς στην πρώτη συνάντηση των μελών του, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27 Απριλίου 2012 και ώρα 19:00 στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου για τη συγκρότηση του πρώτου Ιδρυτικού Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου.

Η παρουσία και η συμπαράστασή σας, αποτελούν πηγή στήριξης και έμπνευσης και διασφαλίζουν την επιτυχία του Συλλόγου, συμβάλλοντας στη πραγματοποίηση του οράματός μας που δεν είναι άλλο από τη σύνδεση των απανταχού αποφοίτων μεταξύ τους, με το Πανεπιστήμιο και με την κοινωνία στην οποία ζουν και εργάζονται.

Σε περίπτωση αδυναμίας και εφόσον επιθυμείτε να εγγραφείτε στο Σύλλογο, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε ηλεκτρονικά στη διεύθυνση alumni@auth.gr

Οι Πρυτανικές Αρχές,

Ιωάννης Α. Μυλόπουλος, Πρύτανης ΑΠΘ

Ιωάννης Δ. Παντής, Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης

Δέσπω Αθ. Λιάλιου, Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού

Σοφία Α. Κουίδου-Ανδρέου, Αντιπρύτανις Έρευνας

Σάββατο 14 Απριλίου 2012

Χριστός Ανέστη! Χρόνια Πολλά!


«Εκείνη τη στιγμή, μπήκε μέσα κι ο άλλος μαθητής, που είχε έρθει πρώτος στο μνήμα, τα είδε αυτά και πίστεψε» (Ιωαν. 20,8).

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

Το φώς της Ανάστασης ας πλημμυρίσει τις καρδιές μας, ας φωτίσει τα βήματα μας.
Θερμές ευχές για υγεία και δημιουργία σ' όλους τους συναδέλφους, τις οικογένειές τους και σ' όλο το κόσμο!

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!


Η Ανάσταση του Χριστού ως εγγυητικό γεγονός της κοινής ανάστασης του ανθρώπινου γένους


Του Κώστα Νούση,
Θεολόγου - Φιλολόγου ΑΠΘ

Διαλεγόμενος με τους γυμνασιόπαιδες – και δι’ αυτών με τα οικογενειακά τους περιβάλλοντα ως κατ’ εικόνα εκείνων παράγωγα - για το θέμα της Ανάστασης, δεν αποφεύγεις πολλές φορές τη θλιβερά τραγική διαπίστωση πως αυτή δε συνιστά πλέον για τον σύγχρονο άνθρωπο γεγονός πίστης, αλλά μάλλον μύθο (εθνικής προέλευσης και παραδοσιακής κατανάλωσης κυρίως) στην καλύτερη των περιπτώσεων, να μην πω παραμυθάκι που κυκλοφορεί με μια διάθεση θυμηδίας και με κάποια ειρωνικής απόχρωσης ευτραπελία. Όταν, μάλιστα, πληροφορείσαι πως τέτοια και τόση αγνωστικιστική ρευστότητα κυκλοφορεί στις ψυχές ουκ ολίγων παλαιότερων Νεοελλήνων, ανθρώπων πιο «φυσικών» και όμορων εξ επόψεως χρονικής και ψυχοσυνθετικής στις ελληνοχριστιανικές μας ρίζες – διότι, όπως και να το κάνουμε, οι νεότερες γενιές αποτελούν φωτοκόπιες της παγκοσμιοποίησης και προκάτ του εξαμερικανισμένου και γενικότερα του δυτικού τρόπου ζωής – τότε στ’ αλήθεια καταθλίβεσαι. Και αναπόφευκτα σου ’ρχεται στον νου το προφητικό παράπονο του Κυρίου: «πλην ο Υιός του ανθρώπου ελθών άρα ευρήσει την πίστιν επί της γης» (Λουκ. 18:8);

Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

"Αι γενεαί πάσαι..."


" Αι γενεαί πάσαι, ύμνον τη ταφή σου προσφέρουσι, Χριστέ μου.
Καθελών του ξύλου ο Αριμαθαίας εν τάφω σε κηδεύει /
Μυροφόροι ήλθον μύρα σοι, Χριστέ μου, κομίζουσαι προφρόνως.
Δεύρο πάσα κτίσις ύμνους εξοδίους προσοίσωμεν τω Κτίστη / 


Κλαίει και θρηνεί σε η πάναγνός σου μήτηρ, Σωτήρ μου, νεκρωθέντα / "

Οικτίρμων και ελεήμων ο Κύριος, μακρόθυμος και πολυέλεος·

ουκ εις τέλος οργισθήσεται, ουδέ εις τον αιώνα μηνιεί. 

Ού κατά τας ανομίας ημών εποίησεν ημίν, ουδέ κατά τας αμαρτίας ημών ανταπέδωκεν ημίν.

Ο Θεός ΑΓΑΠΗ εστί.

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Το πελατειακό κράτος, το φαγοπότι και η διαφθορά


* Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΝ ...«ΘΑΥΜΑΤΩΝ»: 

ΑΠΟ ΤΟΥΣ «ΤΥΦΛΟΥΣ» ΠΟΥ …ΑΝΕΒΛΕΨΑΝ, ΣΤΟΥΣ «ΑΝΑΠΗΡΟΥΣ» ΠΟΥ ΟΡΘΟΠΟΔΗΣΑΝ


* Είναι δυνατόν την ώρα που η φοροδιαφυγή ξεπερνά τα 60 δισ. ευρώ, το κράτος να προσδοκά την …ανάσταση με  επιδρομή στα εισοδήματα των μισθωτών;…


Του Χάρη Ανδρεόπουλου *


Aκουσα τις προάλλες στο βραδυνό δελτίο ειδήσεων της “ΝΕΤ” τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Θάνο Μωραϊτη, μ΄ αφορμή την αποκάλυψη των περιπτώσεων της διαφθοράς στα προνοιακά επιδόματα ν΄ αποφαίνεται ότι “Η πλάκα τελείωσε!”. Προχθές πάλι άκουσα στο «Mega» τον υφυπουργό Υγείας κ. Mάρκο Μπόλαρη να υποστηρίζει εμφαντικώς ότι το υπουργείο θα διεκδικήσει και δη εντόκως την επιστροφή των χρημάτων, ως «αχρεωστήτως καταβεβληθέντων», από εκείνους που τα ενθυλάκωσαν (κοινώς: τα «τσέπωσαν»…) παριστάνοντας τους τυφλούς (οι οποίοι στο άκουσμα των ελέγχων ανέβλεψαν…) και τους αναπήρους (οι οποίοι  ορθοπόδησαν…) Μιλάμε για τουλάχιστον 110.000.000 ευρώ, την επιστροφή των οποίων στο κρατικό κορβανά (λέει ότι) θα διεκδικήσει το κράτος, προλαμβάνοντας προς τούτο και δικηγόρους με έμμισθη εντολή για την άσκηση των σχετικών, δικονομικής φύσης, ενεργειών. Aπόρησα. «Λές;..», σκέφτηκα… Μακάρι!.. Αλλά πάλι, λέω μέσα μου: θα στείλουν δικηγόρους – «κομμάντο» για τα «ψίχουλα» (110 εκατ. ευρώ) τη στιγμή που τα - πάσης φύσεως και πάσης λαμογιάς - κλεμμένα (από την οργιώδη ελληνική φοροκλοπή και τις χαριστικές ρυθμίσεις για φοροφυγάδες, μέχρι τις παράνομες επιδοτήσεις και το κόστος των παράνομων προσλήψεων ημετέρων) ανέρχονται σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ; Τώρα που το δημόσιο χρέος κοντεύει τα 400 δισ. ευρώ και ήδη βγήκαμε, ως χώρα, στη διεθνή ζητιανιά, τώρα σκέφτηκαν να διεκδικήσουν τα κλεμμένα; Tόσα χρόνια τι έκαναν οι κυβερνώντες (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ); Μπάς και πρόκειται – αναλογίσθηκα - για συνήθη προεκλογικά φούμαρα;... Μακάρι να διαψευσθώ, αλλά δυσκολεύομαι να πεισθώ ότι οι τωρινές προθέσεις τους είναι ειλικρινείς. 

"Αποσύρεται η τροπολογία για τους τρίτεκνους";;

Aπό την ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας Τριτέκνων πληροφορούμαστε ότι «Σύμφωνα με δήλωση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Μιχάλη Παπαδόπουλου, βουλευτή Κοζάνης, ο πρωθυπουργός της χώρας έδωσε εντολή να αποσυρθεί η Τροπολογία '' Εξομοίωσης '' λόγω έντονης αντίδρασης του κ. Θεοτοκάτου, προέδρου των πολυτέκνων. Γίνεται προσπάθεια να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση για τα όσα συνέβησαν στη βουλή».

* Και, φυσικά, η απορία που μένει είναι: δηλαδή, συμφωνούν για την εξομοίωση των τριτέκνων με τους πολυτέκνους Κυβέρνηση,ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΚΚΕ,ΔΗΜΑΡ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, και η τροπολογία αποσύρεται λόγω Θεοτοκάτου; Θέλετε να μας κάνετε να πιστέψουμε ότι τη χώρα αυτή τη κυβερνάει ο ....Θεοτοκάτος; (Aκούγεται πολύ αστείο..)

Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Θεσμική εξομοίωση των τριτέκνων με τους πολυτέκνους. Κατατίθεται διάταξη, μέσω τροπολογίας

Από την Ομοσπονδία Τριτέκνων γνωστοποιείται ότι ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μάρκος Μπόλαρης, ανεκοίνωσε στην Ομοσπονδία ότι προωθεί τροπολογία, με την οποία εξομοιώνονται θεσμικά οι τρίτεκνοι με τους πολύτεκνους, εκτός από την απονομή της ισόβιας σύνταξης. 

Η τροπολογία (η οποία, σύμφωνα με την ενημέρωση που παρέσχε ο κ. Υφυπουργός στην Ομοσπονδία, πρόκειται να καταταθεί προς ψήφιση στη Βουλή σήμερα, Μεγ. Τρίτη,  10/04/2012) έχει ως ακολούθως:

Οι μεταθέσεις εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας 2012



Από το Υπουργείο Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ανακοινώθηκαν οι μεταθέσεις εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έτους 2012. 


* Πατήστε εδώ για να δείτε τον πίνακα με όλα τα ΟΝΟΜΑΤΑ



Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Ευχές για τη Μεγαλοβδομάδα

Μεγάλη Εβδομάδα και πάλι, με τις εικόνες, τα έθιμα, τα σύμβολα που σημάδεψαν την πίστη και τη ζήση μας, να παραμένουν αναλλοίωτα στο χρόνο.

Τα Θεία πάθη, ο Γολγοθάς, ο Επιτάφιος θρήνος. Ο θάνατος που γίνεται οδός ζωής. Ο κρυφός στεναγμός της ψυχής μας που δεν τον απαλύνει η συσσώρευση υλικών αγαθών. Μια ακλόνητη βεβαιότητα που ακυρώνει το αναπάντεχο τέλος, μια μυστική παρόρμηση που μας ξαναβάζει στην αρχή μιας πνευματικής ζωής.

Aγαπητοί φίλοι, συνάδελφοι, συνεργάτες,

ας ανταποκριθούμε στη χαρμόσυνη πρόσκληση «…δεύτε λάβετε φως εκ του ανεσπέρου φωτός…», για να ζήσουμε το φως που πλημμυρίζει την κτίση, για να  ζήσουμε τη μυστική χαρά της αναστάσιμης ελπίδας στον αγώνα της ζωής μας.

Καλό Πάσχα σε όλους!


Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών απαντά σε επικριτές της


Yπόμνημα προς τον Αρχιεπίσκοπο και τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος

Βόλος, 9-4-2012

Μακαριώτατε Άγιε Πρόεδρε,

Σεβασμιώτατοι Άγιοι Συνοδικοί,

Εξ αφορμής του συνεχιζομένου θορύβου και καταγγελιών για τις δήθεν αιρετικές ή αντιπατερικές απόψεις της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, προαγόμεθα να θέσουμε υπόψιν της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος τα κάτωθι:

Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Οταν το σχολείο συναντά την Εκκλησία

Για τη βυζαντινή και τη δυτική τεχνοτροπία και αρχιτεκτονική, σ΄ έναν ιερό ναό που συνδυάζει αρμονικά τα στοιχεία της ορθόδοξης και ρωμαιοκαθολικής χριστιανικής παράδοσης και συγκεκριμένα τον περίφημο και πανέμορφο ναό του Αγίου Νικολάου Γαλαξιδίου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν οι μαθητές της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου της ιστορικής κωμόπολης, κάνοντας το μάθημά τους εντός του ναού. Το σχολείο συνάντησε την Εκκλησία...

* Βλ. σχετικό ρεπορτάζ στο ιστολόγιο του Γυμνασίου Γαλαξιδίου

Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ: 2ωρο και υποχρεωτικό σε Α΄ και Β΄ Λυκείου

Mε αποφάσεις της Υφυπουργού Παιδείας κ. Εύης Χριστοφιλοπούλου στο Ωρολόγιο Πρόγραμμα της ερχόμενης σχολικής χρονιάς 2012 - 2013 των τάξεων Α΄ και Β΄ Γενικού Λυκείου, το μάθημα των Θρησκευτικών παραμένει και στην Α΄ και στη Β΄ Λυκείου δίωρο και υποχρεωτικό.

Ικανοποιείται μ΄ αυτό τον τρόπο το αίτημα των θεολογικών φορέων αλλά και της διοικούσας Εκκλησίας για την διατήρηση του θρησκευτικού μαθήματος στο κορμό των υποχρεωτικών μαθημάτων γενικής Παιδείας σ΄ όλες τις τάξεις του Γενικού Λυκείου (ΓΕΛ), καθώς με τη χθεσινή απόφαση του υπ. Παιδείας το μάθημα διατηρεί τη θέση του στην Α΄ και τη Β΄ τάξη ως 2ωρο και υποχρεωτικό, ενώ και στη Γ΄ Λυκείου ο υποχρεωτικός του χαρακτήρας θα συνδυασθεί και προσαρμοσθεί με το νέο πλαίσιο που θ΄ αφορά το εξεταστικό σύστημα για την εισαγωγή στα ΑΕΙ.

Τις αποφάσεις για νέα Ωρολόγια Προγράμματα της νέας σχολικής χρονιάς δημοσίευσε χθες η εκπαιδευτική ιστοσελίδα esos.gr. Για να τα διαβάσετε πατήστε εδώ:

* για το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ

* για το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ

Βλ. και σχετικό ρεπορτάζ στο Αmen.gr